Beszámoló a Fritz Studer AG 2022-es eredményeiről

Körülbelül 20 országból több mint 60 újságíró vett részt a STUDER Thun/Steffisburg központjában tartott sajtótájékoztatón, ahol a 2022-es pénzügyi eredmények kerültek a középpontba.

A Fritz Studer AG idei sajtótájékoztatóján Jens Bleher vezérigazgató egy történelmi helyszínen köszöntötte a sajtó képviselőit: „Fritz Studer pontosan 111 éve alapította cégét itt Steffisburgban. Azóta a palástköszörülés úttörőjeként számtalan technológiai újítást mutattunk be régi hagyományunkat követve, vagyis, hogy a jövő kötelességének szellemében dolgozunk. Ezért különösen örülünk annak, hogy a STUDER 2022-ben is folyamatos növekedést ért el az értékesítési számok tekintetében is.” Bleher ennek köszönhetően 2023-ra is pozitív kilátásokat jósol: „Az év végén figyelemre méltó kiugrás volt megfigyelhető, és a STUDER ezt követően teljes lendülettel, nagy rendelésállománnyal kezdte 2023-as évet is.”

Geschäftsleitung Fritz Studer AG

Pozitív körülmények

„Összességében ez volt a harmadik legerősebb év cégünk történetében a rendelésfelvételt tekintve” – mondja Sandro Bottazzo, a Studer biztonsági főigazgatója. A várakozásokat minden értékesítési régióban messze felülmúlták. Egyes országokban, például Törökországban, még a vállalat történetének legmagasabb rendelésfelvételét is regisztrálták. A nagy pontosságú köszörűgépek globális gyártójaként a STUDER világszerte aktív. „Összességében 2022-ben ismét sikerült megerősíteni pozíciónkat és növelni piaci részesedésünket.” – foglalta össze Bottazzo.

2022-ben szinte minden piacon nőtt a megrendelések száma. A megrendelések 37%-át új ügyfelek adták, ráadásul a december a Studer történetének második legjobb egyéni hónapja volt. A légi- és energiaipar jelentősen hozzájárult ehhez a fejlődéshez. A szerszámozás, a szerszám és kokilla, valamint a gépgyártás szegmense stabil, magas szinten tudott maradni. A Studer tevékenységének legnagyobb szeletét azonban továbbra is a kis- és közepes méretű beszállító cégek és szerződéses gyártók precíziós mérnöki megoldásai adták. Ehhez képest az autóiparban visszaesés volt tapasztalható, ami kifejezetten a gyártógépek iránti keresletet érintette. „Mindezek ellenére jó pozíciónk és széles portfóliónk nagyban segít nekünk.” – hangsúlyozza Bottazzo.

A siker kulcsa a változatos portfólió

A STUDER sikerének fontos pillére a széles portfólió, amely számos ügyféligényt kielégít. A 2022-es üzleti évben az univerzális és a belső palástköszörűk pozitív tendenciát mutattak, mind a szabványos, mind a rendszerszintű üzletágban. A STUDER gépek közül ismét a sokoldalú S33 CNC univerzális palástköszörű lett a bestseller, amely kis és nagy munkadarabok előállítására is alkalmas, egyedi és sorozatgyártásban egyaránt. Az S31 és az S41 gépek szintén nagyon népszerűek voltak. A palástköszörűk értékesítésében a STUDER minden idők második legjobb éves eredményét érte el. Egy másik terület is rekordeladást produkált, méghozzá a WireDress® technológia. Ennek segítségével lehetőség nyílik a fémkötésű köszörűkorongok precíz megmunkálására, ezáltal pedig a rendkívül magas termelékenység elérésére.

Ügyfélszolgálat rekordeladással

Bottazzonak az ügyfélszolgálat területéről is jó hírei vannak, hiszen ezen a Studer itt is rekordot ért el 2022-ben. „Valamennyi üzleti terület nagyon jól teljesített, a szerviz, a karbantartás és az egyéni üzletek egyaránt rekordokat döntöttek. A nagyjavítások terén ez volt cégünk történetének második legjobb éve.” A jó üzletfejlesztésnek köszönhetően a STUDER tovább bővítette szolgáltatásait is, amivel nagyobb elérhetőséget és gyorsabb problémamegoldást biztosít az ügyfeleknek. Ezen túlmenően számos üzleti folyamatot digitalizáltak és optimalizáltak. „Továbbra is bővíteni fogjuk ügyfélszolgálatunkat, hogy még jobb teljesítményt nyújthassunk, és közelebb legyünk ügyfeleinkhez.” – jelentette be Bottazzo.

Sandro Bottazzo

Sandro Bottazzo

Új termékek fejlesztése

A 2022-es üzleti év számos új fejlesztést és kibővült termékpalettát is hozott. „Termékoffenzívánkkal, innovatív és alkalmazás-specifikus megoldásainkkal még jobban ki tudjuk elégíteni ügyfeleink igényeit.” – mondja Daniel Huber, a STUDER műszaki igazgatója. A kínai piacon egyrészt bemutatásra került a jól bevált KC33 CNC univerzális palástköszörű új generációja. Másrészt az ecoGrinderrel a kínai vásárlók már egy gazdaságos belépő szintű megoldást is elérhetnek. „2022-ben szinte minden nagy szakkiállításra valami újítással készültünk” – mondja Huber. Ide tartozik a stuttgarti GrindingHub S36-os gyártógépe is. Ez a gép tökéletesen betölti az S11 és S22 közötti űrt, ezzel teljessé téve a portfóliót, valamint különösen jól illeszkedik az elektromobilitás területén használt alkalmazásokhoz és alkatrészekhez. Mostantól az S36 egy innovatív energiafelügyeleti koncepcióval is elérhető. Szintén csak újításnak számít az S100 is, amelyet a milánói BIMU keretében mutatott be a Studer. Ez a gép tökéletes belépő szintű opciót jelent a CNC univerzális palástköszörűk területén.

