Esztergakés köszörülés gyorsacélból

A csigafúró-köszörülés videó sikerei után a Gépműhely csapata az esztergakések felé veszi az irányt, mely az érdeklődőknek nem csak magát a folyamatot, de annak elméleti hátterét is bemutatja.

A forgácsolószerszámok témaköre hosszan tárgyalható, a Gépműhely csatorna több videóban igyekszik átadni a megmunkálás ezen tudományát. Az első részben egy tantermi gyakorlat került rögzítésre, melyben az élkialakítás és a forgácsképzéshez szükséges geometriák körbejárása, és a technológia ismertetése történik. A tananyag egy konkrét egyetemi kurzus része, így az érdeklődők alaposan megismerhetik a forgácsolószerszámok minden tulajdonságát, geometriai kialakításukat, azok elnevezésével együtt.

A sorozat második részében a gépműhelybe látogatunk, ahol elkezdődik a korábban tanultak gyakorlatba ültetése. A nyers gyorsacél rúdból bakköszörű segítségével alakul ki a kész szerszám. A munka kezdete előtt a köszörű megfelelő beállítását is megtanulhatjuk. A HSS szerszámok kézi köszörülése időigényes folyamat, ennek folyamán alkalmazásra kerülnek nagyoló alakadások, végül pedig gyémánt-köszörűkorong segítségével a finom-élkialakítás is. Az elkészült geometria tesztelése is megtörténik az esztergán, mely után bizony még van némi szükség utólagos finomításra a kés kialakításán.

A gyorsacél kések köszörülése tehát nem egyszerű feladat, de az elméleti háttér ismeretében, kellő idő ráfordítása után, már csak az elszántságunk szab határt a tökéletes szerszám megalkotásának.

Megosztás
[
    ]