A hidraulikus présgépekről egy kicsit más szemmel

A korábbi cikkeinkben előszőr általánosan a présekről:  „Milyen prést válasszunk, melyik illik legjobban a gyártásához?” majd a  “A közvetlen hajtású SZERVÓ prések előnyei”  híranyagban a szervóprések jellemzőivel tulajdonságaival foglalkoztunk. Cikksorozatunk következő része a hidraulikus présekkel foglalkozik ismét egy kicsit más szemmel.

 

Mi az a hidraulikus prés és mire használják?

A hidraulikus prést számos alkalmazási területen használják, különösen a lemezalakítás – formázás és a mélyhúzás területén, azonban nem éri el a hasonló méretű mechanikus prések magas ciklussebességét, de nagyobb rugalmasságot kínál a változtatható lökethosszúsággal és préserővel és az opciós alsó húzópárnával. Gyakran a hidraulikus prés a legjobb választás, ha mély megmunkálású, összetett alakú alkatrészeket gyártunk, amelyek nagy anyag folyást – formázást, mélyhúzást igényelnek.

A hidraulikus prés tényleges működési elve

A hidraulikus prés kihasználja a hidrosztatikus törvényt, amely szerint a folyadékban a nyomás állandó marad, így a folyadékot körülvevő edény falára ható erő megsokszorozható. Az edény fala és a dugattyú közötti eltérő felületméretek miatt az átvitt erő is közvetlen összefüggésben változik. Ezért a hidraulikus présben található erőátvitel révén rendkívül erős nyomóhatások érhetők el. A hidraulikus prések az úgynevezett hidrosztatikus elven működnek, ezért nagyon magas nyomást tudnak felépíteni. A prés nyomása a szívó- és nyomószivattyúk kombinációjával változtathatóan állítható. A hidraulikus présekről mindig az általános szó esik, mivel ez az elnevezés a prés közvetlen működési elvére utal.

hidraulikus_pres_1

 

A különböző préseket mindig paraméterekkel jellemezzük. Háromféle paraméter játszik itt fontos szerepet. Az erő-energia, idő és a pontossági paraméterek. E három paraméter alapján értékelhető egy hidraulikus prés az adott munkára való alkalmassága szempontjából. Az erő és energia paraméterek közé tartozik a nyomóerő, a névleges erő, a visszahúzó erő, a prés névleges munkaképessége. Az időparamétereknél különbséget kell tenni a löketismétlési idő, a löketszám és a medve sebessége között. A pontossági paraméterek viszont sok más tényezőtől is függenek, ezért nem írhatók le általánosságban.

Váz kialakítások hidraulikus présekhez

A legtöbb alkalmazásban a hidraulikus prés vagy C kerettel vagy O, azaz zárt kerettel van felszerelve. Ez a két változat jelentősen eltér egymástól. Régebben a zárt keretek gyakran szürkeöntvényből készültek, manapság azonban egyre inkább elterjedt a hegesztett acéllemez szerkezet. A keret jelentős hatással lehet a présre és annak tulajdonságaira is.

Az O keretek különböző méretű hidraulikus présekhez alkalmasak. Fontos, hogy a préselési folyamat során a teljes keret ellenálljon a húzóterhelésnek. Az O-vázas hidraulikus prés azonban sokkal pontosabb az úgynevezett medve vezetésében. Ezenkívül minden teljesítménytartományhoz és nyomásváltozathoz alkalmas, és a zárt keret elősegíti a nyomás szimmetrikus csillapítását.

hidraulikus_pres_2

A C keret

A C keretek különösen alkalmasak kis- és közepes méretű présekhez. Ezek a keretek szóba sem jöhetnek a nehéz présekhez, mivel túl instabilak ehhez az alkalmazási területhez. A C-keretes prések azonban más előnyöket kínálnak. A munkaterület a vázszerkezetnek köszönhetően könnyen és egyszerűen megközelíthető. Ráadásul ezek a keretek olcsók, gyorsan és egyszerűen felállíthatók. Különösen akkor, ha a hidraulikus prést rugalmasan kell használni. A rendkívül kompakt kivitel gyártósorba való integrálásra is lehetséges a mechanikai és fizikai tulajdonságainak köszönhetően, így a C keret egyértelmű előnyt jelenthet.

hidraulikus_pres_c_1

 

A GALDABINI EV sorozat hidraulikus présgépei nagyfokú rugalmasságuknak és sokoldalúságuknak köszönhetően az alkalmazások széles skáláját kínálják. A hidraulikus prések egyedi présekként, automatizált préssorokként és transzferprésekként húzási, lyukasztási vagy dombornyomásos folyamatokhoz használhatók, és magas szintű működési komfort jellemzi őket.

hidraulikus_pres_ev

 

hidraulikus_pres_ev_2

Előnyei:

  • Megbízható rendszer magas rendelkezésre állás mellett
  • Az egységköltségek csökkentése a nagy teljesítmény révén
  • Optimális rendszerkonfiguráció a kipróbált és tesztelt komponensekből
  • Minimális és könnyen hozzáférhető vezetékezés, könnyebb karbantartás, az összes alkatrész jó hozzáférhetőségének köszönhetően
  • kiváló alkatrészminőség a robusztus stabil felépítésnek köszönhetően
  • Rázkódásoktól és rezgésektől teljesen mentes lágy mozgás;
  • Alacsony zajszint
  • Kompakt telepítési méretek.

 

Forrás:

Galdabini Hydraulic presses, Trimming beading and Automatic production lines

gabaldini_logo shm_logo

További információ:

 Az SHM Consulting-nál, a GALDABINI magyarországi képviseleténél.

Megosztás
[
    ]