Hatékonyabb anyagvizsgálat ZEISS mikroszkóppal a thyssenkrupp laboratóriumában

Változatos portfóliójával hosszú évek óta szolgálja ki a magyar és európai piac ipari résztvevőit a thyssenkrupp Materials Hungary Zrt., melynek anyavállalata az AG idén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A magyar részleg legutóbbi fejlesztése egy anyagvizsgáló labor létrehozása volt, amelyhez a ZEISS szakemberei biztosították az új Axio Vert.A1-es mikroszkópot. A megoldással gyorsabbá és hatékonyabbá vált az anyagszerkezeti vizsgálat és a vevők kiszolgálása is.

2022_11_10_-_ZEISS_30

Jubileumi, 100. évfordulójához érkezett a thyssenkrupp AG. A nagymúltú alapanyagellátó magyarországi leányvállalata, a thyssenkrupp Materials Hungary Zrt. is már hosszú évek óta jelent biztos pontot a magyar és európai piac résztvevői számára is. Az elsősorban alapanyagkereskedő cég sikerét a változatos portfólió, a nagy raktárkapacitás és a jól kiépített értékesítési hálózat határozza meg.

„Cégünk a thyssenkrupp Materials Hungary Zrt. Magyarország piacvezető alapanyagkereskedő vállalata. Büszkék vagyunk rá, hogy ebben az évben ünnepelhettük 100 éves évfordulónkat. A thyssenkrupp Materials Hungary Zrt. budapesti telephelye központi szerepet tölt be nem csak Magyarország tekintetében, hanem közép-európai tekintetben is. Raktáraink mintegy 33 hektár területen fekszenek. Portfóliónkba tartoznak az acél, alumínium, réz és műanyag alapanyagok.” – mondta Kondás Béla, a cég minőségirányítási vezetője.

2022_11_10_-_ZEISS_40

Kondás Béla, thyssenkrupp

Bár hosszas évek munkájának köszönhetően piacvezető szerepet ért el a vállalat, a változó megrendelői igények folyamatos kihívás elé állítják az alapanyagkereskedőt. Ahhoz, hogy a thyssenkrupp lépést tartson ezen igényekkel, fejlesztésekre van szüksége, amely legutóbb egy anyagvizsgáló laboratórium keretében valósult meg.

„Vevőink egyre komplexebb követelményeket támasztanak termékeinkkel, szolgáltatásainkkal szemben. Ez arra sarkal bennünket, hogy mi magunk is fejlesszünk, beruházzunk. A tavalyi évben egy anyagvizsgáló laboratórium felépítését kezdtük el megtervezni.” – tette hozzá a vezető, majd kitért arra, hogy mely szempontok alapján választották ki a laboratóriumban elhelyezésre kerülő berendezést. „A vizsgálóberendezések kiválasztásánál feltételünk volt a kiemelkedő műszaki színvonal, valamint a professzionális támogatás. Több ajánlat közül végül a ZEISS Axio Vert.A1 mikroszkóp mellett döntöttünk.”

2022_11_10_-_ZEISS_31

A ZEISS Axio Vert.A1 inverz mikroszkóp felhasználóbarát funkciói – mint például automatikus objektív-felismerés, valamint tárolt fénybeállítások- nagy mértékben gyorsítják a rutinfeladatok elvégzését. Ezen funkcióknak köszönhetően az elvégzett vizsgálat könnyen ismételhető, illetve összevethető korábbi eredményekkel.

Amennyiben a vizsgált mintadarab megkívánja, gyorsan lehet váltani egyszerre 4 féle kontraszttechnológia között (világos és sötét látóterű megvilágítás, DIC, C-DIC, fluoreszcenciás, illetve polarizációs megvilágítás).

2022_11_10_-_ZEISS_12

Mindezt a ZEISS Zen core szoftver fejlett szerkezetvizsgálati moduljaival kiegészítve az anyagvizsgálatok széles skálája végezhető el rugalmasan és könnyedén. A vizsgálatok elvégzése után az eredmények könnyedén elmenthetők a felhasználó által megadott formátum szerinti jegyzőkönyvbe.

„A mikroszkóp beszerzése előtt lehetőségünk nyílt a ZEISS Ipari Méréstechnika telephelyén megtekinteni a kiválasztott készüléket, ahol saját termékeinken is tudtunk vizsgálatokat végrehajtani. A vizsgálatok elindításánál nagy segítségünkre volt az a támogatás, amit a ZEISS Ipari Méréstechnikától kaptunk. Segítségükkel gyorsan és hatékonyan sikerült elsajátítani azt a számos funkciót, amit a készülék kínál számunkra.”

2022_11_10_-_ZEISS_11

A ZEISS mikroszkópjának használatával a thyssenkrupp laboratóriumi folyamatai nagyban felgyorsultak. Nem csak az anyagvizsgálati metódusban volt érezhető a változás, hanem a vevői igények kezelésében is. Ezeket foglalta össze Kondás Béla:

„A készülék használatával jelentősen lerövidült a reklamációk átfutási ideje. Például a korábbi egy hetes átfutási idő helyett manapság képesek vagyunk az anyagszerkezeti vizsgálatokat akár egy nap alatt is elvégezni. További pozitívum még, hogy a mikroszkóp segítségével sikerült szolgáltatásainkat is fejleszteni vevőink számára. Képesek vagyunk termékeink szövetszerkezetét megállapítani. Ez azért nagyon lényeges, mert ez alapvető módon meghatározza a szállított termékeink megmunkálhatóságát, terhelhetőségét. Az eredmények alapján lehetővé válik a termékek osztályozása, amelyek által a vevőinknél akár csökkenhet is a selejtképződés mennyisége.”

2022_11_10_-_ZEISS_17

Végül pedig a ZEISS szakemberivel való együttműködést értékelte a thyssenkrupp Materials Hungary Zrt. minőségirányítási vezetője:

„A ZEISS Ipari Méréstechnika munkatársaiban szakmailag rendkívül felkészült, támogató mérnököket ismertünk meg, akikre a jövőben is biztosan támaszkodhatunk.”

 

További információ:

A ZEISS hivatalos honlapján.

A thyssenkrupp Materials Hungary hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]