Hogyan csökkentsük a ciklusidőt? – M-kód tippek a Haas-tól

Legyen szó kis-, közepes-, vagy akár nagy darabszámú sorozatok forgácsolásáról, a műveleti idők megtakarítása termelékenyebbé teszi gyártásunkat. Lássuk, mely részleteket figyelembe véve faraghatunk le akár több másodpercet is a megmunkálási időből.

M1 és a szerszámtár előpozícionálása

Sok felesleges időt elvehet a gyártásból, ha a főorsó megállása után, a tényleges szerszámcsere előtt történik meg a kívánt tárhely kiválasztása. Az M1 kód kitörlésével, vagy annak szerszámhívás után írásával, a következő szerszámpozíció már a csere előtt kiválasztásra kerül, mely értékes másodperceket ad nekünk, akár már 100 darabos sorozat esetén is. Hasonlóan hatékony megoldás, ha a programunk végén már behívjuk az adott programban először használt szerszámot. Ha egymás után többször futtatjuk ugyanazt a munkadarabot, a kezdésnél szintén időt takaríthatunk meg ezzel a módszerrel.

m_szerszam_1

M5-M6 szerszámcsere

A szerszámcserék előtt, érdemes az M5 funkciót kitörölni a programkódból. Ha a főorsót ezzel a paranccsal állítjuk meg, úgy a vezérlő a következő mondat végrehajtása előtt megvárja a főorsó teljes leállását. Ehelyett, csak az M6 kódot használva, a szerszámcsere-ciklus már szimultán az orsó leállásával együtt is megtörténhet.

m_szerszam_2

M88-M73 – hűtés és levegő befúvás

Csakúgy, mint az előző esetekben, a hűtés bekapcsolása előtt sem szükséges felpörgetni a főorsót. Ebben az esetben a hűtés elindítása előtt szintén felesleges várakozási idővel tarkítjuk a programot, hiszen a főorsónak le kell állnia, majd újra el kell indulnia. Ugyanez igaz a menetfúró ciklusoknál is. Ezek előtt sincs szükség a főorsó külön, M-kóddal történő indítására, hiszen maga a fúróciklus a kívánt irányba indítja majd a forgást.

m_szerszam_3

M10-M13 – tengelyek pozícionálása

A többtengelyes gépeknél indexeléskor a forgó tengelyek pozícionálásánál is jelentős idő megtakarítható. Ha több tengely egyidejű mozgatását kell elvégezni, igyekezzünk azt egy mondatban megoldani, így a tengelyek nem egymás után mozdulnak el, mely akár felére is csökkentheti a mozgatások idejét.

m_szerszam_4

A Haas videójából végül kiderül az is, hogy az alkalmazott módszerekkel ténylegesen milyen idők takaríthatóak meg. Az egyszerű sík-, kontúrmarásból és fúrásból álló ciklus 56 másodperces idejét az átgondolt programozással sikerült 47 másodpercre csökkenteni, mely nagyrészt a szerszámcserék átgondolásán múlt. Ha belegondolunk, hogy kellő odafigyeléssel képesek lehetünk 1000-es darabszámú megmunkálásnál több, mint 8 órát megtakarítani, már láthatjuk, hogy megéri előrelátóan végezni a manuális programozást.

 

Forrás:

https://youtu.be/Nmx7H-wYEKw

Megosztás
[
    ]