A nottinghami Omnifactory forradalmasítja a gyártóipart

Az új, 3,8 millió font értékű létesítmény 2023 március 1-én nyitotta meg kapuit a Nottinghami Egyetemen. A kezdeményezés a megmunkálási folyamatokat szándékozik költséghatékonyabbá tenni.

omnifactory_1

Az OMNIFACTORY-t a Nottinghami Egyetemen hivatalosan 2023. március 1-jén, szerdán nyitották meg. Fotó: Alex Wilkinson

Az OMNIFACTORY az egyetem Jubilee kampuszán található, és egy Nottinghamben kifejlesztett, testre szabott környezetnek ad otthont, amely egyedülállóan átkonfigurálható területet biztosít. A padló autonóm módon képes alkalmazkodni a következő termék környezetéhez és specifikációihoz, digitális technológiák, robotika és mesterséges intelligencia kombinációjával alakítva át önmagát.

„Az OMNIFACTORY egy olyan egyedülálló létesítmény, amely lehetővé teszi számunkra a legújabb digitális gyártási technológiák fejlesztését, bemutatását és gyors ipari bevezetését.” – mondta Svetan Ratchev, az Institute for Advanced Manufacturing igazgatója

Az Omnifactory szorosan együttműködik ipari partnereivel, mivel céljuk a jelenlegi gyakorlatok átalakítása és a termelékenység javítása a különböző ágazatokban az intelligens, rendkívül agilis és hatékony gyárak következő generációjának kifejlesztésével. Ennek elsődleges célja, hogy a jövőben támogatni tudják majd a lokalizáltan zajló gyártás ellátási láncait. Az olyan technológiák, mint az Industrial Internet of Things (IIoT), a mesterséges intelligencia (AI) és az adatelemzés kihasználásával drámaian felgyorsítható az új termékek fejlesztése és fenntartható gyártása, valamint ezek jelentős társadalmi, gazdasági és környezeti előnyöket is jelenthetnek.

omnifactory_2

A gyártási folyamatok jelentős hatást gyakorolnak a környezetre, mivel egyes termék karbonlábnyomának nagy része a gyártás és a logisztika során keletkezik. A helyi ellátási láncokba beágyazott, intelligens, nagy hatékonyságú gyárak új generációjának létrehozásával az Omnifactory hozzájárul a net zero kibocsátású üzemek sikeréhez.

Az ötéves projektet az Innovate UK finanszírozta, és az Aerospace Technology Institute (ATI) programhoz igazodik, de az Omnifactory létesítményei más ágazatokban, például az élelmiszeriparban és az autóiparban is alkalmazhatók.

Alan Norbury, a Siemens Digital Industries vezető technológusa hozzátette: „Az OMNIFACTORY egy olyan, forradalmi létesítmény, amely felvázolja, hogy a jövő gyárai miként fogják drámaian növelni a brit gyártók termelékenységét és versenyképességét. A Nottinghami Egyetemen végzett kiváló kutatásokra alapozva ez a kezdeményezés támogatja az ipart az új digitális gyártási alkalmazások kifejlesztésében, tesztelésében és validálásában, valamint azok gyors megvalósításában. Hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy támogathatjuk ezt az egyedülálló fejlesztést, és hogy a Siemens alapvető technológiáit a brit gyártás jövőjének bemutatására használják.”

Az Omnifactory jelenleg is számos ügyféllel dolgozik együtt, például az Airbus, vagy a vezető brit űripari kutatócég; a GKN, mely kimondottan az ELCAT projekthez használja a létesítményt. A fejlesztéshez tökéletesen alkalmazkodó terep nagyban elősegíti a rugalmas gyártási eljárások kidolgozását, miközben az elméleti, tudományos elemzések és javaslatok is azonnal integrálhatóak a folyamatokba.

Az Omnifactory a jövőben is ideális terepet kíván szolgáltatni a járműipar, űripar, és a védelmi rendszerek területén kutatásokat végző szervezeteknek.

 

Forrás:

https://www.themanufacturer.com
Fotó: Alex Wilkinson

További információ:

Az OMNIFACTORY hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]