Mazak gyárlátogatás Angliában

Március 28-án Worcesterben található telephelyén tartott sajtóeseménnyel egybekötött gyárlátogatást a Mazak, amin a CNCMedia csapata is részt vett. Üzemükben és technológiai központjukban megismerkedhettünk házon belüli tervezési és gyártási folyamataikkal, valamint saját automatizált megoldásaikkal.

A Mazak egy globális szerszámgépgyártó vállalat, mely a világ minden pontján rendelkezik telephellyel. A vállalat worcester-i gyára 1987-ben nyitotta meg kapuit 62 alkalmazottal, de már akkor is 16.000 m2-en. Az évek, évtizedek alatt egyre csak nőtt egységük köszönhetően a folyamatos gép- és eszközberuházásoknak. Az angliai üzemben a kezdetektől fogva olyan gépek készülnek, mint a QUICK-TURN széria vagy a VCT vertikális megmunkálóközpontok. Létszámbővülés, a technológiába való invesztálások és további csarnokok megnyitása eredményeként mára 29.000 m2-en történik e gépek gyártása és összeszerelése, továbbá 2009 óta egy 2500 m2-es, környezetbarát kivitelezésű Technológiai Center segít a tervezésben.  

Nemrégiben sajtóeseménnyel egybekötött gyárlátogatást szervezett a Mazak angliai üzeme, ahova csapatunk, a CNCMedia is kilátogatott. Az esemény állófogadással és a bemutatóterem bejárásával kezdődött. Az impozáns kiállítótérben a helyi specialitások elfogyasztása mellett a látogatók a Mazak tematizált termékeit vehették szemügyre. Vezérlők, precíziós eszközök, alkatrészek, burkolatelemek és számos egyéb kiállított eszköz fogadta az érdeklődőket. Olyan iparágak számára gyártott termékek kerültek bemutatásra, mint az autóipar, repülőgépipar, orvostechnológia vagy éppen energetikai szektor.

A szakmai napon ezt követően többek között Mark Hall, az Európai csoport termékmenedzsere, Lawrence McCann, európai mérnöki igazgató, valamint Greg Cocks, európai értékesítési mérnök tartott prezentációt, melyekben a cég európai értékesítési stratégiája, termékportfóliója, szoftveres és automatizált megoldásai, továbbá fenntarthatósági és energiahatékonysági céljai kerültek a középpontba.

Az előadások után pedig a várva várt üzemlátogatás következett, ahol megismerkedhettünk a gyártáselőkészítési, gyártási és összeszerelési folyamatokkal, valamint láthattuk, hogy milyen automatizált rendszereket alkalmaznak a Mazak worcester-i egységében. Megismerkedhettünk magával a gyártócsarnokkal és azok berendezéseivel, továbbá az előcsarnokban kihelyezett gépeken demo megmunkálásoknak lehettünk tanúi. Az eseményen többek között olyan gépek kerültek prezentálásra, mint a VARIAXIS C-600, CV5-500, vagy éppen az INTEGREX i-300S AM.  

Gyártás és értékesítés

A Mazak európai termékpalettájában több, mint 300 gép érhető el, kezdve az esztergaközpontoktól, át az 5-tengelyes vertikális és horizontális megmunkálóközpontokon, egészen a lézervágó berendezésekig. És hogy pontosan milyen szerepe is van ebben a worcester-i gyárnak, az abban mutatkozik meg, hogy a Mazak Európában értékesített gépeinek 50%-a itt készül.

A 3-tengelyes gépektől kezdve egészen az 5 és 6-tengelyes megmunkálóközpontok, valamint a nagy sikerű QUICK TURN-szériás gépek tervezése, gyártása és összeszerelése is házon belül történik. Minden gépnél az európai gépkultúrát veszik figyelembe a folyamatok során, ahogy tették azt a 3-tengelyes marógépeknél is – VCN Performance Line –, különösen az 500-as modell létrejöttekor.

