Interjú Andreas Loockkal, a Paul Horn GmbH minőségbiztosítási vezetőjével

Rövid interjú: fenntarthatóságról, tanúsítványokról, karbonlábnyomról.

Andreas Loock, a Horn minőségbiztosításért felelős vezetője (Forrás: Horn/Sauermann)

A fenntarthatóság egyre fontosabb szerepet játszik a gépészetben. Ön hogyan látja ezt?

Andreas Loock: A Horn környezetvédelemért és gazdálkodásért felelős vezetőjeként elsőszámú feladatom a törvényi előírásoknak megfelelő működés biztosítása. Ehhez társul az üzleti partnerekkel és a munkatársakkal való hosszú távú együttműködések kialakítása, továbbá ebben a kontextusban a helyi és regionális értékteremtés mindennel szemben elsőbbséget élvez. A fenntarthatóság részét képezi a tisztesség és az etikailag helyes magatartás, a károsanyag-kibocsátás mérséklése vagy megszüntetése, az energiafelhasználás csökkentése, valamint az alternatív energia előállításának felfuttatása és a megújuló energiafajták használata.

Létezik vagy várható a jövőben releváns jogi keretrendszer erre vonatkozóan?

A.L.: Számos ilyen van már napjainkban is: például az ellátási láncok kötelezettségvállalásáról szóló „Supply Chain Duty of Care Act”, az Európai Unióban a visszaélések bejelentését szabályozó „Whistleblowing Directive/Whistleblower Protection Act”, a „Packaging Act” és számos egyéb nemzetközi szabvány. Ezek közé tartoznak olyan intézkedések, amelyek a korrupció és a trösztellenes szabályozások megsértése ellen irányulnak. A REACH rendelet, a konfliktusban használt ásványi anyagok, a karbonlábnyom és az EU energiahatékonysági irányelve, hogy néhányat említsünk.

Milyen szerepet kapnak a tanúsítványok?

A.L.: A Hornnál fontosnak tartjuk a tanúsítványokat, mivel ezek teszik lehetővé, hogy megfeleljünk nemzetközileg elismert normáknak. Ezek között találhatóak például minőségiügyi, környezeti és energiairányítási rendszerek is. Erőfeszítéseink eredménye az ügyfelek növekvő bizalma vállalatunk irányába, főleg mióta a szabványoknak való megfelelést harmadik fél vizsgálja.

Milyen elvárásokat támasztanak a Hornnal szemben ügyfeleik?

A.L.: Ügyfeleink fenntartható üzleti tevékenységet várnak el tőlünk. Ez magában foglalja például az erőforrásokkal való takarékosságot és a fenntartható anyagok használatát a termékekben és csomagolásaikban. Ezen felül az energia- és költséghatékonyság is fontos szerepet játszik.

Mik a következő lépések a Horn életében?

A.L.: A jövőben tovább csökkentjük karbonlábnyomunkat. Azt azonban látni kell, hogy azoknak a vállalatoknak, melyek hozzánk hasonlóan évtizedek óta minden téren fenntarthatóan működnek, ma már kevesebb optimalizálási lehetőségük van. Az intézkedéseink közé tartozik például a hővisszanyerő és légkondicionáló rendszerünk finomhangolása, a meglévő napelemes rendszerünk bővítése és új csomagoló alapanyagok bevezetése.

ForrásHORN

További információ:

A HORN hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]