Így hajlítható pontosan a páncéllemez

Ha 70 mm vastag páncéllemezeket szeretnénk hajlítani, akkor megfelelő teljesítményű élhajlítógépre van szükség. Az Urban Metallverarbeitung GmbH a Durma eddigi legnagyobb gépét alkalmazza a feladat végrehajtására.

Az AD-S 803000 a Durma eddigi legnagyobb élhajlító gépe. Ez lehetővé teszi akár a 70 mm vastagságú páncéllemezek hajítását is.

Manapság már szinte mindenki számára egyértelmű, hogy mindennapi biztonságunk nem is olyan magától értetődő, mint ahogy azt korábban hittük. Emiatt a védelmi ipar újfent nyitni kezdett a megfelelő partnerségek kiépítése felé, hiszen a harckocsik és más páncélozott járművek gyártása speciális szaktudást igényel. A gyártás a felhasznált fémlemez feldolgozásával kezdődik. A nagy szilárdságú és igen vastag páncélacélok pontos megmunkálásához különleges szakértelemre van szükség. Az Urban Metallverarbeitung GmbH évtizedes tapasztalattal rendelkezik az efféle anyagok megmunkálásában. A történet mintegy 25 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a jelenlegi ügyvezető igazgató, Felix Urban édesapját megkeresték, hogy egy páncélozott acéllemez furatozását végezze el. Akkoriban egy barkácsáruházból vásárolt, keményfém kőfúrót használt, amit egy éjszaka alatt újraköszörült a feladathoz. Azóta a vállalat pontosan ilyen megmunkálásokra specializálódott, és ma már a védelmi ipar és a gázturbinagyártás keresett partnere.

„Ha az 5 vagy 6 milliméteres pontosság nem lényeges, akkor sok vállalat képes ezt elvégezni. Ha viszont nagy pontosságra van szükség, mi igazán otthon vagyunk ezen a területen” – magyarázza Felix Urban. Ehhez a sok tapasztalathoz megfelelő gépek és képzett szakemberek is szükségesek. „Nem ismerek más céget, amelyik több millió eurós beruházást vitt volna véghez, hasonló géppark létesítésére” – folytatja.

A vállalatnak jelenleg MTE és Bimatec Soraluce maróközpontjai vannak, amelyekkel akár 8 méteres alkatrészeket is megmunkálhatnak. Emellett különböző élhajlítógépeket is használnak, melyek 300 tonnás hajlítóerővel és 3 méteres hajlítási hosszal rendelkeznek, a legújabb beszerzés pedig a Durma AD-S 803000.

Felix Urban, az Urban Metallverarbeitung GmbH ügyvezető igazgatója: „Egy igazán jó minőségű gépet kaptunk kedvező áron”.

Saját szerszámokkal a nagy pontosságért

Ezzel a géppel az Urban 3 mm-től 70 mm-ig, sőt néha 100 mm-ig terjedő lemezvastagságokat is képes feldolgozni. De hogyan képesek elérni ezt a pontosságot?

A Durma AD-S 803000 akár 8 m hosszú alkatrészeket is meghajlít, és 3000 t hajlítóerővel rendelkezik.

„Kezdetben hajlítási vizsgálatokat végzünk. Ha ezek nem hozzák a kívánt eredményt, akkor magunk készítünk egy megfelelő szerszámot. Ez önmagában lehetővé teszi számunkra, hogy 1 milliméternél is kisebb pontossággal hajlítsunk. Ha még pontosabbak akarunk lenni, akkor a marógépeinket használjuk. Így a tizedes tartományban rendkívül pontos hajlítási sugarakat és alkatrészméreteket érünk el. Magukat a lemezeket méretre vágva, akár utólagosan igazítva szállítjuk” – magyarázza Felix Urban, majd hozzáteszi: „Nagy hangsúlyt fektetünk a megmunkálási eredményeink pontosságára. Ezzel a gyártástechnológiával kevesebb mint 0,2 százalékos selejtarányt érünk el, amely önreklámnak sem utolsó”.

Az igazán vastag lemezekhez a nemrégiben beszerzett Durma AD-S 803000-et használják, a legerősebb élhajlító gépet, amelyet a Durma valaha épített, és amelyet Urban „Hulk”-nak nevez, (utalva ezzel a Marvel-univerzum szereplőjére) mely név ingen csak méltó a géphez.

Urban megjegyzi: „A gép specifikációja gyorsan meggyőzött minket. Egy igazán jó minőségű gépet kaptunk jó áron”. A „Hulk” akár 8 m hosszúságú lemezeket is meghajlít, és 3000 t hajlítóerőt fejt ki. Döntő előnye a gépváz szendvics-kialakítása, mivel ez stabil hajlítást tesz lehetővé.

Az élhajlító lökete 750 mm, hátsó ütközőjének az X tengelyen mért járathossza 1500 mm, garatmélysége 1050 mm. A nagy hajlítási hosszra tekintettel a gép hidromechanikus asztalelőfeszítéssel is fel van szerelve. A négy hátsó ütköző mellett négy állítható magasságú elülső lemeztartó kar is segíti a hajlítási folyamtatot. A gép vezérlése Delem DA 66T vezérlőről történik.

30 mm vastagságú lemezek hajlítása a gép teljes hosszán

A „Hulk” 1000 tonna/méter terhelésre van tervezve. Ennek köszönhetően a gép 3000 tonnát képes kifejteni 3 m-en. „Egy méter hosszon 60 milliméter vastag páncélacélt, a gép teljes hosszában pedig 30 milliméter vastag páncélacélt tudunk hajlítani. Ha normál szerkezeti acélt használnánk, akkor 60 milliméter vastagságot lehetne hajlítani a gép teljes hosszán” – ismerteti Felix Urban a „Hulk” korlátait. Sok előkészítő munkára volt azonban szükség, mielőtt az új gép teljes erejét munkára lehetett fogni. Először is egy gépalapot kellett építeni, ami 4 hetet vett igénybe. Magát a 13 teherautóval szállított gépet aztán az Urban csapatának közreműködésével további 4 hét alatt lehetett teljesen összeszerelni és telepíteni. Az Urban terjeszkedésének folytatásához egy új telephelyet vásároltak Hollandiában, amely a tervek szerint 2024-ben kezdi meg a termelést. Itt is több Durma-gép fog üzembe állni, például egy 1000 és 2000 tonnás élhajlító és egy 15 kW-os lézergép.

Az Urban Metalltechnik GmbH páncéllemezek precíz megmunkálására specializálódott.

A cikk a DURMA szerszámgépek magyarországi és szerbiai forgalmazójának, a Vendo Kft-nek a megbízásából készült.

Forrás:

https://www.blechonline.de/

További információ:

http://vendo.hu/hu

Megosztás
[
    ]