A sikeres stancolás receptje – III.

Sorozatunk első cikkében már említettük, hogy a CNC-lyukasztószerszámok rendszeres és szakszerű karbantartása, megfelelő tárolása milyen nagy jelentőséggel bír. E két területen nincs szükség nagy beruházásra, csupán más szemléletre, gondosságra, és a megtérülés garantált.

Amire mindig oda kell figyelni:

A legelemibb követelmény, hogy a szerszámok használata, tárolása, karbantartása mindig:

  • tiszta, pormentes,
  • jól megvilágított,
  • száraz, egyenletes hőmérsékletű műhelytérben történjen.

Tisztaság

A tisztasági igény vonatkozik a lyukasztógépre, a szerelő szerszámokra, munkaasztalokra, kenő- és törlőanyagokra, valamint a dolgozó ruházatára és kezére is. A szerszámok rendszerint tartalmaznak egymáson elmozduló, csúszó elemeket. Biztosítanunk kell, hogy ezek közé ne kerülhessen por, piszok, mert ezek az ott lévő kenőanyaggal „remek” csiszolómasszát alkotnak. Ugyanez vonatkozik a szerszám és a lyukasztógépen található fészek (ülék) kapcsolatára is.

Világítás

A jó megvilágítás lehetővé teszi a szemmel is látható szerszámhibák, szennyeződés azonnali felismerését és a gyors, pontos szerelést, beállítást.

Klíma

Ha a munkatér páratartalma túl magas, ha a hőmérséklet ingadozik, ez szükségszerűen páralecsapódáshoz vezet a szerszámon. A szerszámok ugyan magasan ötvözöttek, mégsem tekinthetők rozsdamentesnek. Célszerű tehát elkerülni a legkisebb korrózió veszélyét is.

Ha a szerszám szállítása a gyártótól, vagy egyik telephelyről a másikra télen, fagypont alatt történik, használat előtt temperálni célszerű őket. Hagyjuk, hogy néhány óra alatt felvegyék a gép és a többi szerszám hőmérsékletét. Ezzel illeszkedési problémákat is el tudunk kerülni.

1.ábra

Szerszámkarbantartás, élezés, tárolás, előkészítés

A témánkkal kapcsolatos tennivalókat legcélszerűbb egy feltételezett ciklus állomásaiként tárgyalni. Ezek a következők (1. ábra):

  • Raktározás
  • Előkészítés
  • Használat
  • Ellenőrzés, tisztítás
  • Élezés, demagnetizálás
  • Raktározás

Raktározás

Fontos, hogy a szerszámokat ne rendezetlenül, egymás hegyén-hátán tároljuk (2. ábra), mert a hosszadalmas keresés szerszámsérüléshez vezet. Az egymáshoz verődő szerszámvezetékek is felsérthetik egymást (3. ábra), és ezek a hibák előbb-utóbb átmásolódnak a tárba. Szinte az összes gép- és a szerszámgyártó maga is ajánl megfelelő szekrényeket a szerszámok típus, méret és alak szerinti tárolására (4. ábra). Ezek a hazai vállalkozások számára gyakran nagyon drágának bizonyulnak, de saját tervezéssel és legyártással is megoldható a dolog. Lényeg, hogy a szerszámokat a géppel azonos klímában, zárt, pormentes helyen tároljuk. Ez utóbbi különösen fontos akkor, ha ebben a közös légtérben hegesztés, kalapálás vagy más porzással járó műveletek is történnek, vagy a padló nem pormentesíthető, a targoncák (vagy más szállítóeszközök) pedig felverik a port. Ilyenkor rövid idő alatt annyi por rakódik le, hogy – pormentes tárolás híján – a szerszámhasználatot időrabló tisztítással kell kezdeni.

2.ábra

2.ábra

A szekrényben legyen típus, alak és méret szerinti, minden hozzáférésre jogosult személy által betartott és betartatott rend. A keresésre fordított idő improduktív, a tévesztés valószínűsége megnő. Ezért jó, ha a szekrényben belső megvilágítás is van. Az alkalmazott feliratok, színek, jelek legyenek egyértelműek. A szerszámok helyzete legyen stabil, ne verődhessenek egymáshoz, a méret legyen megállapítható kiemelés, mérés nélkül is. A standard szerszámok legyenek beállítva, bármikor bevethető állapotban.

3.ábra

3.ábra

Előkészítés

Ha szerelésre van szükség, a szerszámot méretének megfelelő, speciális foglalatba tegyük. A következő munkához kivett szerszámokat ne egymáson, ládában, hanem kocsin szállítsuk. A kocsi szerszámfészkei legyenek megjelölve, és már ekkor, ezzel a jelöléssel is utaljunk a szerszám leendő helyére a tárban. Figyelem! A bélyeg és a matrica azonos szögállásának sehol sincs tökéletes gépi ellenőrzési módja! Ez a gépkezelő felelőssége. A konkrét feladat (pl. formázások) ismeretében szükséges beállításokat is ekkor kell elvégezni.

