GROB In-House Exhibition 2023 – A megmunkálási technológiák kibővített portfóliója az In-House kiállításon

A CNCMedia csapata személyesen vett részt a Mindelheimben rendezett házi kiállításon. Testközelből tapasztalhattuk meg a GROB hihetetlenül automatizált gyártási folyamatait és újdonságait, több gépet is láthattunk működés közben, többek között egy 2. generációs G520F gépet az F-sorozatból, valamint egy robosztus 5. Generációs G520-as gépkoncepciót. Ezt az élményt mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

Az autóipar átalakulásának és az alkatrészgyártásra gyakorolt hatásainak fényében a GROB az elmúlt években folyamatosan bővítette és diverzifikálta megmunkálási portfólióját. Ez a vállalati stratégia, az „elektromobilitás összeszerelési technológia” területén való elkötelezettséggel kombinálva, következetesnek és helyes választásnak bizonyult a GROB számára. A GROB ma már ettől a változástól függetlenül is megfelelő termékválasztékot és megfelelő megoldásokat tud kínálni ügyfeleinek.

A házi kiállításra a CNCMedia csapata is kilátogatott és részt vettünk a magyar ügyfeleknek és érdeklődőknek tartott vezetett gyárlátogatáson. Mind a rendezvény színvonala, mind a gyárban látott megoldások, az automatizálás szintje kiemelkedő volt és csak javasolni tudjuk, hogy a következő házi kiállításra ha lehetőségük adódik, érdemes személyesen kilátogatni!

Impozáns belső tér fogadja a látogatókat

A GROB márciusi In-House kiállításán összesen 31 gép került kiállításra, melyekre 3500 látogató volt kíváncsi. Ezzel rekord látogatottságú rendezvényt tudhatnak maguk mögött.

A rendezvényre az Audi szakemberei is kilátogattak, nekünk pedig lehetőségünk nyílt beszélgetni velük. Lévén, hogy a GROB már 400 gépet telepített a magyarországi Audi gyárban, elsősorban arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mire voltak kíváncsiak ezúttal az autógyártó mérnökei.

“Pillanatnyilag nagyon érdekel bennünket az a változás, ami jelenleg a világban, a gépészetben zajlik. Nem titkolt elképzelésünk az elektromobilitás irányába történő fejlesztés, éppen ezért kíváncsiak voltunk az itteni szerkezetváltásra, illetve szervezetváltozásra, arra, hogy egy cég milyen gyorsan tud reagálni a piaci igényekre. Azt gondolom, hogy a GROB maximális teljesítménnyel, rugalmassággal és szakmaisággal kezeli a helyzetet.” – érkezett a válasz.

„Tapasztalatszerzés céljából tökéletes ez a kiállítás, hiszen így bepillantást nyerhetünk a gyártás mélységeibe. Úgy gondolom, hogy a GROB gyártástámogatása messze-messze felülmúlja az összes gépgyártónak a gyártástámogatását.” – tette hozzá az Audi másik mérnöke.

„A GROB magas fokú szakmai hozzáértéssel van jelen a technológia, a szerszámozottság, valamint a gyártókkal és beszállítókkal való összeköttetési terén is. Óriási tapasztalatokkal rendelkezik a szerszámok széles körében, legyen az célszerszám, ISO vagy éppen általános szerszám.” – foglalták össze a szakemberek.

A házi kiállításon a GROB bemutatott egy G520F-et az F-sorozatból, amely a GROB gépportfóliójának változatosságát mutatja be. A GROB keresztszán koncepciója kiemelkedő dinamikát biztosít az F-sorozatú gépeknél. Az 1500 mm-es 5 tengelyes A/B mozgástartományával és nagy stabilitásával a G520F a széria tipikus képviselője minden fontos gyártmányhoz, a szerkezeti alkatrészektől és segédvázaktól az akkumulátor-burkolatokig. A szerkezeti alkatrészek területén a GROB már régóta kínál megoldásokat ügyfelei számára.

„Tíz évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy külön gépsorozatot, az „F-sorozatot”, hogy még jobban megfeleljünk ezeknek az alkatrészeknek. Ez egyértelműen megmozgatta a piacot. Továbbfejlesztjük és még hatékonyabbá tesszük, hogy továbbra is olyan GROB-megoldásokat kínáljunk ügyfeleinknek, amelyek megfelelnek az ‘egy lépéssel előrébb’ mottónknak” – mondta Carsten König, a GROB megmunkálási technológiáért felelős Key Account Management vezetője az F-sorozat sikertörténetével kapcsolatban.

