Fröccskészítő robot a FANUC standján

Korábban megírtuk, hogy az idei Ipar Napjain a FANUC standjánál jártunk, ahol az EuroSkills-re készülő versenyzőkkel és FANUC-os mentorukkal beszélgettünk. Ezen kívül természetesen a FANUC kiállított termékeit is szemügyre vettük, köztük egy igazi kuriózumot, a RoboSpritz fantázia nevű fröccskészítő alkalmazást LR Mate 200iD 7L robottal. A koncepciót Jeszenszky Márton mutatta be nekünk.

CNCMedia: Mutasd be kérlek az installációtokat. Milyen különlegességgel készültetek az idei kiállításra?

Jeszenszky Márton: Az automatizálásban kevésbé jártas érdeklődők számára szerettünk volna kedveskedni az idei kiállításon, ezért számos más robot mellett kiállítottuk a RoboSpritz fantázia nevű fröccskészítő alkalmazásunkat is. Szerintünk ez egy nagyon jó inspiráció lehet többek között azoknak a vendéglátó- és élelmiszeripari cégeknek is, akik szeretnének a korral haladni, de nem igazán tudják, hogyan érdemes az automatizálás útján elindulni, hogyan lehet a robotokat felhasználni.

Ezen a berendezésen bemutatjuk, hogy hogyan tud együttműködni egy CNC vezérlő és egy robot. A robot engedélyező jeleit direkt egy külső ipari szabvány protokollon, az EthenetIP-n keresztül oldottuk meg, mutatva ezzel, hogy a robotjaink és CNC-ink könnyedén összeköthetők más ipari automatizálási termékekkel is. Természetesen a FANUC saját kommunikációs megoldását is alkalmaztuk. Azt, hogy milyen mennyiségű bort, szódát, illetve almalevet adjon ki a robot, azt már CNC programon belül, makrováltozón keresztül adtuk meg a QSSR On-Site protokollunk segítségével.

CNCMedia: Tehát egy installáción belül kétfajta ipari kommunikációs alkalmazás is megtalálható?

J.M.: Igen. Ennek tetejébe pedig az iRVision saját robotkamera rendszerünkkel egészítettük ki a koncepciót. A kamerarendszer ellenőrzi, hogy ténylegesen poharak vannak-e elhelyezve a mikrokapcsolón, illetve, kiválasztja, hogy melyik helyekre tölthető ki az ital. Az iRVision rendszerünk nagy előnye egyébként az, hogy nem szükséges hozzá külső eszköz, hiszen elegendő a robotvezérlő alaplapján lévő csatlakozóra közvetlenül csatlakoztatni a kamerát és az összes beállítási és paraméterezési opció a robot Teach-Pendant-ról vagy akár laptopról elérhető.  Egyszóval az iRVision rendszer egy Plug and play megoldás.

CNCMedia: A kamerarendszer milyen szempontokat vesz figyelembe az ellenőrzés során?

J.M.: Jelenleg a pohár kontúrját ellenőrzi. A műanyag fröccsöntött re-pohárnak van egy felső áttetsző pereme, ha az teljes terjedelmében látható, érzékelhető, akkor tud italt tölteni bele a robot.

CNCMedia: Miért pont a fröccsre esett a választás?

J.M.: A FANUC-nak van saját gyártású, ROBOSHOT nevezetű tisztán elektromos fröccsöntő gép szériája, részben arra szerettünk volna utalni a fröccs-öntőgép humoros szójátékával.

CNCMedia: Nagyságrendileg mennyi italt szolgált ki eddig a robot? Hogyan tartjátok számon?

J.M.: Közel 1200 italt. (A kiállítás végéig 1674 italt!) Ez a ténylegesen kiszolgált ital, nem pedig a pohárfogyás. A szintén kiállított MT-LINKi felügyeleti szoftverünkön ez szépen nyomonkövethető.

CNCMedia: Az installáció teljes egészében saját tervezés? Hogyan készült el?

J.M.: Teljes mértékben a FANUC Hungary munkatársai csinálták. Kimondottan a kiállításra készült darabról van szó, amit mi terveztünk és készítettünk el. Eredetileg CNC oktatási célra épült. Tehát, amin most a poharak felfekszenek, az tulajdonképpen egy CNC gép asztalaként képzelhető el, a robot helyén pedig egy 5 állásos palettacserélő volt. Lényegében egy 2-tengelyes CNC gépről van szó, palettacserélővel, ahol az egész gépet egy Fanuc CNC vezérlő és szervórendszer hajtja. Burkolatot azért nem kapott a koncepció, mert szerettük volna bemutatni, hogyan mérhető meg egy golyósorsó menetemelkedése, annak irányváltási hibája és kompenzálása a vezérlőből a szervórendszer által. Ezeket mellett jól szemléltethető és tanítható a tengely referencia pontok beállítása is.  Ezeket mind szeretnénk a további CNC képzéseink során felhasználni a jövőben.

CNCMedia: Említetted, hogy az iRVision kamerarendszer ellenőrzi a poharakat. Egyéb érzékelővel rendelkezik a koncepció?

