Az ABB és partnerei felújított robotokat ajándékoztak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán folyó gyakorlati képzéshez

Magyarországon az ABB 2016 óta működik együtt a robotikai képzés terén hazai felsőoktatási intézményekkel, közöttük az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával, amely valós ipari környezetet biztosít az egyedülálló Ipari robotizálási szakmérnöki képzésével. Az adományozott IRB 1600 és két IRB 2400-as robot számos ipari alkalmazásban használhatók, ezek közé tartozik a termékmozgatás, gépkiszolgálás, marás, vízvágás és hegesztés.

Az ABB és partnerei felújított robotokat ajándékoztak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának.

A cég több mint 40 országban működik együtt iskolákkal, főiskolákkal és egyetemekkel, hogy a diákok elsajátítsák a robotprogramozás és működtetés alapjait. Partneri kapcsolataik révén az intézmények részt vehetnek az automatizált megoldások kutatásában és fejlesztésében a tényleges alkalmazásokban történő felhasználás érdekében, ezáltal a diákok foglalkoztatási lehetőségeit is javítják.

Magyarországon az ABB 2016 óta alakított ki hasonló együttműködést a hiánypótló robotikai képzés terén a hazai felsőoktatási intézményekkel, közöttük az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karral.

Az egyetemmel való együttműködés részeként az ABB oktatási célra ajánlotta fel az egyik IRB 2400-as robotkart. Az IRB 2400-as korábban az Adientnél, az ABB egyik partnerénél üzemelt. Ezek a robotok számos ipari alkalmazásban használhatók, ilyenek a termékmozgatás, gépkiszolgálás, marás, vízvágás, illetve az Adient esetében, a hegesztés. A másik IRB 2400-as, valamint a több gyártási funkcióhoz, például ívhegesztéshez, gépkiszolgáláshoz, termékmozgatáshoz és csiszoláshoz alkalmazott IRB 1600-as robot pedig az ABB egy másik partnerétől érkezett az egyetemhez.

„Nagyra értékeljük az ABB elkötelezettségét egyetemi programjaink mellett. A most adományozott robotkarok elsődlegesen gyakorlati oktatási célokat fognak szolgálni, de emellett kutatási feladatok is várnak rájuk. Az egyetemünk hallgatói, munkatársai, ipari partnerei, a Science Park leendő alkalmazottai, és székesfehérvári középiskolák is fogják ezeket használni.” – mondta el Dr. Széll Károly, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar egyetemi docense.

Az Adient örömmel fogadta az ABB kezdeményezését, hogy a leszerelt ABB robotok ezentúl az egyetemen, új feladatkörben folytatják tevékenységüket. A cég szakembereinek tapasztalata szerint az Óbudai Egyetemen kiváló a robotika területén folyó oktatás színvonala. Az oktatók magasan képzettek, gyakorlati példákkal támasztják alá a tananyagot, így a tanulóik a most átadott robotokon is tudnak majd gyakorolni.

Reményeink szerint ezzel az adománnyal is hatással lehetünk a holnap döntéshozóinak műszaki készségeire, arra a gyakorlati tudásra, amit a munkaerőpiacra magukkal visznek.” – mondta Haray Norbert, az ABB Kft. Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. „A technológiát szállító vállalatok, az oktatási intézmények és a kormányzatok együttműködése szükséges ahhoz, hogy a társadalom felkészüljön a munkahelyek átalakulására, teljes mértékben kihasználja a rugalmas automatizálásban rejlő potenciált, és megragadja a folyamatban lévő újraiparosítással feltáruló új lehetőségeket. Cégünk ehhez a folyamathoz kíván hozzájárulni az oktatás iránti elkötelezettségével” – tette hozzá a vezető.

„Hallgatóink zöme duális képzésben vesz részt, így végzős diákjaink nem pályakezdőként lépnek ki intézményünkből, hanem gyakorlattal rendelkező mérnökként. Aki megkapta a megfelelő oktatást, bátrabban dolgozik a robotokkal, hiszen ismeri a funkcióikat. A tapasztalt és gyakorlati tudással felvértezett diák magabiztosabban kezeli a robotokat.” – mondta Dr. Széll Károly. „Az ipar halad a hatékonyabb, kiválóbb minőséget igénylő gyártás felé, ezért egyre nagyobb az igény a robotizálásra, és minél több szakember egyre jobb színvonalú képzésére ezen a területen. Az egyetem számára az iparági együttműködések alapvetőek, többek között networking lehetőséget, tudásmegosztást, egyedi képzéseket jelentenek, az ipari partnerek számára, és nem utolsó sorban az egyetemi képzés láthatóságát növelik” – tette hozzá.

ForrásABB

További információ:

Az ABB hivatalos honlapján.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]