Még több C.O.R.E. kompatibilis gép

A UNITED GRINDING Group forradalmi és márkák közötti hardver- és szoftverfelépítése is egyre több gépen megtalálható. A C.O.R.E. több gép intelligens hálózatba kapcsolását, szabadon konfigurálható és felhasználóbarát működést, valamint legújabb generációs érintkezőérzékelőket kínál. A C.O.R.E. modern, nagyméretű multitouch kijelzővel is rendelkezik, intuitív kezelésével és számos megjelenítési lehetőségével pedig hatékonyabb gyártást tesz lehetővé. 2022-ben a STUDER már négy géptípust tudott átalakítani C.O.R.E. változattá, a következő évben pedig folytatja a belső palástköszörűk kiépítését. „Csak azok a gyártók lesznek sikeresek a jövőben, akik intelligens gépeket kínálnak intuitív kezeléssel, digitális asszisztens- és felügyeleti rendszerekkel, automatizálási lehetőségekkel, valamint hatékony folyamatmenedzsmenttel.” – mondta Huber.

Az ellátási láncok nehézségei

Az ellátási lánc helyzete 2022-ben is központi téma volt. Jens Bleher vezérigazgató megjegyzi: „A beszerzési nehézségek ellenére műveleti csapatunknak és mérnöki részlegünknek közösen sikerült stabil termelést elérnie, így továbbra is versenyképes és megbízható szállítási határidőket tudtunk biztosítani.” Stephan Stoll műveleti igazgató elmagyarázza: „Stratégiánk, miszerint termelési erőforrásainkat a nehéz időszakaszokban is stabil szinten tartjuk, éppúgy része volt a sikernek, mint a beszállítóinkkal hosszú ideje fennálló partnerségünk.” A Studer képes volt profitálni az ellátási lánc kockázatlapú megközelítéséből is, hiszen évek óta követi azt az elvet, miszerint minimalizálni kell az egy forrásból származó beszerzést. Ennek kulcsfontosságú sikertényezője volt a mérnöki és beszerzési részleg szoros együttműködése, akik időben találtak alternatívákat a problémákra.

Jens Bleher

Jens Bleher

Befektetés a jövőbe

A STUDER cégfilozófiájának részét képezik a rendszeres és szisztematikus befektetések a cég minden területén. „Meggyőződésünk, hogy ezáltal telephelyeink megőrzik versenyképességüket, valamint a Studer „Made in Switzerland” védjegyével készített gépei hosszú távon megvetik a lábukat a világpiacon.” – magyarázta Stoll. Az összeszerelés újratervezését és korszerűsítését követően az elmúlt években a hangsúly a gyártásra került. 2022-ben több projekt is hozzájárult ahhoz, hogy a termelés a legmodernebb környezetben valósulhasson meg, különös tekintettel az automatizálásra és a digitalizálásra. A következő évben a Studer orsótengely-gyártása megújul és bővül, 2025-ig pedig teljes körűen korszerűsítik majd a raktári és logisztikai infrastruktúrájukat.

Képzés és pályaválasztás

A szakképzési és karrierlehetőségek akár befektetésekkel is javíthatók. „A modern munkaállások és a felső szintű szakképzés biztosítja, hogy munkáltatóként vonzóak maradjunk, és tehetséges, kiváló munkatársakat tudjunk toborozni olyan időkben is, amikor nagy hiány van a szakképzett munkaerőből.” – mondta Stoll. A STUDER házon belüli szakképzést biztosít szakmunkásainak, és vonzó karrier, valamint szakmai fejlődési lehetőségeket kínál számukra. Jens Bleher vezérigazgató hangsúlyozza, hogy a jól képzett alkalmazottak nagyon fontosak egy technológiai vállalat életében: „A STUDER mindig teljes körűen működött szakképzési programjában.” Állítását az is alátámasztja, hogy a képzésben résztvevők a munkaerő több mint 11%-át teszik ki. „Ezt figyelembe véve, a korábbi évekhez hasonlóan a tanműhelyben a legújabb generációs CNC gépekbe fektetünk be.”

A vezetőség kifejezetten örült a World Skills versenyeken elért sikereknek is. A SwissSkills-en szerzett aranyérem és az EuroSkills ezüstérme után a polimechanikus Gil Beutler bronzéremmel koronázta meg kiváló teljesítményét a kanadai WorldSkills versenyen. Jens Bleher vezérigazgató: „Nagyon örülünk Gil sikereinek. Nemzetközi szinten elért helyezéseire a teljes szakképzési csapatunk hosszú évek óta tartó, folyamatos kiváló munkájának visszaigazolásaként tekintünk.”

A hetedik „Fritz Studer Award”

A „Fritz Studer Award” egy másik módja annak, hogy a vállalat népszerűsítse tehetségeit és innovatív ötleteit. A kitüntetés 10.000 svájci frank díjazással jár, és idén immár hetedik alkalommal adják át. Ez a felhívás az európai egyetemek és műszaki főiskolák hallgatóinak szól. Olyan területekről várják a pályaműveket, mint: innovatív gépkoncepciók, a köszörülési folyamatot támogató digitális megoldások vagy alternatív anyagok használata. A résztvevők egyéni munkájukkal, vagy akár csapatprojekttel is nevezhetnek.

ForrásStuder

További információ:

A Studer hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]