PH-AGV – Vezető nélküli palettakezelés akár 5000 kg-ig

Az 1953-ban a kanadai Boltonban alapított Husky Technologies a csomagolóipar – mind az élelmiszeripar, mind az orvostechnikai ipar – számára készült fröccsöntési megoldások vezető szolgáltatója. A vállalat világszerte 4.000 embert foglalkoztat, akik közül mintegy 1.000-en a luxemburgi Dudelange-i üzemben dolgoznak. Itt elsősorban az előformák gyártásához fejlesztik és építik a szerszámokat. Ezek azok az előgyártmányok, amelyekből a PET-palackok készülnek. A Husky Technologies 2020-ban optimalizálta e szerszámok alaplapjainak marását a DMG MORI három DMC 160 U szerszámgépével és egy teljesen automatizált szerszámtároló rendszerrel. Idén a folyamatot tovább automatizálták egy 422 alkatrészre alkalmas anyagtároló rendszer és egy PH-AGV 5000, egy önjáró szállítórendszer segítségével, amely autonóm módon tölti be a gépeket.

A Husky Technologies-nál a DMG MORI PH-AGV 5000 lehetővé teszi három DMG 160 U megmunkálóközpont teljesen automatikus be- és kirakodását, amelyeket szintén teljesen automatikusan látnak el szerszámokkal.

Szerszámok akár 144 PET-formához

Italok, tusfürdők és mosószerek – a PET-palackok már évek óta a mindennapi élet szerves részét képezik. „Mivel a PET 100 %-ban újrahasznosítható, és alacsony a szén-dioxid-kibocsátása, a műanyag fenntartható csomagolóanyagnak számít” – magyarázza Laurent Huberty, a dudelange-i Husky Technologies gyártástechnológiai csoportvezetője. A PET az orvosi ágazatban is egyre fontosabbá válik az üveg alternatívájaként. A PET egyik előnye az anyag helytakarékos szállítása. Ennek oka, hogy a palack végleges formája csak a töltési folyamat során alakul ki. A kiindulási termék mindig egy sokkal kisebb előforma, amely már rendelkezik a kész menettel. „Itt Luxemburgban gyártjuk a szerszámokat ezen előformák és a hozzájuk tartozó záróelemek gyártásához” – teszi hozzá Laurent Huberty. Az előforma méretétől függően egy szerszám akár 144 fészeknek is helyet biztosít.

A három DMC 160 U duoBLOCK-kal a Husky akár 144 PET-formához is készít szerszámokat.

DMC 160 U: Több gép helyett egy gépen történő megmunkálás akár 10 μm-es pontossággal

Ezeknek a szerszámoknak a gyártása nagy pontossági követelményeket támaszt. Pontosságuk hatással van például a csomagolózárak minőségére. Ennek eredményeképpen Laurent Huberty szerint még az alaplapok megmunkálása is nagyon igényes: „Korábban több különböző gépre volt szükségünk a lapok gyártásához. A DMC 160 U lehetővé teszi számunkra, hogy ezeket a folyamatokat egyetlen gépen kombináljuk. A DMG MORI megmunkálóközpontjaival akár 10 μm-es pontosságot is elérhetünk” – mondja.

PH-AGV: PALETTA AUTOMATIZÁLÁS

Moduláris koncepció, szabadon kialakítható elrendezéssel

  • Vezető nélküli szállító járműrendszerek, vezetősínek vagy pályák nélkül
  • Kollaboratív: Ember és gép egy rendszerben
  • Kontúr navigáció

Paletták mérete: 500 × 500 mm-től 1.600 × 1.250 mm-ig

Munkadarab max. tömege, mérete: 5.000 kg (palettával együtt) és ø 1.600 mm

Gépi- és anyagpalettákhoz

Automatizált tárolás 3.000 szerszám számára

A Husky Technologies a formalapok megmunkálásához szükséges többszörös szerszámigényt egy olyan szerszámtároló rendszerrel oldja meg, amely 3.000 szerszám számára biztosít helyet, és automatikusan tölti a három DMC 160 U gép mindegyikét. Ehhez egy robot hozza be a megfelelő szerszámot a fenti tárolóegységből a megmunkálóközpontok szerszámbetöltő állomásába (TLS). A folyamat olyan mértékben automatizált, hogy még a szerszámok éltartamát is automatikusan figyelembe veszi. Laurent Huberty megjegyzi: „A rendszer ismeri az egyes szerszámok hátralévő éltartamát, és időben kicseréli azokat, ha egy munka frissebb szerszámot igényel.” A szerszámok mérését és a tárolóegység betöltését tapasztalt mérnökök végzik a szerszám előkészítő osztályon – teszi hozzá.

