Polírozás és koptatás a Rösler megoldásaival

A precíziós megmunkálással foglalkozó Fiers Mechanika Kft. a kézi polírozást a Rösler gyártmányú polírozóberendezéssel váltja ki.

A fémmegmunkálással foglalkozó cég esztergálási, marási és köszörülési technológiákat is alkalmaz egyedi, valamint sorozatgyártásban. A kisebb sorozatok és visszatérő termékek mellett a precíziós megmunkálás is mindennapos a cég portfóliójában.

„Eddig kézi technológiával políroztunk, mely fárasztó és időigényes folyamat volt” – számol be Giesz Péter, üzemvezető. „Jelenleg a Rösler granulátumos koptató megoldását használjuk, mely az alkatrész külsején és belsején egyaránt megegyező, homogén felületi minőséget képes biztosítani. A végső vegyszeres mosás során a políranyag is nyom nélkül eltávolítható.”

A gép főeleme a munkadarabok önálló mozgására kifejlesztett 320 literes formára öntött tartály, melybe a polírozandó alkatrészek és az ún. „media” granulátumok kerülnek. A vibrációs hullámmozgás által a behelyezett termékek egymástól egyenlő távolságra mozognak körbe-körbe. Ez biztosítja a megfelelő végső polírozott felületet, a darab minden oldalán. A tartályba a koptató-media mellé polírozópaszta kerül bekeverésre, majd a munkafolyamat közben víz és egy speciális adalékanyag együttesen tartja az „egyensúlyt” a rendszerben. A koptatógépekhez hasonlóan a rezgőmozgást – a munkadarabok áramoltatását – egy nagyteljesítményű vibromotor biztosítja. A gép vezérlése korszerű PLC-vel van összekötve, aminek segítségével a csiszolási folyamatok optimalizálhatóak.

A Rösler GmbH 80 éves múlttal rendelkezik a koptatástechnológia, szemcseszórás, szennyvízkezelés területén, emellett 3D utómegmunkálással is foglalkoznak. A cég több, mint 1500 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

„A Fiers Mechanika Kft.-nél réz alapanyagú munkadarabokat polírozunk, de lehetőség van acél, és rozsdamentes anyagok polírozására is.” – mondja Weidinger Ádám, projektmenedzser. „Elégedettséggel tölt el, hogy sikerült erre a folyamatra garanciát biztosító megoldást találni, és örülök neki, hogy egy családi vállalkozás a mi berendezésünk által fejlődhet tovább.

Az alábbi képek a Rösler standján készültek az Ipar Napjai kiállításon, ahol szerkesztőségünk szemügyre vette a polírozóberendezést.

A technológiával kapcsolatos kérdések esetén keresse fel a Rösler és Fiers Mechanika szakembereit, az alábbi elérhetőségek egyikén: A.Weidinger@rosler.com vagy fandras@fiersmechanika.hu

További információ:

A Rösler hivatalos honlapján.

A Fiers Mechanika hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]