Függőleges komplex köszörülés

Az ausztriai Deutsch Kaltenbrunnban működő Schittl GmbH több mint 25 éve specializálódott a minőségi megmunkálásra. A mintegy 50 mérnök sokéves tapasztalattal és szakmai hozzáértéssel a legigényesebb ügyfélprojektek esetében is elsőrangú eredményeket garantál. A Schittl többek között az automatizálás és az energetika területén működő ügyfeleket látja el a különböző alapanyagokból készült precíziós alkatrészekkel. A csapat immár 15 darab DMG MORI CNC megmunkáló központon éri el a jó megmunkálási eredményeit. A Schittl a gépek széles skáláját használja, az automatizált CMX 70 és DMU monoBLOCK univerzális megmunkálóközpontoktól kezdve a DMF mozgó oszlopos szerszámgépeken és a DMU 340 Gantryn át a CTX beta TC és CTX gamma TC sorozatú eszterga-maróközpontig. A 2022-es év legújabb tagja, és az üzemcsarnok egyik fénypontja egy TAIYO KOKI CVG 13, szintén a DMG MORI-tól. A vertikális köszörűgép lehetővé teszi a vállalat számára, hogy a legnagyobb pontossággal alkalmazzon teljesen új megközelítéseket a gyártási folyamataiban.

Folyamatintegráció – gyorsabb gyártás és jobb minőség

Mint hagyományos forgácsolási megbízásokat vállaló cég a Schittl is egyre magasabb követelményeket támasztó megrendeléseket kap. „Különösen a 2008-as gazdasági válság után még fontosabbá vált a versenyképesség megőrzése” – magyarázza Roman Gradwohl, aki 2011 óta vezeti apósa cégét. A kiváló minőségű és összetett alkatrészek gyártásának igénye jelentős beruházásokat követelt meg – mind a vállalat szakembereinek továbbképzésében, mind a modern gyártástechnológiában. „Az ilyen beruházásokat mindig kézzelfogható fejlődésnek kell kísérnie.” Ez alatt olyan integrált folyamatokat ért, mint a folyamatos 5-tengelyes marás, a nagy fajlagos forgácsolási sebesség és az integrált megmunkálóközpontok. „Célunk a gyártási folyamat felgyorsítása, és ahol lehet a minőség folyamatos javítása.”

Az ilyen nagy pontosságú csatlakozó alkatrészek végső megmunkálása a CVG 13 gépen történik, így akár 2 μm-es pontosság is elérhető.

A Schittl két DMU 85 monoBLOCK-kal indult el a csúcstechnológia felé vezető új úton. A szimultán 5-tengelyes megmunkálóközpontok lehetővé tették a csapat számára, hogy hatékonyan és pontos, akár 1040 mm átmérőjű, összetett geometriájú alkatrészeket gyártson. Ezeket követte egy DMF 360 és egy DMU 340 Gantry a még nagyobb munkadarabok számára. „A DMF 360 forgácsolási teljesítménye olyan magas, hogy a megmunkálási időt csaknem a felére tudtuk csökkenteni” – jelenti Roman Gradwohl. A Schittl rendkívül precíz gépágyakat gyárt egy nagy portálgépen, amelynek mozgástere 3.400 × 2.800 × 1.250 mm. „Számunkra ez a precizitás, a méret és a forgácsolási teljesítmény tökéletes kombinációja.”

Egyaránt alkalmas palást- és furatköszörülésre, valamint homlokköszörülésre.

Automatizált 5-tengelyes megmunkálás a felügyelet nélküli éjszakai műszakokhoz

A Schittl automatizált 5-tengelyes megmunkálást végez egy CMX 70-en. Roman Gradwohl szerint a hozzáadott érték: Roman Gradwohl szerint a hozzáadott érték: „A PH 150 palettakezelő rendszer nagy segítséget nyújt a legfeljebb 100 darabos kisméretű alkatrészek gyártása terén, mivel több palettát állíthatunk be a felügyelet nélküli gyártáshoz, és a gépet az éjszakai műszakok alatt is működtethetjük.”

