Az ideális hardver a Solidworks 2023-hoz

A SOLIDWORKS 2023 megjelenésével a Dassault Systèmes több száz új fejlesztést és frissítést mutatott be a tervezőszoftverhez, beleértve az új nagyméretű összeállítási lehetőségeket, a felhasználói felület javítását, a SOLIDWORKS PDM teljesítményének javítását és a GPU-gyorsítás folyamatos támogatását számos funkcióban.

solidworks_hardver

A szoftverhez legalkalmasabb hardver megtalálása sok esetben a felhasználási esettől függ. A SOLIDWORKS 2021-től kezdve a modellek, az összeállítások és a rajzok esetében a GPU sokkal több munkát végez. A SOLIDWORKS 2023 esetében kritikus fontosságú, hogy a megfelelő GPU-val rendelkezzen a számítógép az adott feladathoz. Az RTX A2000 a SOLIDWORKS alapfunkcióit használó felhasználók 90%-a számára a legjobb megoldás lehet. Ha nagy összeállításokról vagy összetett alkatrészekről van szó, akkor az RTX A4000 vagy RTX A5000 GPU használatát is érdemes fontolóra venni. Ha ezen felül esetleg még renderelésre is sor kerül a SOLIDWORKS Visualize segítségével, akkor az RTX A6000 a megfelelő választás.

Ha egy nagyobb tervezőcsapattal dolgozunk, a renderelési munkákat a felhasználók egy kisebb csoportjára vagy akár egy adott gépre is át lehet csoportosítani. Például beszerezhető egy munkaállomás, és két RTX A6000 kártyát NVIDIA NVLink™-kel kombinálva, renderelési igény esetén a munkát erre a gépre lehet küldeni.

A több nézetet tartalmazó rajzok esetén a szoftver több magot képes kihasználni. Más területeken, például a komplex rajzkapcsolatok, valamint a kényszerek és összeállítások számítása, a több mag szintén előnyös lehet. A legnagyobb különbség a magok száma között a grafikus adatok számításában érhető tetten.

Fontos szempont az is, hogy ha több éves hardverrel rendelkezünk, akkor hatalmas előny származik a szoftver és a hardver legújabb verziójára történő frissítéséből. Két-három éves frissítési ciklust követve tartható fenn a legjobb teljesítmény.

A SOLIDWORKS legalább 16 GB RAM-ot igényel, de ajánlatos 32 GB-ot használni. Egyéb programok együttes futtatása esetén már a SOLIDWORKS megnyitása előtt több mint 16G RAM lesz használatban. Minden más, amit a gépén futtatásra kerül, sokkal több memóriát fog használni, az eddigiekhez képest. Emellett tetemes mennyiségű háttértárra is szükségünk lehet. Minimálisan 512 GB-nyi hely a kezdő mennyiség, ez természetesen SSD-n értendő. Amennyiben szimulációkat is szeretnénk végezni, akkor az azok által generált hatalmas adathalmaz miatt meg se álljunk az 1 TB-os tárhely alatt.

A 3DEXPERIENCE platform lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bárhol és bármilyen hardveren hozzáférjenek az adatokhoz. Mivel azonban a SOLIDWORKS egy kliensgépre van telepítve, ehhez professzionális munkaállomásra van szükség. A SOLIDWORKS Connected lehetővé teszi, hogy adatokat érhessünk el a felhőből. A 3DEXPERIENCE ezeket a helyi meghajtóra másolja, hogy a SOLIDWORKS be tudja olvasni azokat.

solidworks_hardver_2

További hardvereket tekintve érdemes a monitorokra is hangsúlyt fektetni. Túlnyomórészt a 27 col körüli monitorok kielégítőek lehetnek, ezekből hasznos lehet az UltraWide változat, vagy egymás mellett kettő, együttes használata. Nem mindig érdemes a 4K felbontás alkalmazása, hiszen, ha erre pár program nem képes, az negatív felhasználói élményt is eredményezhet.

A SOLIDWORKS valóban élen jár az NVIDIA grafikus kártyák kihasználásában. A SOLIDWORKS grafikát, a feldolgozás bizonyos elemeit, a rendereléshez használt Visualize-t és a szimulációs eszközöket mind frissítették, hogy a GPU előnyei kiaknázásra kerüljenek. Azonban csak a szoftver és a hardver együttes frissítése mellett hozható ki a legtöbb munkaállomásunkból.

 

Forrás:

https://resources.nvidia.com/en-us-mfg-briefcase/proviz-print-solidworks?lx=q8vaLh

https://youtu.be/wJ6W53Qopmw

https://help.solidworks.com/2023/english/WhatsNew/c_wn2023_welcome.htm

Megosztás
[
    ]