A Horn Magyarország Kft. a járműipart és az energiaszektort célozza meg csúcsminőségű szerszámaival

A CNCMedia stábja a Horn Magyarország Kft. standját is meglátogatta a 2023-as Ipar Napjai-n, ahol a szerszámgyártó cég valamennyi termékcsaládját felvonultatta. Az ipar átalakulásáról, az energiaárak és a mesterséges intelligencia hatásairól az ügyvezetővel, Lajtmann Zsolttal beszélgettünk.

CNCMedia: Hogy értékeled a kiállítást, teljesítette az elvárásaitokat?

Lajtmann Zsolt: Sikeresnek ítélem meg és meglepődtem, hiszen a tavalyi évben is nagyon sokan jöttek, így nem gondoltam, hogy egy év távlatában ismét ennyire jelentős lesz a látogatottsága a rendezvénynek. Nem tudom, hogy ez minden területen ugyanígy érezhető volt-e, de köreinkben mindenképpen.

CNCMedia: Voltak régi és új látogatók is a standnál?

L.Zs.: Régi ügyfelek és diákok egyaránt felkerestek minket. Mivel 20 éve már a hazai piacon vagyunk, a Horn Magyarország Kft. erős szereplője az iparnak. Hozzánk inkább olyan látogatók jönnek, akik már ismernek bennünket. Ami érdekes volt, hogy sok érdeklődő diák is megjelent. Ez eddig nem volt jellemző, így abszolút pozitívumként éltük meg.

CNCMedia: Hogyan értékeled a 2022-es éveteket pár hónap távlatában?

L.Zs.: Közel vagyunk az évzáráshoz, mivel lassan itt a május vége. A 2022-es évben hoztuk az elvárt terveket, kicsit felül is teljesítettük, így azt mondhatom, hogy a tavalyi esztendő a Horn Magyarországnak sikeres volt, hasonlóan a megelőző évekhez, amikor szintén növekedést könyvelhettünk el. Bővültek az export piacaink is, a 2023-as év trendje pedig ugyanezt mutatja, hiszen az április végi gazdasági év adatai ezt vetítik előre. Én általában mindenhez optimistán állok, bízva saját képességeimben, és csapatom munkájában egyaránt.

CNCMedia: Milyen újdonságokat, technológiákat láthattak az érdeklődők nálatok?

L.Zs.: Nemcsak technológiai újdonságokat hoztunk, hanem próbáltuk felsorakoztatni a teljes portfóliónkat. Így itt vannak az alap szerszámkészleteink, de ugyanígy elhoztuk a megmunkálás-specifikus készleteket is. Meg tudtuk oldani, hogy minden megjelenjen a standon, amivel rendelkezünk.

CNCMedia: Mely szerszámtípus iránt volt a legnagyobb az érdeklődés?

L.Zs.: Leginkább a fogazat megmunkálására szolgáló szerszámok, és az ehhez kapcsolódó eljárások iránt volt fokozott az érdeklődés. Ezt az elektromobilizáció is fokozza, ahol a belsőégésű motor ugyan nincs jelen az autóban, azonban ugyanúgy fogaskerékhajtást használnak, ezáltal a fogazatmegmunkálás egyre hangsúlyosabb lesz, melyhez a Horn Magyarország Kft. képes szerszámozási megoldásokat kínálni.

CNCMedia: Melyek azok a problémák, amivel az ipar szereplői, tehát az ügyfeleitek leginkább szembesülnek?

L.Zs.: A hétköznapok jelentős problémája az, hogy nőttek az energiaárak, és ezzel mindenki küzd. Azon ügyfeleink, akik vezetők vagy tulajdonosok, mind említették, hogy az energiaárak változása jelentős mértékben érintette őket. Van olyan cég, ahol ez a változás 7-8-szorosa a korábbi áraknak, amit nagyon nehéz kitermelni. A vásárolható anyagok ára nő, így a mi szerszámaink költsége is módosul az energiaárak változása miatt. Ezáltal a szerszámok bekerülési költsége is emelkedik, ez viszont nem olyan mértékben, mint az energia. Gyakorlatilag a beszállító ipar szereplője nagyon nehezen tudja kigazdálkodni azokat a díjszabásokat, amelyek az energiaoldalon fellépnek.

CNCMedia: Milyen aktuális trendek uralkodnak a forgácsolószerszámok piacán?

L.Zs.: Egyre inkább érezhető, hogy el fog jönni az az idő, amikor bealkonyul a forgácsolószerszámoknak, hiszen a 3D nyomtatás ugrásszerűen fejlődik. A Horn is alkalmazza ezt a technológiát, ugyan nem a precíziós gyártásban, de a szerszámaink kiegészítőjeként előfordul, hogy egy hűtőközeg kivezetést már mi is fémből nyomtatott alkatrésszel oldunk meg.

CNCMedia: Úgy érted, hogy kevesebb szerszámra lesz majd szüksége az iparnak?

L.Zs.: Egyrészt igen, másrészt, ahogy fejlődik a 3D nyomtatás elképzelhető, hogy ki fog váltani bizonyos forgácsolt alkatrészeket. Ha ez a technológia el tudja érni a forgácsolás által nyújtott precizitást, akkor nem lesz szükség forgácsoló szerszámra. Szerintem ez körülbelül 15-20 év távlatában bekövetkezik.

CNCMedia: A mesterséges intelligencia napjainkban hatalmas térnyeréssel rendelkezik. Sok iparágban jellemző, hogy a munkavállalók elkezdték félteni a munkakörüket. Te hogyan látod, ha végignézünk egy gépipari értékláncon a tervezéstől kezdve a gyártáson keresztül az értékesítésig, melyek azok a pozíciók, amelyek veszélybe kerülhetnek?

