Új munkadarabra beállás lépései hosszesztergán II. – szerszámbemérés

Végre elérkeztünk cikksorozatunk azon részéhez, ami mindenkit a legjobban érdekel! Ez pedig a hosszeszterga beállítása egy új munkadarab gyártásához. Az előző részben bemutattuk a főorsó szorítóerejének és a vezetőpersely illeszkedésének beállítását, most pedig folytatjuk a szerszámok bemérésével!

3. lépés: szerszámok bemérése

Hosszesztergákon a kiterített szerszámelrendezésből adódóan a szerszámok beszerelése és bemérése némiképp különbözik a revolverfejen megszokott módszerektől és néhány nagyon egyszerű lépésben elvégezhető. Ezeket a lépéseket ismertetjük a következőkben. (Megj.: természetesen a szerszámok bemérésére több módszer is létezik, mi ebben a cikkben a saját gyakorlatunkat ismertetjük)

3.1 Külső esztergakések

1. ábra: Külső esztergakések X-irányú bemérése
2. ábra: Hosszesztergákon használt késkialakítás

X-irány

Külső esztergakések X-irányú beméréséhez a már korábban a vezetőperselybe befűzött szálanyagot 15-20 mm-rel a vezetőpersely homloksíkja elé kell mozgatnunk. Ezután beváltjuk a használni kívánt szerszámhelyet, ami így automatikusan központban a szálanyag felett áll meg. A következő lépésben X-irányban a használt szálanyag átmérőjének megfelelő értékre pozícionálunk, tehát például Ø15 mm-es szálanyag esetén X15.0 mm-re. Végül a szerszámtartóba helyezzük a szerszámot és a forgácsolóélt az anyagra engedjük, majd a rögzítőcsavarokkal rögzítjük őket (lásd 1. ábra) Ezzel el is végeztük a külső kés X-irányú bemérését. Természetesen ezek után még szükség lehet korrekciókra, amelyeket a revolveresztergákon megszokott módon tehetünk meg.

Z-irány

Z-irányban a megmunkálás bázisát a leszúrókés, illetve amennyiben leoldalazzuk a darab homlokát, akkor az oldalazást végző simítókés adja meg. Fontos tudni, hogy hosszesztergákon olyan esztergakéseket használunk, ahol a forgácsolóél egy síkban van a késszár anyag felé eső oldalsíkjával, így alapesetben az összes szerszám egy síkban helyezkedik el (lásd 2.ábra). Jobbos leszúrókés használatakor a leszúrt homloksíkunk és a többi kés éle egy síkba esik, így a külső esztergakések Z-irányú bemérésére nincs szükség. Balos leszúrókés használata esetén a leszúrókés geometriai offset értékénél kell megadnunk a késszár és a lapka szélességéből adódó eltolást, ezután ugyanúgy dolgozhatunk, mintha a leszúrókésünk jobbos kialakítású lenne.

3.2 Fúrótartó konzol

A főoldali keresztszánon elhelyezkedő fúrókonzol szerszámtartó furataiba furatkéseket és fúrókat, illetve menetfúrókat foghatunk be. Ezen szerszámhelyeken a fúrókat befoghatjuk például patronos vagy weldon kialakítású befogókba. A szerszámhelyek beváltásakor a fúrók automatikusan a szálanyag központjába kerülnek, így jól beállított gépi geometria esetén X-és Y irányú szerszámbemérésre nincs szükség.

3. ábra: Star SR-32JIII fúrótartó konzol munka közben

Furatkések esetén a revolveresztergákon megszokott módon, például egy belső átmérő esztergálásával és visszamérésével határozhatjuk meg az X-irányú offset értékét.

A fúrótartó konzol szerszámainak Z-irányú bemérése szintén nagyon egyszerű, ugyanis nincs más dolgunk, mint az adott szerszámhely beváltása után tengelyirányban nekitolni a szerszámok csúcsát az anyag bázisát jelentő feloldalazott homlokfelületnek és meghúzni a rögzítőcsavarokat.

1.3 Keresztirányú hajtott szerszámok

4. ábra: Keresztirányú hajtott szerszám bemérése – az ábrán látható pozícióban húzzuk meg a szerszámbefogó patron anyáját

A keresztirányú hajtott szerszámok bemérése hasonló a külső kések beméréséhez. A bemérni kívánt szerszámhely behívásakor a szerszám középvonala automatikusan egybe fog esni a szálanyag középvonalával. A szerszám behívása után behelyezhetjük a kiválasztott fúró vagy marószerszámot a patronos befogóba, majd kitoljuk a szálanyagot a vezetőpersely egység homloksíkja elé úgy, hogy az anyag kinyúlása meghaladja a szerszám tengelyvonalát. Ezután érintsük a fúrószerszám csúcsát vagy a marószerszám homlokfelületén található éleket a szálanyag palástjához és rögzítsük a szerszámot a patronanya meghúzásával (lásd 4. ábra).

3.4 Hátoldali szerszámok

A hosszesztergák hátoldali szerszámhelyeire a leggyakrabban fúrók és furatkések fogadására alkalmas álló szerszámtartókat vagy központon kívüli fúrásra és marásra is alkalmas hajtott szerszámtartókat fogunk be.

Egy adott szerszámhely behívása után a szerszámtartó furata automatikusan az ellenorsóval szemben, központosan helyezkedik el, ami Y2-tengelyes kivitel esetén a függőleges mozgást is magában foglalja. Ebből adódik, hogy fúrók és marószerszámok esetén csak a szerszámok Z-irányú bemérésére van szükségünk, ami a revolveresztergákon megszokott módon történik, a darab homlokfelületének megérintésével.

5. ábra: Hátoldali esztergakés munka közben

Furatkéseknél szükség van az X2 geometriai offset meghatározására is, amit a hagyományos esztergákon megszokott módon, például egy átmérő esztergálásával és visszamérésével tehetünk meg.

Természetesen az összes fent leírt módszernél szükséges a bemért értékek korrekciója, aminek a mértékét a szokványos módon, az első elkészített darabok visszamérése után határozhatunk meg.

Fontos megjegyezni, hogy az előző és a mostani cikkünkkel nem egy hosszesztergákon való beállást leíró segédlet létrehozása volt a célunk, hanem az, hogy a hosszesztergálás technológiájával ismerkedőknek betekintést adjunk a gép beállításának módjába.

Reméljük, hogy ezt sikerült elérnünk és velünk tartótok a következő és egyben záró résznél is, ahol egy speciális vezetőpersely egységet mutatunk be!

SzerzőKálmán Péter – Szimker

További információ:

A Szimker Zrt. hivatalos honlapján.

A Szimker Zrt. hivatalos Facebook oldalán.

A Star CNC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]