J.M.: Mivel ipari robotról van szó, ezért egyrészt el van kerítve, DCS zónák vannak beállítva, tehát a robot nem tud a plexin kívülre nyúlni. Fordított esetben pedig a benyúlás ellen infraérzékelőket helyeztünk el rajta. Tehát, ha valaki véletlen benyúl, akkor a CNC mozgás azonnal megszakad. 1,5 másodperc tiszta várakozás után azonban újraindul a mozgás.

CNCMedia: A szenzorikánál érdemes talán megemlíteni a HMI-t. Az is saját FANUC termék?

J.M.: A FANUC teljesen integráltan képes arra, hogy saját egyedi HMI felületet készíthessünk rá. Most tulajdonképpen egy 31i B CNC vezérlő látható. Ezen elérhető a Fanuc Picture opció, amivel hasonló HMI felületek készíthetők a megfelelő tudás birtokában, PC szoftver segítségével.

CNCMedia: Lényegében ezekkel a vezérlőkkel az ügyfeletek teljesen testre szabható kezelőfelület kap?

J.M.: Pontosan. Kimondottan FANUC Picture-re irányzott képzés is elérhető a FANUC Akadémián. Tehát a vezérlés mellé oktatást is biztosítunk. Egyébként az újabb vezérlők, tehát a 30i/31i/32i-Model B Plus és 0i-F Plus sorozat már alap opcióként tartalmazza a Fanuc Picture-t és az EthernetIP- t is.

CNCMedia: Említetted, hogy alapvetően a kijelzőn látható a gép állapota. Akár számítógépen, okostelefonon vagy tableten is ellenőrizhető?

J.M.: Természetesen ez is működik. Maga a vezérlés, az interpoláció egy teljesen zárt FANUC rendszeren folyik, de a kijelzés tekintetében lehetőség van Windows-os keretrendszer használatára. Erre a grafikai megjelenítés miatt van szükség, hiszen arra tudunk bizonyos szoftvereket telepíteni, amit aztán telefonon, TV-n, tableten figyelhetünk.

Itt most nagyon egyszerűen, a Fanuc Picture- rel készített HMI-n keresztül biztosítjuk a “Self Service”- t. Az ügyfél az érintő kijelzőn tudja kiválasztani a felsorolt lehetőségek közül a számára megfelelő italt. Lépésenként tudja tökéletesíteni a kért rendelést, amit aztán véglegesít és a robot elkészíti az italokat.

CNCMedia: Mennyi időt vett igénybe a koncepció megtervezése és a kivitelezés?

J.M.: Az egész projekt tavaly év elején indult el, akkor vetettem fel a vezetőségnek az ötletet, hogy CNC oktatás szempontjából érdemes lenne egy hasonlót csinálni. Szerencsére az első perctől támogattak, azonban nagyon lassan ment a munka. Vannak olyan alkatrészek, amiket külső beszállítók gyártottak le nekünk, viszont a szomszédos konfliktus miatt drágábban dolgoztak, valamint a szállítási idők is nagyon elhúzódtak.  A külső gyártású alkatrészek beérkezési ideje esetenként 4-5 hónapba is beletelt. Ezt követően azonban nagyon gördülékenyen és nagy összhangban zajlott a kivitelezés a FANUC Hungary több divíziója között. Egy szervizes kolléga, Kovács Sándor tervezte a mechanikát, a robotos oldalért Horváth Ákos, a HMI-ért, valamint CNC-PLC kommunikációért pedig én voltam a felelős. A gépen látható bárpisztolyt tartó megfogót is egy kollegánk készítette a ROBODRILL-ünk segítségével. Maga a fröccskészítési ötlet pedig a tavaly októberi Fröccsfesztiválunkon bontakozott ki bennünk.

CNCMedia: Az LRMate 200iD 7L robotot építettétek be. Miért pont erre a robotra esett a választás? Milyen paraméterekkel rendelkezik?

J.M.: Azért esett erre a választás, mert idén a standunkra nem nagyon hoztunk ipari robotot. Többnyire a CRX kollaboratív robotokat állítottuk ki, és szerettük volna emlékeztetni az érdeklődőket, hogy a FANUC ipari robotokkal is rendelkezik, kisebb méretekben is. Ez egy 7 kg-os teherbírású, hosszított karú, 6-tengelyes ipari robot.

CNCMedia: Ha ezt az installációt egy ténylegesen értékesítendő cellakánt akarnánk elképzelni, akkor ez egy élelmiszeripari eszköz lenne?

J.M.: Igen, ennek a robotnak is létezik egy változata, amely felhasználható ilyen célokra. Nyilván az élelmiszeriparban rengeteg szabálynak kell megfelelni, de a robotos alkalmazás egy rendkívül steril munkakörnyezetet képes eredményezni.

CNCMedia: Milyen ötleted van a következő kiállításra?

J.M.: Az legyen meglepetés, de hasonlóan ötletes projekten gondolkozom.

További információ:

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]