A második kiállítási tárgy egy G520 (5. generációs) volt, amelyet lecsupaszítva mutattak be. Ez a kiállítási tárgy úgyszólván a kulisszák mögé, a burkolat mögé engedett betekintést, hogy bemutassa a GROB-ra jellemző 5 tengelyes gépkoncepció előnyeit és robusztus kialakítását. A GROB az autóipari ágazatból érkező ügyfeleinek kínálja a G520 kétorsós megmunkálóközpontot, amely egy autonóm gépváltozat két alkatrész párhuzamos megmunkálására két-négy B-tengelyes forgóasztalon. A palettaváltóval való opcionális adaptáció lehetővé teszi a különböző alkatrészek megmunkálását további átállási idő nélkül. Összességében a G520 megfelel egy modern gyártási rendszerrel szemben támasztott valamennyi követelménynek, maximális rugalmasság és termelékenység mellett.

Egyedülálló gépkoncepciója két fő jellemzőn alapul: A dinamika és a merevség javítása, valamint a moduláris koncepció szerinti kompakt konfiguráció elérése érdekében a G-modulok mozgástengelyei szerszám- és alkatrészoldali részre lettek osztva, illetve szétválasztva. A GROB megmunkálóközpontok szabványosított alapelve lehetővé teszi a G520 moduláris gyártási folyamatot, rövidebb átfutási idővel és minimalizált alkatrészköltségekkel. Emellett nagy hatékonysággal, az összes G-modulhoz hasonlóan nedves és száraz megmunkálásra egyaránt alkalmas.

Automatizált gyártás

A mintegy 199 ezer négyzetméternyi gyárterületnek csak a 40%-át tudtuk bejárni 2 óra alatt, így is egy dologról megbizonyosodhatott a magyar csapat. A lemezalkatrészeken és az esztergált darabokon kívül, mindent a saját gépeivel gyárt. Az 1968-ban alapított mindenlheim-i központ mára olyan automatizáltsági szintet ért el, amiből a komolyabb autógyártók is tanulhatnak. Mindezt közel 5200 alkalmazott munkája segíti nap, mint nap és ez csupán a németországi egységük. Globálisan nézve 8200 alkalmazott képviseli és használja a GROB technológiai megoldásait világszerte, többek között Brazíliában, Kínában, Olaszországban és számos más országban. A gyártás mellet természetesen a GROB szerviz- és értékesítési részlegeivel áll ügyfelei rendelkezésére, mind Németországban, mind pedig többi telephelyén – ezzel igazolva minőségét, amely lassan 100 éve képezi a cég alapjait. És, hogy mit jelent ez számokban? Az 1926-ban családi vállalkozásként indult cég 2022/2023-as termelési előrejelzése alapján 1,5 milliárd eurós árbevételre számít.

Teljesen automatizált élhajlító cella, és a teljes csarnok hosszában mozgó, kabinos palettacserélő.

Elektromobilitásban az élen

Összességében elmondható, hogy számos elképesztő technológiai, automatizálási megoldást láthattunk a GROB In-House eseményén. Voltak kedvenceink, semmi kétség, de ami ennél is relevánsabb, hogy az ügyfeleknek mi tetszett a legjobban:

„Engem, ami legjobban lenyűgözött, az a GROB gyártási mélysége, hogy a komponenseit saját maga állítja össze abszolút nyersanyagokból, ezzel függetlenné téve magát más cégektől. Ez példaértékű, nem csak gépgyártóknak, hanem minden vállaltnak.”

“Nekem nagyon tetszett az, hogy a horizontál megmunkálásból adódóan mennyivel merevebb a főorsó. Így sokkal stabilabb a megmunkálás, mint a hagyományos gépeken.”

„Az automatizáltsági szint, a forgácskihordás okozta biztonságos munkavégzés mind-mind lenyűgöző, de én a 3D fémnyomtatást emelném ki. Mindenkinek ajánlanám, hogy ismerkedjen meg a technológiával.”

Mint fentebb írtuk, mi is minden kedves Olvasónknak, szakmai érdeklődőnek ajánljuk, hogy, ha tud, akkor látogasson el a GROB következő eseményére, hiszen színvonalas technológiai megoldásokkal, tapasztalatokkal gazdagodhat!

Erre legközelebb 2023. május 16 és 19. között nyílik lehetőség, hiszen idén újra megrendezésre kerül a Hungexpo épületében az IPAR NAPJAI és Automotive közös rendezvénye. A kiállításon a GROB standjával is találkozhatnak majd – A csarnok, 202A stand – , ahol személyesen ismerkedhetnek meg a német gyártó megoldásaival, valamint élőben tekinthetik meg egyik gépkülönlegességét, egy installált G352-10137 univerzális 5-tengelyes megmunkálóközpontot. A rendezvényre a belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken tud, amivel napi egyszeri belépésre jogosult.

ForrásGROB

További információ:

A GROB hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]