Premiergépek sora a DMG MORI pfronteni eseményén

dmg_mori_openhouse

Ahogy azt már megszokhatták az ügyfelek, a hagyományokhoz mérten, idén is közel kéthetes eseménnyel készült a DMG MORI pfronteni telephelyén. A 2023-as OPEN HOUSE megannyi újdonságot tartogatott a látogatóknak, köztük premiergépek egész sorával. Az összesen 28 kiállított gép között 7 premier kapott helyet. Az 5 tengelyes szimultán marás területén a DMU 40 és a monoBLOCK legújabb generációja, valamint a DMF300|11 került bemutatásra, míg az esztergagépek közül a CTX 350 volt látható. Külön figyelem övezte a T-sorozat és M-széria legújabb darabjait is, valamint az egészen elképesztő szerszámtároló rendszert is.

Pfrontenben a látogatók testközelből vehették szemügyre a gépeket megmunkálás közben, mialatt Kovács Gábor, a DMG MORI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ismertette egyesével az új koncepciókat. A premiergépek sorát a T-sorozat nyitotta meg. Az újonnan piacra került T1 és T2 esztergák CLX 350, valamint CLX 550 mérettartománnyal rendelkeznek, ami jó ár-érték arányt kölcsönöz nekik.

„Csomagban elérhető gépenként kerülnek összeállításra, hasonlóan, mint az M háromtengelyes megmunkálóközpontok. Árpozíciójukat tekintve belépő kategóriát jelentenek a piacon, viszont teljesítményben, minőségben ez nem jelent DMG MORI mértékkel gyengébb gépet.” – foglalta össze az ügyvezető.

dmg_mori_t2_eszterga

Következő premiergép az M-széria újdonsága volt, az M2-es eszterga. Ez, illetve a T1 és T2 bár új konstrukciókat jelentenek a belépő kategóriás esztergák terén, az M1-hez hasonlóan ezek is PAYZR pénzügyi megoldással érhetők el, amely a DMG MORI saját előfizetésalapú finanszírozási konstrukciójának számít.

Azoknak a vállalkozásoknak, azoknak a műhelyeknek, akik éppen a CNC megmunkálás irányába indulnak, illetve olyan jellegű munkáik vannak, amik nem igényelnek nagyon nagy termelékenységű gépeket, számukra ez a gépkategória abszolút jó választás. Megbízhatóan, pontosan lehet velük dolgozni.

A korábban bemutatott M1-es eszterga főbb tulajdonságai:

  • belépőszint a 3-tengelyes megmunkálásban
  • monolit gépágy, amellyel nagy statikus és dinamikus merevség érhető el – ezzel létrehozva a nagy forgácsolási teljesítményt és a kiváló felületminőséget
  • 850 x 650 mm asztal, melynek teherbírása 600 kg
  • saját DMG MORI motororsó, akár 12.000 fordulatszámmal
  • Siemens 828D vezérlővel van ellátva
  • kompakt kialakítás, melynek köszönhetően akár 6 m2-en is elfér

dmg_mori_m2

A DMF széria is új géppel gazdagodott a pfronteni kiállításon. Hasonlóan a korábbi DMF 200 és DMF300|8 modellekhez, az új DMF300|11 is 5 tengelyes, 5 oldalas szimultán megmunkálásra képes. Vezérlésére és szoftvertámogatására két opció is elérhető, a Siemens és a HEIDENHAIN. Orsófordulatszáma 15.000-től 20.000-ig terjed. Az eseményen a látogatók az Y 1100 mm-es mozgástartományú berendezéssel találkozhattak.

dmg_mori_dmf300_11

A szimultán 5-tengelyes gépek kategóriájában másik premier is volt, méghozzá a DMU 40, amely a DMU 50 második generációs gép mintájára készült el, hasonló mozgástartománnyal.

„Precíz, pontos berendezés. Szintén csomaggépként kerül összeállításra. Nincs olyan széles opciós listája, mint mondjuk a DMU50-es harmadik generációs berendezésnek, ellenben szimultán 5-tengelyes. Mozgástartománya gyakorlatilag hasonló a DMU50-esével. Egy olyan belépő gépet adunk a piacnak, ami a szimultán öt tengelyes megmunkálásnak az elterjedését, a lehetőségeit hozza közelebb.” – jegyezte meg Kovács Gábor.

A korábban bemutatott DMU 50 főbb tulajdonságai:

  • harmadik generációs univerzális CNC megmunkálóközpont
  • akár 20.000 fordulatszámos speedMASTER főorsó
  • 300 kg-ig terhelhető asztal
  • alapverzióban 30 helyes szerszámtár, amely bővíthető 60-ra vagy akár 120-ra

dmg_mori_dmu40

A monoBLOCK berendezések családja is bővült, méghozzá a második generációs változattal. Elődjéhez képest ez a modell nagyobb hőstabilitást kapott továbbfejlesztett hűtőrendszerének köszönhetően, valamint precízebb lett, amely a 4 mikronos pozíciópontosságban mutatkozik meg. Továbbá a korábbi monoBLOCK-hoz hasonlóan itt is van lehetőség az automatizált palettakezelésre.

„Egy fokkal pontosabb, mint a korábbi monoBLOCK berendezések. Mellette természetesen ugyanazt a terhelhetőséget, asztal teherbírást, nagyméretű alkatrészt, föntről daruzható akadály nélkül koncepciót tudja, illetve a PH 300 Cell ehhez a koncepcióhoz is igazodik.” – teszi hozzá Kovács Gábor.

dmg_mori_monoBLOCK

A CTX gépcsalád átalakulását is prezentálta a DMG MORI, melynek előfutáraként bemutatta az új CTX 350-et. Hasonlóan a korábbi CLX-szériához, ez a gépcsalád is univerzális esztergákat jelent, revolverfejjel, hajtott szerszámmal, valamint ellenorsó-főorsó opciókkal.

dmg_mori_ctx

A hetedik és egyben utolsó premier pedig a központi szerszámtároló rendszer (Central Tool Storage – CTS) volt, amelyet nagyon nagy érdeklődés övezett. Az ügyvezető következőképpen írta le a rendszert: „Palettás pontos elven működő szerszámtár. Több száz szerszámig betárazva, aminek az a célja, hogy központi helyről, egy komplett automatizált rendszer azt a szerszámmennyiséget tudja használni, ami a teljes szortiment, a teljes paletta rendszeren lévő alkatrészgyártáshoz kell.”

A több száz szerszám azonban még tetézhető, hiszen a rendszer rugalmasságának köszönhetően akár 1440 db szerszám számára is van elé hely, mindezt összesen 29 m2-en. A rendszert a DMG MORI Pfrontenben egy felsőpályás szállítóegység segítségével mutatta be.

dmg_mori_szerszamtar

Természetesen a bemutatott gépeken kívül egyebekkel is készült az idei kiállításra a DMG MORI. Külön standot kaptak napjaink meghatározó kérdései és megoldásai. Így az automatizálással, digitalizálással, a DMG pénzügyi konstrukcióival – leginkább a géptámogatási PAYZR megoldásával -, valamint az energiaválság közepette legégetőbb kérdéskörrel, az energiahatékonysággal személyesen ismerkedhettek meg a látogatók. Utóbbi témakörben a házigazda bemutatta gépein alkalmazott GREEN MODE opcióját, amely használatával energiahatékony, fenntarthatóbb fogyasztás érhető el. A digitalizálás kapcsán külön figyelem hárult a CELOS platformra. A felsoroltak mellett pedig számos előadás, webinar és személyes kapcsolatépítés lehetősége színesítette a pfronteni kiállítást.  

 

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]