Semmi sem lehetetlen – Hatékony gyártás a folyamatintegrációnak köszönhetően

A NAKAZATO GEAR INDUSTRY egy 1969-ben alapított japán gyártó, amelynek székhelye Kawaguchi Cityben (Saitama prefektúra) található. A vállalat széleskörű műszaki ismeretei a prototípusgyártástól a vasúti, űrhajózási, félvezető- és gépipari ágazatokban használt speciális fogaskerekek és összetett alkatrészek tömeggyártásáig terjednek. A NAKAZATO GEAR INDUSTRY portfóliójába tartozik még az elektromos járművek fogaskerekeinek és a nagysebességű vonatok hajtóműveinek gyártása is. A vállalat erőssége a nagy pontosságú megmunkálás rövid határidővel. A magas gyártási színvonalat a hosszú évek során optimalizált megmunkálási technológia és a legkorszerűbb gépkapacitás teszi lehetővé.

Innovatív fogaskerék-marási technológiák

A NAKAZATO GEAR INDUSTRY úttörő munkát végez a fogaskerekek forgácsolásának kutatása terén, amely egy rendkívül produktív módszer, amely felülmúlja a hagyományos fogaskerekek gyártását. A NAKAZATO GEAR INDUSTRY 2013-ban és 2015-ben a japán üzleti, kereskedelmi és ipari minisztériumtól díjat kapott innovatív kutatásaiért, és bekerült a kis- és középvállalkozásoknak szóló „Monozukuri” kutatási programba. A vállalat egyetemekkel együttműködve folytatja a fogaskerékgyártás innovatív technológiáinak kutatását és fejlesztését, és számos ügyfél megbízható üzleti partnerévé vált.

„A DMU 80 FD duoBLOCK-kal a fogaskerekeket teljes egészében egyetlen gépen, maximális pontossággal tudjuk megmunkálni.” – Akihiro Nakazato – Elnök, NAKAZATO GEAR INDUSTRY

Gazdaságos fogaskerékgyártás a DMG MORI 5-tengelyes maró- és esztergaközpontján

Korábban a NAKAZATO GEAR INDUSTRY a fogaskerekek gyártásához esztergaközpontok, megmunkálóközpontok és speciális fogazógépek kombinációját használta. A megmunkálási folyamatok több platformra voltak elosztva, így gyakori beállításokra és speciális szerszámokra volt szükség minden egyes fogaskeréktípushoz. A NAKAZATO GEAR INDUSTRY a termelékenység növelése céljából beruházott egy DMU 80 FD duoBLOCK gépbe. A DMG MORI 5-tengelyes Mill & Turn központja a DMG MORI exkluzív DMG MORI gearMILL technológiai ciklusával is rendelkezik.

Folyamatintegráció a teljes megmunkáláshoz egyetlen platformon

E technológia segítségével a NAKAZATO GEAR INDUSTRY fejlett megmunkálási módszereket alkalmaz, anélkül, hogy speciális fogaskerék megmunkáló gépekre lenne szükség. „A DMG MORI 5-tengelyes maró- és esztergaközpontjának bevezetése lehetővé teszi számunkra, hogy az összes folyamatot egyetlen gépbe integráljuk, és produktívabb gyártási folyamatokat valósítsunk meg” – mondta Akihiro Nakazato, a vállalat elnöke. A SIEMENS vezérlő nagyfokú szinkronizálási pontosságot biztosít. „Ez lehetővé teszi számunkra a fogaskerekek olyan pontosságú megmunkálását, amely korábban elképzelhetetlen volt”. Mivel egyetlen 5-tengelyes maró-és esztergaközponttal egy teljes munkadarab megmunkálható, nincs többszöri beállítás, és a megmunkálási idő jelentősen csökken.

A gearMILL technológiai ciklus lehetővé teszi a fogaskerekek megmunkálását univerzális szerszámokkal.

DMG MORI technológiai ciklusok a hatékony fogaskerékgyártáshoz 5-tengelyes Mill & Turn és Turn & Mill gépeken

Akihiro Nakazato szerint a DMG MORI gearMILL technológiai ciklus használata rendkívül előnyösnek bizonyult a NAKAZATO GEAR INDUSTRY számára: „Ez lehetővé teszi számunkra, hogy univerzális szerszámokat, például marókat, beleértve a fogaskerék- megmunkáláshoz használt szármarókat is, használjunk. A szerszámköltségeinket alacsonyan tudjuk tartani, és gyorsabban szállíthatunk termékeket speciális szerszámok használata nélkül.” A DMG MORI CTX beta 1250 TC esztergáló- és maróközponton is DMG MORI technológiai ciklust használnak. „A gearSKIVING gyors és egyszerű programozást biztosít a párbeszéd alapú vezérléssel.” Az univerzális szerszámok fogaskerék forgácsoláshoz való használatának lehetősége a NAKAZATO GEAR INDUSTRY számára rugalmasságot biztosított más megmunkálási igények teljesítéséhez is. A fogaskerék-megmunkálás technológiai ciklusai az alkatrész paraméterek megadásával egyszerűen programozhatók.

A DMU 80 FD duoBLOCK 5-tengelyes eszterga-marógép több esztergaközpontot, maróközpontot és fogaskerék-vágógépet helyettesíthet.

Semmi sem lehetetlen

A DMG MORI sokoldalú szerszámgépei és a gearMILL és gearSKIVING technológiai ciklusok nagyfokú termelékenységet és pontosságot biztosítanak a fogaskerekek gyártása során. Ezek az eredmények vezettek ahhoz, hogy a NAKAZATO GEAR INDUSTRY 2021-ben egy újabb esztergáló- és maróközpontot telepített a DMG MORI-tól egy 2. generációs NTX 2000 formájában. A gyártó folyamatosan fejleszti a technológiai újításokat – például a csigakerék forgácsolásának új megközelítését. Akihiro Nakazato a következőt mondja a jövőre vonatkozó elképzeléseiről: „Soha nem mondjuk, hogy valami lehetetlen a vállalatunknál. Mindig eltökéltek vagyunk, hogy megtaláljuk a megvalósítás módját.” A NAKAZATO GEAR INDUSTRY a jövőben is további növekedésre és új technológiák kifejlesztésére törekszik, hogy hozzájáruljon a társadalom építéséhez. „Továbbra is gyorsan fogjuk szállítani a kiváló minőségű termékeket annak érdekében, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]