Új munkadarabra beállás lépései hosszesztergán I.

Végre elérkeztünk cikksorozatunk azon részéhez, ami mindenkit a legjobban érdekel! Ez pedig a hosszeszterga beállítása egy új munkadarab gyártásához. Ez az a terület, amitől a még nem hosszesztergások a legjobban tartanak, a gyakorlott hosszesztergás szakik pedig kiélhetik kreativitásukat és komoly összegeket spórolhatnak meg a cégüknek. Nézzük meg, hogy valóban jogos-e a beállástól való félelem, vagy csak egy téves előítélet maradt meg a fejekben!

Ebben a cikkben lépésről lépésre végig megyünk az új munkadarabra állás lépésein, a főorsó patron cseréjétől kezdve a vezetőpersely beállításán át egészen a különböző típusú szerszámok beméréséig. A cikkben kifejezetten a hosszeszterga beállításával foglalkozunk, a száladagolók beállítására itt most nem térünk ki. Vágjunk is bele!

1. lépés: a főorsó patron cseréje és a szorítóerő beállítása

A korábbi részekben nem tértünk ki rá részletesen, de a hosszesztergák egy nagyon fontos tulajdonsága, hogy az anyag megfogása a fő-és az ellenorsóban is szorítópatronnal történik. Patronos megfogás esetén mindig az adott szálanyag átmérőjéhez kell beszerelnünk a megfelelő furatátmérőjű szorítópatront.

1. ábra: Patronos szorítás működése Star SR-32JIII gépen

Az 1. ábrán látható a szorítópatronos megfogó szerkezet. A kúpos szorítópatron a szintén kúpos kialakítású patronhüvelybe illeszkedik. Szorításkor egy pneumatikus vagy hidraulikus munkahenger egy mechanizmuson keresztül előretolja a patronhüvelyt, ami a kúpon keresztül összezárja a hasított szorítópatront. A szorítópatron előre mozdulását a zárás közben az úgynevezett patronanya akadályozza meg. A patron nyitását egy rugó segíti, ami a patronhüvely fenekén ül fel és zárt helyzetben végig előfeszített állapotban van.

Miután beszereltük a szálanyaghoz illeszkedő szorítópatront, a szorítóerő beállítása következik, ami hosszesztergákon eltér a hagyományosan megszokottól. Hosszesztergákon a szorítóerőt jellemzően nem a pneumatikus vagy hidraulikus munkahenger nyomásának állításával, hanem egy mechanizmus állításával végezzük (lásd 2.ábra)

2. ábra: A szorítóerő beállítására szolgáló mechanizmus Star SR-32JIII gépen

A mechanizmus úgy működik, hogy a pneumatikus vagy hidraulikus munkahenger a csúszógyűrűt mozgatja tengelyirányban. A csúszógyűrű kúpos felülete záráskor hátra billenti a szorítókörmöt. A szorítóköröm a másik végével egy tolócsőhöz csatlakozik. Amikor a szorítóköröm hátra billen, a tolócsövön keresztül előretolja a patronhüvelyt és ezzel a szorítópatron összezár.

A szorítóerő állítása a mechanizmus hátulján található beállító anyával történik. Ha ezt az anyát előrefelé tekerjük, akkor a szorítóköröm előbbre mozdul a kúpos felületen, így a patronhüvely kúpját nagyobb mértékben toljuk a szorítópatronra és a szorítóerő növekszik. Ha a beállítóanyát hátra tekerjük, a szorítóerő csökken.

A szorítóerő ellenőrzése kézzel történik. Ehhez először a főorsóba kell vezetnünk a megmunkálni kívánt szálat, majd leválasztjuk a pneumatikus munkahenger dugattyúját a csúszkát mozgató karról. Ez egy nagyon egyszerű művelet, amihez általában csak egy stiftet kell kihúznunk egy rögzítőcsavar kioldása után. Ezután elhelyezzük az erre a célra szolgáló csapot a billenő-kar furatába és kézzel nyitjuk és zárjuk a patront, hogy ellenőrizzük a szorítás erősségét.

Az ellenorsó szorításának a beállítása ugyanezen az elven működik, így azt cikkünkben külön nem tárgyaljuk.

2. lépés: a vezetőpatron cseréje és beállítása

3. ábra: Vezetőpersely illeszkedésének beállítása.

A vezetőpersely felépítését részletesen tárgyaltuk cikksorozatunk 3. részében. Így ebben a cikkünkben csak annyit idézünk fel ennek kapcsán, hogy a kúpos kialakítású vezetőpatron a szintén kúpos kialakítású vezetőperselybe illeszkedik (lásd 3.ábra). A vezetőpatron hátsó része menetes és egy vállal ellátott beállító anyába csatlakozik. A beállító anya meghúzásakor ez a váll felütközik a vezetőpersely házára majd behúzza a vezetőpatront a vezetőperselybe ezzel biztosítva a szálanyag stabil megvezetését.

A vezetőpersely illeszkedésének beállításához be kell fűznünk a megmunkálandó szálanyagot a vezetőperselybe, majd a fent említett anyával beállítani a szorítást. Ehhez a művelethez a gépgyártók rendszerint biztosítanak egy speciális félkör keresztmetszetű kulcsot (lásd 4.ábra), amivel befűzött szálanyag mellett is hozzáférünk az anyához, ill. egy rögzítő készüléket a vezetőpersely forgásának megakadályozásához. A szorítás ellenőrzését nyitott főorsópatron mellett, a szálanyagot kézzel megmozgatva tudjuk ellenőrizni. Általánosan elmondható szabály, hogy minél szorosabb a munkadarab tűrése, annál szorosabb illeszkedésre kell törekednünk.

4. ábra: A vezetőpersely illeszkedésének beállítására szolgáló kulcs

Az eddigieket áttekintve látható, hogy a hosszesztergákon használt patronos munkadarabmegfogás beállítása nem igényel sokkal több időt, mint például egy revolveresztergán a tokmánypofák cserélése vagy akár a puhapofák felszabályozása.

Bízunk benne, hogy érdekesnek találtátok az eddigieket és követtek minket 2 hét múlva is, amikor a szerszámok bemérésével folytatjuk a hosszesztergák beállítását!

SzerzőKálmán Péter – Szimker

További információ:

A Szimker Zrt. hivatalos honlapján.

A Szimker Zrt. hivatalos Facebook oldalán.

A Star CNC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]