L.Zs.: Nem tudom, hogy veszélybe kerül-e egy-egy pozíció, vagy inkább előnyt jelent ez a helyzet. Véleményem szerint egy költséganalízist a mesterséges intelligencia sokkal hatékonyabban, pontosabban és gyorsabban le tud futtatni, mint az emberi munkaerő. Az emberi munkaerőt is fontosnak tartom, de maga a mesterséges intelligencia olyan nagy mennyiségű adatot olyan gyorsan tud szűrni, amire a humánerőforrás nem képes. Előbb-utóbb a gyártástechnológiába is bele fog folyni a mesterséges intelligencia, hiszen, ha hozzáférhetővé válnak az adatok Magyarországon belül bárhonnan, vagy akár a tengerentúlról, akkor sokkal hatékonyabb lehet a munka. Például megállapítható lesz, hogy egy hajtáslánc fogazatát milyen technológiával lehet a leghatékonyabban megmunkálni. Az egészségügyben a konzílium-ahol 5-6 orvos tapasztalatai alapján dönt egy betegről- valószínűleg lassan kiváltásra kerül a mesterséges intelligenciával, ami akár 15-20 év tapasztalati anyagával dolgozik. Azt, hogy ez a folyamat milyen veszélyeket, és milyen pozitívumokat hordoz, egyelőre nehéz megmondani. Amikor a gépek forradalma eljött, azt szintén veszélyként élte meg az ember, ma viszont természetes, hogy gépek vesznek körül bennünket, és elvégzik a munka nehezét. Valószínűleg 100 év távlatában – ha az emberiség azt megéli – ugyanígy kézenfekvő lesz, hogy bizonyos helyzetekben a mesterséges intelligencia gondolkodik majd helyettünk.

CNCMedia: Nagyságrendileg hogyan oszlik meg az ügyfeleitek aránya az iparágak közt?

L.Zs.: Az autóipar nagyjából 30-40 %-ot teszi ki, az energiaszektor pedig 40 % felett van. A maradék az egészségügyi ipar és a beszállítói ipar. Az utóbbit akár második lépcsős autóiparnak is lehet kategorizálni.

CNCMedia: Az elmúlt években hogyan változtak ezek az arányok, és előreláthatólag miként fognak még alakulni?

L.Zs.: Különösen az autóipar volt szignifikáns, hiszen a belsőégésű motorok kezdtek háttérbe szorulni, az energiaipar pedig nőtt. Nagymértékben megjelentek a szélerőművek, ahol sok forgó és forgácsolt alkatrész van. Itt megnő a szerszámigény is, az autóiparban pedig csökken, hiszen a belsőégésű motor alkatrész-száma akár százszorosa is lehet egy elektromos járműnek. Folyamatosan fejlődik az egészségügyi szektor, aminek az az egyik oka, hogy idősödő társadalomban élünk. Így megjelennek olyan egészségügyi problémák, amikor például csípőízületet protézissel kell pótolni, vagy éppen gerinc-csavar beépítésére van szükség.

CNCMedia: A szerszám- és formagyártáshoz is kínáltok termékeket. Erről mondanál pár szót?

L.Zs.: Erre a területre vannak nagy teljesítményű marószerszámaink, melyekkel minden oldalról hozzá lehet férni a formákhoz, de egyelőre nem tudjuk hatékonyan felmérni a magyar piacot. Itthon ez a szegmens számunkra még nem kellően kiaknázott, lehetnénk sokkal aktívabbak ezen a területen is. Érdekes módon a látogatók között sem találkoztunk olyannal, aki ilyen szektorból jött volna.

CNCMedia: Magyarországon nagy jelentősége van a mai napig a célgépgyártásnak, az integrátori szektornak. Erre a területre is tudtok szerszámokat biztosítani?

L.Zs.: A Horn termékkínálatában egy magasabb értékhez egy magasabb ár párosul. Az egyedi gyártás szegmense nem olyan jelentős piac számunkra, hiszen ott nem aknázható ki az az előny, amit mi a szerszámaink minősége által biztosítunk, mert ezek a sorozatgyártásban emelkednek ki igazán. Örülünk, ha egyedi gyártásban is a mi szerszámainkat használják. Ha valaki azt szeretné, hogy egy szerszám megbízható legyen, akkor megvásárolja felárral, de sok esetben nem tudják kifizetni az árkülönbséget. Ennek főleg az az oka, hogy egyedi gyártásban nem vizsgálható a szerszám élettartama. Vannak, akik a megbízhatóságra is adnak, de még többen fordulnak inkább az olcsó szerszámok felé. Sajnos ez jellemző a kelet-európai piacra.

CNCMedia: A tavalyi évben talán a legnagyobb kérdés az alapanyaghiány volt. Visszatekintve hogyan ítélitek meg ezt a helyzetet?

L.Zs.: Úgy látom, hogy ez már rendeződött. A cégünk belső kommunikációja sem mutat rá, hogy bármi nehézség lenne ezen a téren. A COVID alatt volt arra utaló jelzés, hogy előfordulhat alapanyagprobléma. Mivel mi 2 évre elegendő raktárkészlettel rendelkeztünk, ez csak abban az esetben jelentkezett volna, ha a járvánnyal összefüggő kritikus időszak túllépi ezt az időtartamot. Mire a saját raktárkészletünket felhasználtuk, már újra elérhetővé vált a piacon az alapanyag.

További információ:

A Horn hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]