RE-cycleo: 3D nyomtatott alkatrész-újrahasznosítási program, már egyetlen darabtól kezdve!

A Sculpteo, a 3D nyomtatás iparágában az első olyan cég, amely már az első egységtől kezdve újrahasznosítja ügyfelei fölösleges műanyagtermékeit, ezzel új életet adva nekik, mely hozzájárul a fenntartható fejlődéshez.

A 2019-ben a BASF által felvásárolt Sculpteo, a 3D nyomtatás egyik vezető vállalata bemutatja a RE-cycleo-t, egy új újrahasznosítási programot, a Nylon PA12 és Nylon PA11 anyagtípusok felhasználásával nyomtatott alkatrészek kezelésére. Az újrahasznosított anyag a műanyagiparban kerül felhasználásra, ezáltal adva új életet a régi alkatrészeknek, elérve a lehető legnagyobb mértékű újrahasznosíthatóságot. A kezdeményezés révén a Sculpteo az egyik első 3D nyomtatási szolgáltatás, amely újrahasznosítási szolgáltatást kínál ügyfeleinek, mely nemcsak a már legyártott alkatrészekre, de a nyomtatási hulladékra is kiterjed.

Elkötelezetten, a fenntarthatóbb nyomtatás mellett

Ahogy a vállalkozások egyre inkább a környezeti problémák jobb felmérése felé mozdulnak el, szükségessé vált, hogy az olyan iparágak, mint a 3D nyomtatás, utat törjenek a fenntarthatóbb megoldások felé. A Sculpteo, azon dolgozik, hogy lehetővé tegye ügyfelei Nylon PA11 és Nylon PA12 alkatrészeinek újrahasznosítását. A 3D nyomtatás bizonyos előnyökkel jár más műanyaggyártási eljárásokkal szemben (helyi, igény szerinti gyártás, alacsony anyagveszteség stb…). Ebben a folytonosságban a Sculpteo bővíti a fenntartható, természetes alapanyagokból előállított Nylon PA11 termékcsaládját is, mellyel ezt az új kezdeményezést is népszerűsítik.

„A RE-cycleo segítségével egy új, felelősségteljesebb gyártási lehetőséget mutatunk be, ahol lehetőséget kínálunk ügyfeleinknek termékeik korszerűsítésére. A tömegiparnak évtizedekbe telt, mire a nagyobb mennyiségek gyártásában hatékony újrahasznosítási programokat tudott kidolgozni. Mi a Sculpteónál ezt már az első alkatréésztől kezdve tudjuk vállalni.” – mondta Alexandre d’Orsetti, a Sculpteo vezérigazgatója.

3D nyomtatott polimerek újrahasznosítási folyamata

Ami az újrahasznosítási folyamatot illeti, az ügyfélnek először is el kell küldenie az alkatrészeket a Sculpteo-nak egy megsemmisítési engedéllyel együtt. A beérkezést követően a folyamat első lépése az alkatrészek összegyűjtése és anyagtól (Nylon PA11 vagy Nylon PA12) függő válogatását jelenti. Az alkatrészeket ezután tárolóedényekbe helyezik, amelyek több száz kilogrammnyi alkatrészt tartalmazhatnak. A szétválogatott nejlonhulladékot ezután ledarálják. A Sculpteo az ipari titoktartás érdekében garantálja, hogy a darálás kizárólag a gyáron belül történik. Az aprított anyagot ezután az Arkema vállalathoz küldik, amely a Virtucycle® program részeként újrahasznosítja azt. A darálékot átvizsgálják, ezáltal biztosítva a szennyeződésmentességet. Ezután következik a keverési szakasz, ahol az anyagot újraolvasztják, hűtik, és granulálják, amely ezután más ipari alkalmazásokban felhasználhatóvá válik. Ezek a granulátumok alkotják az végső, immáron újból feldolgozható alapanyagot, mely akár a fröccsöntésben is felhasználhatóvá válik. A teljes ismertetett folyamat előnye, hogy teljes mértékben megújuló energiát felhasználva megy végbe.

A 3D nyomtatásban keletkező hulladékok újrafelhasználása nem újkeletű elgondolás. Az évek alatt több filamentgyártó is szolgáltatásként kezdte felajánlani a melléktermékek újraextrudálását. A koncepció általában a következőképp működik. A felhasználó összegyűjt egy adott mennyiséget megegyező anyagú hulladékból, majd a korábban rendelt filamenttekercsek dobozában visszaküldi azt a gyártónak. A szállítást ezesetben az újrahasznosítást végző fél fizeti, és az anyagmennyiség függvényében árkedvezményt nyújt a következő tekercsek vásárlásakor. Az európai Recycling Fabrik hasonlóképp működik, azonban ezen megoldás jellemzően az otthoni, nagyobb mennyiséget termelő hobbifelhasználókat hivatott kiszolgálni. Ezzel szemben a Sculpteo az egyik első megoldás, melyben az újrahasznosított alapanyag már az iparban is felhasználhatóvá válik.

További információ:

A Sculpteo hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]