Korrózióanalízis a Creaform eszközeivel

Cikkünkben három videót szedtünk össze, amelyek bemutatják miként lehet a Creaform eszközeivel korrózióanalízist végezni, milyen rendszerben érdemes a kapott értékeket tesztelni és milyen eredményekre számíthatunk ezáltal.

creaform_1

Számos iparágban használnak olyan csővezetékeket, amelyek nagyon sok esetben korróziónak és egyéb szennyeződéseknek vannak kitéve. Bár manapság az energetikai iparban egyre népszerűbb a szuperötvözetek használata – a még mindig magas költség ellenére is -, hagyományosabb, általánosabb bevonatú használat esetében fennáll a kopás, roncsolódás, rozsdásodás, esetleges törés veszélye. Ezeknek az elemzése egyre részletesebb és pontosabb követelményrendszer felé halad, amihez ideális megoldást nyújt a Creaform eszköztára.

A videó nagyon egyszerű lépésekben mutatja meg, miként érdemes a HandySCAN-t használni, a kapott értékeket pedig hogyan tudjuk megtekinteni és elemezni a Pipecheck rendszerében. Pozícionálás, a csővezeték helyzetének és áramlási irányának megadása, szkennelés, fölösleges adatok eltávolítása és végül analízis. 5 lépésben elvégezhető a teljes korrózióvizsgálat. Az eredmények kiértékeléséhez pedig nagyon változatos eszköztár áll a felhasználók rendelkezésére: 2D-s felület, 3D-s felület, korróziós hőtérkép és még egyéb alfunkciók. A végső adatok pedig könnyen áttekinthetők akár egy táblázat formájában is.

Ebben a videóban szintén a Pipecheck rendszert vehetjük szemügyre, azonban ezúttal a Go!SCAN SPARK eszköz standard és gyorsszkennelő módja is bemutatásra kerül. Az eszköz gyors helymeghatározásával rengeteg idő spórolható meg a beállítás során. Hasonlóan a HandySCAN-hez, ennél az eszköznél is a helymeghatározásból és áramlási irányból dolgozik a módszer. A korrózióelemzés során beszkennelt csővezetékről itt is megannyi adathoz jutunk hozzá, a már említett 2D-s és 3D-s felület mellett virtuális pit mérő vagy éppen nyomáspontok ellenőrzése nyílik meg előttünk, sőt az egyes korróziós jellemzők listáját is könnyen kezelhetjük.

A harmadik videóban a Pipecheck adatok – UT/CSV/Excel – importálását ismerhetjük meg. Nem szükséges hozzá feltétlenül 3D szkennelés, hiszen az adatok elemzése és importálása 2D-s felületen, keresztmetszet ellenőrzésen is megoldható. Ellenőrizhetjük az adott profil lemezvastagságát és könnyen kiszámíthatjuk a nyomáspontokat.

 

További információ:

A Creaform hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]