Forgácsképződés elektronmikroszkóp alatt – videó

Akik eddig csak műhelyben láttak forgácsot, talán nem is gondolnák, hogy milyen alakváltozások is történnek valójában a szerszámél által. A folyamatot egy elektronmikroszkópban végrehajtva meghökkentő eredményeknek lehetünk szemtanúi.

A Breaking Taps Youtube-csatorna találó neve is már utal a fogácsolással kapcsolatos kísérletezésre. A legújabb videó során a készítő a forgácsképződést vizsgálta meg közelebbről. Az elektronmikroszkóppal történő vizsgálat során a tárgyakat egy vákuumkamrába kell helyezni, a gép ezután pedig végigpásztázza a vizsgálandó testeket. Mivel mozgókép rögzítésére ez az eljárás nem alkalmas, így más módszerhez kell folyamodni, ha videón szeretnénk látni az anyag alakítását.

A kísérlethez egy egyedi készülékre van szükség, melybe a munkadarabot – mely esetünkben alumínium – és a váltólapkát fogjuk. A forgácsolási folyamat tehát egyetlen, egymáshoz rögzített, azonban mégis mozgatható rendszerben történik. Ez lehetővé teszi, hogy a forgácsolás irányú elmozdulást lépésenként állítsuk, majd a készüléket ismét a mikroszkópba helyezhessük. Ezáltal egyfajta stop-motion animációt készítünk, rendkívül időigényesen. Mivel a forgácsolás egy mikrométer orsó által történik, viszonylag sekély fogásmélységgel kell dolgozni, azonban a kísérlet szempontjából ennek nagy szerepe nincs.

A végső, összefűzött képsoron tökéletesen látszanak a megmunkálás közbeni sajátosságok. Az alumínium agyag módjára alakváltozik, a nyírási sík mentén pedig a fém szakaszos feltorlódása és leválása is megfigyelhető.

Megosztás
[
    ]