5-tengelyes megmunkálás mikronos pontosságig

A thüringiai Großbreitenbachból származó Voigt Systemtechnik GmbH-t 1990-ben, röviddel az újraegyesítés után alapították a testvérek, Jens és Eckhard Voigt. Ezzel egy családi hagyományt folytattak, amelyet dédapjuk kezdett el a 19. század végén. Az újraalapítást követően a szolgáltatási kör gyorsan kibővült az ipari alkatrészgyártással és összeszereléssel. Jelenleg mintegy 140 szakember dolgozik a telephelyen.

Összetett és precíz munkadarabokat, valamint teljes szerelvényeket gyártanak számos ágazat számára, többek között az orvostudomány, az analitika, az optikai ipar és az elektrotechnika számára. Az üzemek mintegy 40 gépet foglalnak magukban, amelyek közül 15 a DMG MORI-tól származik, és amelyek közül néhány automatizált is. A legújabb bővítés egy DMU 40-es gép, amelyet a Voigt Systemtechnik béta tesztelőként próbált ki.

A DMU 40 egy igazi helytakarékos csoda. A kevesebb mint 5,1 m2 alapterületű és 2 m-nél kisebb szélességű gépen legfeljebb ø 500 × 445 mm-es és 300 kg-os munkadarabok helyezhetők el. A DMU 40 PRO-t a Voigt Systemtechniknál automatikus oldalajtóval szerelték fel, hogy a későbbiekben készen álljon az önálló működésre.

Rugalmas alkatrészgyártás a legkülönfélébb ipari alkalmazásokhoz

Jens Voigt ügyvezető igazgató tudja, hogy tapasztalt mérnökei és a vállalat szerszámgépeinek sokoldalúsága a Voigt Systemtechnik tartós sikerének alapja: „Az alkatrészgyártás különösen megköveteli, hogy rugalmasan reagáljunk a különböző munkadarabokra és tételméretekre”. Az akár 3.000 darabos szériák éppúgy szerepelnek a napi menetrendben, mint a közepes méretű sorozatgyártások. „A szaktudásunkat saját termékek kifejlesztésére is felhasználtuk, többek között egy adaptív sugaras tisztítót, amely rendkívül hatékonyan tisztítja a tartályok belsejét, valamint egy sűrített levegővel vezérelt, érzékeny termékekhez való megfogót” – mondja Jens Voigt, aki elégedett az innovatív fejlesztésekkel.

5-tengelyes megmunkálás a DMG MORI-val

Az összetett alkatrészek jellemzőek a vevői megrendelésekre. Ezek megmunkálásához modern gyártási megoldásokra van szükség, ideális esetben 5-tengelyes gépekre, amelyeket a Voigt Systemtechnik már évek óta a DMG MORI-tól vásárol. Az 5-tengelyes megmunkálóközpontok a legkülönbözőbb méretekben már régóta helyet kaptak a gyártásban, többek között egy DMU 50 eVo lineáris, két DMU 50, egy DMU 70, egy DMU 100 és egy sor DMC gép. Ezen kívül vannak még más megmunkálóközpontok is – például egy NLX 2000.

„DMU 40 TEREPEN TESZTELVE: MUNKADARABOK ø 500 × 445 mm-ig KEVESEBB MINT 5,1 m2 ALAPTERÜLETEN”

A Voigt Systemtechnik nagy pontosságú munkadarabokat és szerelvényeket gyárt a DMU 40 szerszámgépen, elsősorban alumíniumból és rozsdamentes acélból. Ezeket többek között az orvosi, az analitikai és az optikai iparban használják.

Az 5-tengelyes technológiának tulajdonított fontosság és a DMG MORI-val régóta fennálló jó kapcsolat most egy béta teszt alatt álló szerszámgép telepítéséhez vezetett. Az új DMU 40-es szerszámgépet 2022-ben helyezték üzembe. A szerszámgépgyártó a kompakt univerzális gépet úgy tervezte, hogy a 3. generációs DMU 50-en alapuló 5-tengelyes szimultán megmunkálást megismertesse az ügyfeleket. A DMU 50-nél is kompaktabb és mindössze két méteres gépszélességgel rendelkező DMU 40 550 × 450 × 420 mm-es mozgástartományt kínál. Alkatrészek 5 tengelyes szimultán megmunkálását biztosítja ø 500 × 445 mm-ig és max. 300 kg-ig. Az olyan kiváló minőségű alkatrészek, mint a monolit, öntöttvasból készült gépágy, a geometriailag optimalizált Y- és Z-tengelyű csúszóvezetékek, valamint a DMG MORI speedMASTER orsó biztosítják az összetett alkatrészek pontos megmunkálását.

5-tengelyes precíziós megmunkálás 5 μm-es tűrésen belül

„A telepített gépet kifejezetten alumínium és rozsdamentes acél megmunkálására tervezték, így tökéletesen megfelel a gyártásunknak” – magyarázza Michael Weyrauch, a Voigt Systemtechniknál a DMU 40-es gépet érintő projektért felelős folyamatmenedzser. A 20.000 fordulat/perc névleges fordulatszámú speedMASTER orsót választották erre a célra. „Már más megmunkálóközpontokban is bizonyította, hogy nagyon megbízható. Komplex munkadarabok produktív és pontos megmunkálásához egyaránt használjuk, és optimális körülmények között akár 5 μm-es pontosságot is elérhetünk vele. A gépet jelenleg két műszakos üzemben működtetjük. Megfelelő automatizálással azonban nagy megbízhatósága és méretstabilitása alkalmassá tenné a gépet az éjszakai műszakokban történő, gépkezelő nélküli gyártásra is. Természetesen ehhez a gyártandó alkatrészeknek is megfelelőnek kell lenniük” – teszi hozzá Michael Weyrauch.

Automatizált sorozatgyártás kis alkatrészekhez

Jens Voigt szerint a Voigt Systemtechnik már most is megnövelt termelékenységet ér el az automatizált megmunkálóközpontokkal, többek között a gépkezelő nélküli éjszakai műszakok során is: „2016 óta három MILLTAP 700-at és egy DMP 70-et használunk a közép-és nagyszériás gyártáshoz – mindegyiket a WH 3 Cell munkadarab-kezelő rendszerrel.” A Voigt Systemtechnik fontosnak tartja az automatizált gyártást a termelési teljesítmény jövőbeni növelése szempontjából: „Ha az alkatrészválaszték megfelelő a géphez, akkor folytatjuk az automatizálási folyamatot. Már meg is rendeltünk egy DMP 70-et WH 3 Cellával.”

DMU 40 és Robo2Go Milling

A Voigt Systemtechnik a kisebb tételek esetében is az automatizálás felé halad. Következő lépésként a DMG MORI egy újabb DMU 40-et fog telepíteni, ezúttal Robo2Go Milling-gel. „Ez a könnyen kezelhető robotizált automatizálási rendszer egy rugalmas kiosztással rendelkező munkadarab-tárolóval rendelkezik, amely lehetővé teszi számunkra, hogy az alkatrészeinkhez igazítsuk azt.” A Robo2Go Milling teherbírása a típustól függően 25 vagy 35 kg.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]