Autodesk Inventor Nesting

Optimalizált lemez táblakiosztások meghatározása Autodesk Inventorban

laser machine in factory

Az Autodesk Product Design & Manufacturing Collection szoftvercsomagban található megoldások nagyon jól kiegészítik az Autodesk Inventor Professional tervezőrendszer által biztosított lehetőségeket, legyen szó látványtervezésről, szimulációról vagy gyártástámogatásról. Az utóbbi csoportba tartozik az Autodesk Inventor Nesting alkalmazása is, amelynek segítségével optimalizálni lehet a kivágandó lemez alkatrészek elhelyezkedését a lemez táblán és ezáltal csökkenteni lehet a hulladék mennyiségét, illetve minimalizálni lehet az anyagköltségeket.

Az Inventor Nesting alkalmazást külön fel kell telepíteni az Inventorhoz, azonban beépül az Inventor felületébe és ezt követőan ugyanúgy használható, mint a gyári eszközök. Az integráció egyrészről lehetővé teszi, hogy a megszokott környezetben lehessen folytatni a munkát, másrészről pedig biztosítja az asszociatív kapcsolatot a gyártandó alkatrész modellek és a nesting modul között. Az asszociativitásnak köszönhetően a szoftver bármilyen alkatrész geometria vagy optimalizálási paraméter módosítása esetén automatikusan újra számolja a lemez terítéket, így nagyon gyorsan reagálni lehet a változásokra.

Alkatrész kontúrok importálása

A könnyű parametrikus módosíthatóság szempontjából a Nesting modulba elsősorban Inventor alkatrészeket célszerű felhasználni, de természetesen DWG és DXF fájlokat is gond nélkül be lehet tölteni. Tekintettel arra, hogy az Inventor nagyon sok féle CAD fájl formátumot tud beolvasni (STP, IGS, SAT, STL, stb.), így ugyan egy konverziót követően, de ezek a fájlok is felhasználhatóvá válnak a táblakiosztás optimalizálás során. Amennyiben hajlított alkatrészről van szó, úgy minden esetben ki kell teríteni azt az Inventorban a nesting modulba történő betöltés előtt, egy egyszerű, hajlítás nélküli lap esetén azonban egy vázlat, vagy egy kihúzás is elegendő. A táblakiosztás optimalizálását az Inventor összeállítási környezetéből is el lehet indítani, ebben az esetben a szoftver automatikusan kigyűjti az összes gyártandó alkatrészt és a darabjegyzék lapján meghatározza a gyártandó darabszámokat is, de természetesen ebben az esetben is hozzá lehet adni az alkatrész listához további fájlokat.

Inventor modellek esetén a szoftver automatikusan hozzárendeli az alapanyagot beolvasott alkatrészekhez.

Inventor modellek esetén a szoftver automatikusan hozzárendeli az alapanyagot beolvasott alkatrészekhez.

Alapanyag adatbázis

A nesting modulban definiálni kell a rendelkezésre álló lemez táblákat, amelyek tartalmaznak minden gyártáshoz szükséges információt. A két legfontosabb paraméter az anyagminőség és a lemezvastagság, mert ezek alapján rendeli hozzá a szoftver a megfelelő alapanyagot az importált modellekhez. Tekintettel arra, hogy DXF és DWG formátumból importál kontúrok esetén nem ismert sem az anyag sem a vastagság, így ezeknél az alkatrészeknél a felhasználónak kell kiválasztani a szükséges lemezt. Ha a beolvasott modell anyaga és vastagsága alapján nem talál a program megfelelő alapanyagot úgy automatikusan létrehozza azt. Minden alapanyaghoz hozzá lehet adni a rendelkezésre álló lap méreteket, illetve be lehet állítani, hogy az optimalizálás során milyen szögértékekkel forgathatja a kontúrokat a program, milyen távolságot kell tartani a kontúrok között, illetve a lemez felülete megengedi-e, hogy a program tükrözze az alkatrészeket. A lemez táblákhoz az árakat is be lehet állítani, így a számítás végén a szoftver pontos költségeket is tud kalkulálni.

A rendelkezésre álló táblalemezeket előre fel kell venni az adatbázisba minden fontos paraméterrel együtt.