A folyamat közbeni mérés tökéletes eredményeket garantál

A Schittl a CTX beta TC és CTX gamma TC sorozatú központokra támaszkodik az esztergálásban, az alkatrészek 6 oldalú teljes megmunkálásában. A nagyoló esztergálást és marást köszörülés követi a kívánt pontosság elérése érdekében. A megfelelő DMG MORI technológiai ciklus itt ideális a kis munkadarabokhoz. A CTX gamma 2000 TC-t azonban elsősorban legfeljebb 700 mm hosszú és ø 700 mm átmérőjű alkatrészek megmunkálására használják. „Az ilyen nagy és nehéz alkatrészeket függőleges helyzetben jobban lehet köszörülni, mert a gravitáció nem befolyásolja az eredményt” – mondja Roman Gradwohl a CVG 13-ra utalva.

TAIYO KOKI: CVG 13 – Nagy pontosságú vertikális köszörülés

Két rendkívül merev, 180°-os eltolású köszörűorsó, beleértve a 6 állású köszörűkorong-váltót HSK-E100:

  • Nagy pontosságú palástköszörű max. korongméret ø 355 mm.
  • Nagy pontosságú furatköszörű max. korongméret ø 250 mm.

Teljes B-tengely 0,0001°-os orsó pozicionálással

C-tengely funkció, beleértve a CAM-szoftvert a vezérmű köszörüléséhez stb.

Iker palettacserélő a rövid beállítási idő érdekében (opcionális)

A Schittl többek között nagy pontosságú gépágyakat gyárt a DMU 340 Gantry gépen.

CVG 13 – vertikális köszörülés 2 μm

Az 1.350 mm-es maximális köszörülési átmérővel és az akár 700 mm-es munkadarab magassággal a Schittl a CVG 13-at az alkatrészek rendkívül széles körében, például orsófejek vagy csigakerék alkatrészek megmunkálásához tudja használni. „A mérőgépünkkel akár 2 μm-es pontosságot is tudtunk dokumentálni az alkatrészeknél. Ez ideális azokhoz a munkadarabokhoz, amelyeket például a CTX gamma 2000 TC-n gyártunk” – mondta Roman Gradwohl. Az összetett CNC vertikális köszörűgép megfelelő választás a furat-, palást- és homlokköszörüléshez. „A folyamat közbeni mérés tökéletes eredményeket garantál.”

A gyártási folyamatba integrált függőleges köszörülés

Összességében a CVG 13 olyan jó eredményeket produkál, hogy a Schittl teljes folyamatokat jelölt ki a köszörűgépnek, ahogy Roman Gradwohl elmondja: „Az eszterga-maróközpontokat nagyolásra használjuk és hagyunk a köszörüléshez ráhagyást. Ugyanez vonatkozik az illesztésekre is. A CVG 13 ezután abszolút pontosságot biztosít.” Ez lehetővé teszi a többfolyamatos CNC-köszörűgép optimális kihasználását.

A Schittl automatizált 5-tengelyes megmunkálást valósított meg egy CMX 70 U gépen PH 150-nel. A PH 150 több mint 8 pozícióval rendelkezik a felügyelet nélküli vagy minimális személyzettel ellátott gyártáshoz.

A jövőben is folytatódnak a beruházások

A CVG 13-ba történő befektetéssel pontosan az a hosszú távú fejlődés valósult meg, amelyet Roman Gradwohl minden befektetéstől elvár. A jövőben is ezt az utat kívánja követni. „Gyárunk bővítése jelenleg folyamatban van. Ezután átcsoportosíthatjuk a technológiai területeket, és felszabadíthatunk némi helyet.” Már folynak a tárgyalások egy 340-es DMU Gantry-ről, és egy másik beszerzést is el tud képzelni a köszörüléshez: „Egy CVG 9 lehetővé teszi számunkra, hogy tovább bővítsük köszörülési kapacitásunkat a kis munkadarabok területén.”

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]