Hosszesztergálás cikksorozat 5. rész: Az automata száladagolók feladata és működése

Cikksorozatunk 4. részében bemutattuk, hogy miért olyan fontos a vezetőpersely a nagy pontosságú gyártáshoz. Hosszesztergák esetében azonban a szálanyag legnagyobb része kívül esik a gép munkaterén és a főorsóházon, ezért a szálanyag gépbe juttatásáról és megvezetéséről is gondoskodnunk kell. A mostani cikkünkben az erre szolgáló automata száladagolóberendezések működését mutatjuk be.

A hosszeszterga gépekhez a megfelelő rúdadagoló kiválasztása sokkal fontosabb annál, ahogyan azt általában gondolják. A rúdadagoló jelentősége kettős funkciójából adódik, amiből az első, nyilvánvalóbb funkció a szálanyag eljuttatása a gépbe, a második funkció pedig a szálanyag megvezetése és a rezgésmentes megmunkálás biztosítása. Ennek a második funkciónak a jelentőséget gyakran alábecsülik, pedig döntő fontosságú a stabil és pontos megmunkáláshoz.

1. ábra: Star SR-20RIV hosszeszterga FMB Turbo száladagolóval (Forrás: FMB Maschinenbau Gmbh és a Star Micronics GB Ltd)

1. ábra: Star SR-20RIV hosszeszterga FMB Turbo 3-36 száladagolóval

Hosszesztergákon jellemzően 3 méter hosszú (standard még a 4 és 6 méter is) szálakból dolgozunk, amelyek átmérőtartománya Ø0,8 mm-től Ø 42 mm-ig terjed. A főorsó ezt a háromméteres szálat forgatva és hosszirányban mozgatva teremti meg a forgácsoláshoz szükséges vágósebességet és előtolást. Nagy hosszon kell tehát megtámasztanunk egy nagy fordulatszámmal forgó szálanyagot, ami kifinomult műszaki megoldásokat igényel.

A száladagoló berendezések gyártói ezt a feladatot egy két félből összezáródó vezetőcsatornával oldották meg (lásd 2. és 3.ábra). A vezetőcsatorna jellemzően poliuretán betéteket tartalmaz, amelyek átmérője optimális esetben 2-4 mm-rel haladja meg a megmunkált szálanyag átmérőjét.

2. ábra: olajjal elárasztott vezetőcsatorna sematikus ábrája (Forrás: FMB Maschinenbau Gmbh és a Star Micronics GB Ltd)

2. ábra: olajjal elárasztott vezetőcsatorna sematikus ábrája

3. ábra: Vezetőcsatorna kialakítása a gyakorlatban. (Forrás: FMB Maschinenbau Gmbh és a Star Micronics GB Ltd)

3. ábra: Vezetőcsatorna kialakítása a gyakorlatban.

A vezetőcsatornát egy szivattyú segítségével folyamatosan nagy viszkozitású (jellemzően ISO VG 150) olajjal árasztjuk el. A forgó szálanyag örvényeket hoz létre az olajban, amik megemelik a szálanyagot és ezáltal megszűnik a fizikai kontaktus a szálanyag és a vezetőcsatorna betétjének a fala között. A betéthez képest kisebb átmérőjű szálakat ez az örvény tartja a csatorna középvonalában. A betéthez képest nagyobb szálanyag átmérő esetén, ahol kisebb a rés az anyag és a betét fala között, nem tud kialakulni ez az örvény, ilyenkor egy olajréteg jön létre, ami a hidrodinamikus (sikló)csapágyakéval megegyező elven vezeti meg az anyagot (lásd 2. ábra). A fenti eljárás nagy előnye, hogy ideális esetben az anyag nem érintkezik a vezetőcsatornával, hanem a szálanyag gyakorlatilag az olajban „úszik” így nem lép fel kopás és a forgásból adódó rezgések is minimalizálhatóak.

A vezetőcsatorna betétjei cserélhetőek, így tudjuk biztosítani, hogy a különböző szálanyag átmérők esetén megfelelő rés legyen az anyag és a megvezetés között és létrejöjjön a fent leírt hidrodinamikus csapágy effektus.

A száladagolóberendezések gyártói a szálanyag gép és az adagoló közötti szakaszának megvezetéséről is gondoskodnak. Ennek a megvezetésnek az első eleme az úgynevezett lünetta.

A lünetta egység két alapvető kialakításban létezik, az egyik a 4. ábrán látható görgős kialakítás, ahol egy csavaros mechanizmus segítségével állítható a görgők pozíciója, a másik pedig az 5. ábrán látható cserélhető betétes kialakítás. Adagoláskor a tolórúd – amelynek átmérője jellemzően nagyobb a szálanyag átmérőjénél – keresztülhalad a lünettán, ezért a lünetta egy pneumatikus munkahengerrel nyitható.

4. ábra: Görgős lünetta (Forrás: FMB Maschinenbau Gmbh és a Star Micronics GB Ltd)

4. ábra: Görgős lünetta

5. ábra: Vezetőbetétes lünetta (Forrás: FMB Maschinenbau Gmbh és a Star Micronics GB Ltd)

5. ábra: Vezetőbetétes lünetta

A száladagolótól a gép felé haladva a következő megvezető elem a teleszkópos megvezető cső (lásd 6. ábra). Ennek egyik vége a száladagolóberendezéshez, a másik pedig a gép tengelyirányban mozgó főorsójához van rögzítve. A cső belsejében egy műanyagbetétet találunk, amelyet a tolórúd átmérőjéhez választunk meg. A rezgéscsillapítás mellett a teleszkópos csőnek fontos munkavédelmi szerepe is van, mert általa nem tudjuk megérinteni a forgó szálanyagot.

6. ábra: Teleszkópos cső a száladagoló és a gép között

6. ábra: Teleszkópos cső a száladagoló és a gép között

Bizonyos esetekben, amikor nagy a hosszeszterga főorsójának tengelyirányú lökete egy második, úgynevezett mozgó lünettát is felszerelhetünk az eszterga főorsószekrényére. Ezt a megoldást nem alkalmazza az összes száladagoló gyártó, azonban nagy áteresztésű, nagy löketű gépeknél mindenképpen ajánlott a második lünetta használata. A mozgó lünetta használatával biztosíthatjuk a rezgésmentes megmunkálást és ezáltal a még stabilabb megmunkálást nagyobb hosszesztergákon is.

Az automata száladagolók működését tárgyaló cikkünket két részben közöljük, így két hét múlva itt folytatjuk a száladagolás folyamatával és néhány különleges száladagoló típussal.

Bízunk benne, hogy követitek a cikksorozatot és velünk tartotok a következő résznél is!

SzerzőKálmán Péter – Szimker

További információ:

A Szimker Zrt. hivatalos honlapján.

A Szimker Zrt. hivatalos Facebook oldalán.

A Star CNC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]