A VCN Performance Line vertikális megmunkálóközpont 500, 600 és 700 mm-es Y-tengely méretekkel érhető el. Nagy szilárdságú FMEA által tervezett öntvényszerkezetet kapott. Maximális orsóteljesítménye 18.000. Akár 60 db-os szerszámtár és NC forgóasztal konfigurálható hozzá. Vezérlők tekintetében SmoothG és SmoothEz-kompatibilis. A VCN gépkonstrukciót automatizált gyártási folyamatokhoz tervezte a Mazak. 

Amint azonban megtudtuk, nem csak a gépek készülnek házon belül, hanem maguk a főorsók is. A Mazak külön precíziós főorsó üzemmel rendelkezik, ahol tervezés, megmunkálás, javítás és karbantartás zajlik. A főorsók megmunkálásának specialitása az, hogy a vezetékek felfekvő felületeit is Mazak gépeken munkálják készre. Az eljárás során az öntvény a saját súlya alatt deformálódik, így a párhuzamos felületek helyett deformált felületet munkálnak meg.

A főorsók, golyósorsók, vezető- és mellékcsapágyelemek mind német és japán beszállítói forrásból érkeznek, és természetesen ezek összeszerelését is házon belül végzi a Mazak.  

Automatizált megoldások

A worcester-i üzem és talán a Mazak általában véve vett sajátossága, hogy minden Mazak szerszámgép más Mazak gép által készül el, így teljesen egy koncepció alatt tartva a teljes gyártási folyamatot – ez alól csupán az öntvények elkészítése és az esztergálás jelenti a kivételt. Emellett a Mazak saját automatizált megoldásokkal rendelkezik, ami magában foglalja a palettaváltó rendszereket, vagy akár a robotos adagolást is. Név szerint, íme néhány automatizált rendszer a Mazak kínálatából: PALLETECH, AWC, GANTRY LOADER, HCN-6800 NEO 2-PALLET CHANGER

iConnect és Go Green

Az eseményen Greg Cocks, európai értékesítési mérnök mutatta be a Mazak saját szerviztámogató online szolgáltatását, az iCONNECT rendszert. Minden gyártónak más-más okból ugyan – bár most az energiahatékonyság egy központi indok lehet mindenki számára –, de szüksége van szerszámgépeinek információkészletére, azok tárolására, előhívására. Az iCONNECT platform digitális kapcsolaton keresztül szolgálja ki az ügyféligényeket 3 fő szempont alapján: monitorozás, karbantartás és támogatás. A rendszer számos felhasználói előnnyel rendelkezik, ilyenek pl.: a távoli gépdiagnosztika, a felügyeletet és karbantartást, vagy akár az e-learning felület. A platformhoz elérhető egy Machine 2 Mazak (M2M) előfizetési modell, melynek keretében a felhasználók felhő alapú szerverhez csatlakozhatnak a Cisco IoT hardverén keresztül.

Napjainkban, mint egyre több gépgyártó, természetesen a Mazak is nagy hangsúlyt fektet az energiahatékonyságra mellett a fenntarthatóságra is. Ennek jegyében az eseményen nem csak az iCONNECT platform került bemutatásra, hanem a vállalat ismertette Go Green projektjét is. A Mazak célja, hogy 2030-ra szerszámgépeinek környezeti fenntarthatóságát négyszeresére javítsa a 2010-es adatokhoz képest mérve és csökkentse szén-dioxid kibocsátásának mértékét. Az ehhez vezető út egyik ékes példája az eseményen is prezentált VARIAXIS i-800 NEO, amely már 22,7%-kal kevesebb CO2-t bocsát ki, mint a széria korábbi elődjei.

Összességében szakmai és érdekfeszítő esemény volt a Mazak gyárlátogatása, hiszen ezáltal kicsit a számok mögé nézhettünk. Bepillantást nyerhettünk abba, hogy a fentebb említett 50%-os európai értékesítési arányt és a kitűzött célokat milyen folyamatok, milyen háttérmunkák előzik meg nap, mint nap a Mazak angliai telephelyén.

További információ:

A Mazak hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]