Önt mi tartja vissza az automatizálástól?

Az ipari robotika lehetőségei és korlátai már korántsem ott húzódnak, mint 10-20 évvel ezelőtt.

Magyarországon is emelkedik a robotizált munkafolyamatok száma, hiszen a robotika minden reális számítás szerint valóban a leggyorsabban megtérülő beruházások közé tartozik. Az ajánlatkérés után azonban mégis sok vállalkozás mond le az automatizálási projektről. Hogyan segíthet egy gyártó azon, hogy a legkisebb fémipari vállalkozás is egyről a kettőre jusson a költséghatékonyságban és a termelékenységben?

A robotizált munkadarab-mozgatás, az automata palettacserélők és rúdadagolók nem feltétlenül foglalnak annyi helyet, nem kerülnek annyi pénzbe, és integrálásuk sem tart annyi ideig, mint ahogy azt a közvélekedés tartja. A Haas a teherbírás, a hatótávolság és a gépkompatibilitás tekintetében három robotcsomagot kínál. Egy Haas robotcsomag megvásárlásával egy teljesen integrált, plug-and-play rendszert kapunk kézhez. Ezenkívül számos egyszerű és viszonylag olcsó módszer is létezik a robotcella testreszabására, annak a vállalkozás termékmixéhez és az automatizálás tervezett szintjéhez történő igazítására.

Gondolkodj és gazdagodj!

Ha egy szerszámgép pénzt hoz, akkor egy robotizált szerszámgép dupla pénzt hoz. Cselekvés előtt azonban megéri átgondolni a várható hatásokat. Mielőtt automatizálunk egy Haas maró- vagy esztergagépet, fontos figyelembe venni az automatizálási rendszer alkatrészméretét és súlykapacitását, mivel ez gyakran kisebb, mint magának a gépnek a mérete és súlykapacitása. Vegyük figyelembe a robotrendszer megfogóinak súlyát is, mivel ezek a későbbiekben befolyásolják majd a betölthető alkatrészek teljes tömegét.

Haas robotcsomagokHaas robotcsomag-1Haas robotcsomag-2Haas robotcsomag-3
Teherbírás7 kg25 kg50 kg teherbírás
Melyik Haas gépekhez érhető el?VF-1 és VF-2 ST-10-től ST-28-ig UMC-500/SS és UMC-350HD DT/DM sorozatVF-1-től VF-5-ig ST-20-tól ST-35-ig DS-30Y UMC-500/SS-től UMC-1000/SS-igVF-1-től VF-6+-ig ST-30-tól ST-35-ig DS-30Y  

A Haas robotcsomagokkal közvetlenül a Haas vezérlésről állítható be és vezérelhető a 6 tengelyes robot, anélkül, hogy bonyolult PLC-kapcsolatokra vagy harmadik féltől származó integrátorra lenne szükség. A helyi Haas-képviselet nem hetek, nem is napok, hanem órák alatt végzi el a telepítést. Minden robotcsomag tartalmaz ugyanis mindent, amire szükség lehet az alkatrészek dinamikus mozgatásához: a 6 tengelyes robotot, a szoftveres interfészt a Haas gépen keresztüli közvetlen vezérléshez, az elektromos interfész dobozt, a biztonsági védelmet, valamint minden szükséges mágnesszelepet, hardvert és vezetéket.

A közeljövőben minden korábbinál nagyobb költségnyomás nehezedik majd a forgácsolt alkatrészek beszállítóira. A versenyképesség megőrzésének feltétele a működési költségek leszorítása és a hatékonyság növelése lesz. Szerencsére ehhez már minden szükséges eszköz a rendelkezésre áll. A robotika a gyártás jelene és jövője, amivel kiszámíthatóbb lesz a gyártás, kiváltható az egyre szűkösebben rendelkezésre álló emberi munkaerő, és csökkenthető a selejtszám is.

ForrásHaas

További információ:

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]