Tárba helyezés előtt győződjünk meg előbb annak tisztaságáról. Maradhatott benne hulladék, forgács az előző munkából. Legjobb, ha a tár minden helyén szerszámot tartunk. Akkor is, ha arra éppen nincs szükség, mert így elkerülhetjük a szemét, por, lyukasztási hulladék lerakódását. Tárba helyezés előtt ismételten ellenőrizzük a szerszámok tisztaságát, alak- és mérethelyességét, a szögállást, a matricák vágórését és magasságát. Ha a matricamagasság élezés következtében már nem az eredeti, alátétlemezzel korrigálni kell. Ha nincs központi kenésünk, néhány csepp közönséges hidraulikaolaj már megfelelő kenést biztosít. Ezt műszakonként célszerű néhányszor megismételni.

4.ábra

4.ábra

Használat

Használat során a gépkezelőnek nem sok teendője van. Ügyeljen arra, hogy a lemez mindig tiszta legyen, az esetleg felkapott hulladékot pedig azonnal távolítsa el! Előfordulhat, hogy a szerszám – főleg nagy ütésszámnál – túlmelegszik. Ezt kenéssel lehet csökkenteni, vagy használjunk az adott feladatra két azonos szerszámot felváltva.

Ellenőrzés, tisztítás

Használat után célszerű ellenőrizni a szerszámot (5. ábra):

  • Történt-e repedés, élkitörés?
  • Milyen mértékű a kopás?
  • Történt-e hideg felhegesztődés?
5.ábra

5.ábra

A repedt szerszámot pótolni kell! Ha a kitöredezés nem nagy, élezéssel eltüntethető. Stancolás során az alumínium, réz, cink, és a rozsdamentes acél (főleg túlmelegedés esetén) hajlamos felrakódni a bélyeg palástjára. Ez megelőzhető a bélyeg rövidebb behatolásával, nagyobb hátraköszörüléssel, kenéssel, bevonattal (pl. TiCN) vagy nagyobb vágóréssel. Ha mégis megtörtént, a felrakódott idegen anyagot egy finom fenőkő löketirányú (!) használatával el kell távolítani, mert egyébként – főleg abszolút vezetett szerszámok esetében – lehúzási problémák keletkeznek. A tisztítás mindig tiszta törlőpapírral történjen! Ha élezésre nincs szükség, ellenőrzés és tisztítás után a szerszám a már ismertetett úton és módon visszakerülhet raktári helyére.

1.táblázat

1.táblázat

6.ábra

6.ábra

Élezés, demagnetizálás

Ha az ellenőrzést követően úgy találjuk, hogy a tompulás mértéke elérte a 0,25 mm-es rádiuszt, feltétlenül élezni kell a szerszámot (6. ábra). Ekkor 0,25 – 0,3 mm eltávolításával ismét éles szerszámot kapunk. Tompa szerszámra utal a vártnál nagyobb zaj, a lyuk körüli nagyobb lemezgörbület is. Ez utóbbit a megnövekedett erőszükséglet okozza. Mivel egy szerszám élettartama a vele elkészíthető összes lyukak számával jellemezhető, kijelenthetjük, hogy a hosszú élettartam titka a mind gyakoribb élezés. Ennek igazolására lássuk az 1. táblázatot. Látható, hogy rendszeres köszörülés esetén az elkészíthető lyukak száma több mint kétszeres. A tompa szerszám kopása ugyanis felgyorsul. Köszörülésre legideálisabbak a gépgyártók által is ajánlott, fazékkővel dolgozó (ezért spirális nyomot hagyó) szerszámköszörűk. A közönséges síkköszörűk párhuzamos nyomokat hagynak, és kevésbé jók. Ha a drága, speciális gépek helyett a legtöbb cégnél megtalálható síkköszörűt használjuk, legalább az alábbiakat tartsuk be:

2.táblázat

2.táblázat

Köszörülés után az éleket finoman le kell sorjázni, de ne okozzunk 0,03–0,05 mm-nél nagyobb rádiuszt. Sorjázás nélkül a kopás gyorsabban indul meg. Ugyanilyen fontos a demagnetizálás is, mert különben feltapadnak a szerszámra a leköszörült fémszemcsék és a cikksorozat I. részében már említett szálas forgácsok. (5. ábra) Az élezés után és összeszerelés előtt tisztítással távolítsuk el az esetleg a szerszámon maradó csiszolószemcséket.

A fentiek szigorú betartásával – és betartatásával – biztosíthatjuk a szerszámok maximális élettartamát, azaz a maximális ütésszámot.

SzerzőLang Ádám, Lang & Társai Kft.

További információ:

A Langtool hivatalos honlapján.

A Mate Precision Technologies hivatalos honlapján.

A PASS AG hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]