Sokszögmarás hosszesztergán

Ha eszterga-központon lapolást, vagy szögletes geometriákat szeretnénk elérni, általában egy szármarót hívunk segítségül. Ha ennél gyorsabb megmunkálást és jobb felületi minőséget szeretnénk elérni, akkor érdemes egy hosszesztergához fordulni.

titans_szogmaras_1

A Titans of CNC Machining Youtube-csatorna ismét meghökkentő tartalommal állt elő. A hosszeszterga hajtott szerszámhelyére egy váltólapkás tárcsamaró kerül, melybe 2, illetve 3, kerület mentén egyenlően kiosztott konfigurációban rögzíthetünk lapkákat. A forgácsolni kívánt sokszög szempontjából ennek fontos szerepe van.

Az alakzat kialakításához a két, egymáshoz szinkronizált forgó mozgást végző részt, a munkadarabot és a hajtott szerszámot használjuk. A megfelelő számú lapkák befogása után és az „áttétel” beállítása után ellenirányú marással készülnek el a felületek. A forgás összehangolása a G51.2 kóddal lehetséges, ahol az arány és a forgásirány is megadható.

titans_szogmaras_3

És hogy miért is előnyös ez a megoldás? Ha kis méretű darabokon van szükség szögletes felületek kialakítására, a hosszeszterga által biztosított stabilitás, és a marás gyorsasága olyan kombinációt nyújt, mely sokkal hatékonyabb tud lenni a hagyományos, B-tengelyes esztergákhoz képest.

 

További információ:

A TITANS of CNC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]