A PH-AGV 5000 akár 4.000 kg tömegű munkadarabokat szállít egy decentralizált tárolóegységből a szerszámgéphez, és közvetlenül a palettacserélőre tölti őket.

Akár 5.000 orsó üzemóra évente* – az automatikus betöltésnek köszönhetően

Az elmúlt évek globális változásai további kihívások elé állította a Husky Technologies-t. „A múltban nehezen tudtunk lépést tartani a nagy kereslettel, miközben minimalizáltuk a termelési költségeket” – jellemzi a helyzetet Laurent Huberty. „Ahhoz, hogy hosszú távon versenyképesek maradjunk, folyamatosan értékelni és fejleszteni kell gyártási folyamatainkat. A magas munkaerőköltségek és a szakképzett mérnökök egyre növekvő hiánya miatt a mi esetünkben a megoldás a következetes folyamatautomatizálás.”

A PH-AGV 5000 segítségével a DMG MORI ideális megoldást kínál a DMC 160 U automatikus betöltésére – mondta. „Az automatizálás révén a jövőben mindhárom gépen szeretnénk elérni az évi 5.000 orsó üzemórát, egyrészes gyártási környezetben.”

A PH-AGV 5000 biztonságos működését a haladási irányban lévő területet pásztázó lézer biztosítja. Akár 9 km/h sebességgel is haladhat.

422 alkatrész lineáris tárolása és teljesen automatikus gépbetöltés PH-AGV 5000 segítségével

Következő lépésként a Husky Technologies további palettatároló állványok telepítését tervezi, hogy a PH-AGV több órán keresztül képes legyen önállóan működni. A vezető nélküli szállítórendszer akár 4.000 kg súlyú alkatrészeket szállít egy távoli raktárból a géphez, és közvetlenül a palettacserélőre tölti őket. A három DMC 160 U gép anyagellátásához a Husky Technologies egy lineáris tárolórendszert telepített, amely 422 alkatrész számára biztosít helyet. „Az aktuális munkától függően a szükséges alkatrész automatikusan a betöltő terminálhoz kerül” – ismerteti a folyamatot Laurent Huberty. Elmondása szerint a lapot először rögzíteni kell a PH-AGV 5.000 betöltő állomásán. „Onnan a vezető nélküli szállítórendszer önállóan felveszi az előkészített palettát, és a három megmunkálóközpont egyikébe viszi.” Visszafelé menet a PH-AGV 5000 szükség esetén visszahozz egy már elkészült lapot – teszi hozzá. „A be- és kirakodás teljesen automatikus, lehetővé téve számunkra, hogy a munkaerőt a szerszám előkészítés vagy a programozás magasabban kvalifikált feladataira fordítsuk.”

Laurent Huberty – Gyártástechnológiai csoportvezető, Husky Technologies, Dudelange

PH-AGV 5000: Biztonságos szállítás a gyártási környezetben

A Husky Technologies számára a legfontosabb szempont a vezető nélküli járműrendszer működtetése során a biztonság. Miközben a PH-AGV 5000 a szokásos gyártási környezetben mozog, az arra járó emberekkel is kapcsolatba kell lépnie. Az AGV akár 9 km/h sebességet is elérhet. „A biztonságot egy lézer biztosítja, amely a haladási irányban pásztázza a területet. Ha a közelben akadályt észlel, a rendszer lelassít, vagy szükség esetén megáll.”

„A PH-AGV-nek köszönhetően a paletták be- és kirakodás teljesen automatikus, lehetővé téve számunkra, hogy a munkaerőt a szerszám előkészítés vagy a programozás magasabban kvalifikált feladataira fordítsuk.”

Rugalmasság, függetlenség és minőség

Az automatizált gyártással a Husky Technologies képes lesz lépést tartani a növekvő kereslettel. „Ez nagyobb rugalmasságot biztosít számunkra, és mindenekelőtt lehetővé teszi, hogy teljesítsük az ügyfelekkel szemben vállalt kötelezettségeinket” – mondta Laurent Huberty. Ez a minőségnek is kedvez: „Mivel a gyártásért csak a saját szakképzett munkatársaink felelősek, a végeredményt teljesen a saját kezünkben tartjuk.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]