A rendelkezésre álló táblalemezeket előre fel kell venni az adatbázisba minden fontos paraméterrel együtt.

Táblakiosztási paraméterek

A felhasználható alapanyagok beállítása és a kivágandó lemezkontúrok beimportálása után be kell állítani a táblakiosztási paramétereket, ahol meg lehet adni az egyes alkatrészek gyártandó darabszámát és prioritását, valamint felül lehet bírálni az alapanyagban definiált forgatási szögértékekre és tükrözhetőségre vonatkozó opciókat.

A táblakiosztás számításának indítása előtt véglegesíteni kell a paramétereket.

A táblakiosztás számításának indítása előtt véglegesíteni kell a paramétereket.

Táblakiosztás előállítása

A táblakiosztási paraméterek beállítása után el lehet indítani a táblakiosztás számítását. Egy adott munkához tetszőleges számú táblakiosztást lehet készíteni különböző beállításokkal, így könnyen össze lehet hasonlítani az eredményeket és ki lehet választani az optimális verziót. Az egyes táblakiosztások létrehozása során be lehet állítani, hogy a program lemez hosszra, széleségre, vagy területre optimalizáljon, milyen logika szerint priorizálja az alapanyagokat, a különböző tábla méretekből hány darab áll rendelkezésre, hányszor kell legyártani a teljes munkát, illetve hány lemezt lehet egyszerre, egy kötegben kivágni.

A táblakiosztások mellett a szoftver minden fontos adatot és eredményt feltűntet.

A táblakiosztások mellett a szoftver minden fontos adatot és eredményt feltűntet.

A számítás elvégzését követően a szoftver anyagminőség és lemezvastagság szerint jeleníti meg a lemez táblákat és a rajtuk elhelyezett alkatrészeket, valamint a táblák mellett feltűntet minden fontos paramétert, amelyek segítenek az eredmények kiértékelésében.

Adatok átadása a gyártásnak

A megfelelő táblakiosztás kiválasztását követően két féle módon is át lehet adni az adatokat a gyártás számára. Egyrészről a táblákat külön-külön ki lehet menteni DXF formátumba és azokat egy az egyben be lehet tölteni a kivágógépek vezérlő szoftverébe, másrészről akár a gyártáshoz szükséges NC kódot is közvetlenül elő lehet állítani a szintén az Inventor felületébe integrálható Inventor CAM segítségével. Bár egyelőre ezen a területen még a DXF alapú gyártás a jellemzőbb az iparban, azonban van, amikor célszerűbb az NC kódot előállítani. Utóbbi megoldásnak előnye, hogy bármilyen geometria, darabszám, vagy egyéb bemenő paraméter változása esetén gyorsan frissíteni lehet a táblalemezekkel együtt az NC kódokat is, bizonyos esetekben a CAM rendszer nagyobb rugalmasságot biztosít a technológiai paraméterek beállításában, mint a gép vezérlése, illetve az éppen futó gyártással párhuzamosan már elő lehet készíteni a következő munkát.

Az optimális táblakiosztás meghatározását követően az NC kód is előállítható az Inventoron belül.

Az optimális táblakiosztás meghatározását követően az NC kód is előállítható az Inventoron belül.

Összefoglaló

Az Autodesk Inventor Nesting lemeztábla optimalizációs modulja az Autodesk tervezői szoftvercsomagjának köszönhetően költséghatékonyan és gyorsan integrálható a tervezési és gyártási folyamatokba és a segítségével jelentős anyagmegtakarítást és ezáltal költségcsökkentést lehet elérni. Tekintettel arra, hogy a csomagnak része az Inventor CAM beépülő modul is, így plusz költség nélkül közvetlenül az Inventorban lehet a gépspecifikus NC kódot is előállítani.

Az Inventor használatával kapcsolatban további információt weboldalunkon talál, ahol a szoftver 30 napos próbaverzióját is letöltheti! >>> https://cad.cads.hu/inventor-2023/

 

Farkas Attila

Inventor specialista | Arkance Systems

attila.farkas@arkance-systems.com

+36 30 559 0497

ForrásArkance Systems

Megosztás
[
    ]