Mit tanultunk együtt 2022-ben?

A tavalyi év során az interjúk és legújabb fejlesztések mellett szakmai tudástár-jellegű cikkekkel is előálltunk, melyek egy-egy általános gépészeti témakört körbejárva hasznos támpontot nyújtanak az érdeklődőknek, de segítségükkel a szakmabeliek is feleleveníthetik tudásukat. Lássunk pár hasznos olvasmányt a tavalyi termésből!

alak_es_helyzettűrés

Alak és helyzettűrések, egyszerűen

A gyártás és tervezés során kiemelten fontos, hogy a mérnökök és a gépkezelők egy nyelvet beszéljenek, illetve az illeszkedő felületek – nevükhöz híven – ténylegesen illeszkedjenek is egymáshoz. Ennek egyik módja az alkatrészek tűrésezése, melynek típusaira és azok alkalmazására tértünk ki cikkünkben.

https://www.cnc.hu/2022/07/alak-es-helyzetturesek-egyszeruen/

Acelok_besorolasa

Acélok nevezéktana

A tervezés első lépése a megfelelő anyag kiválasztása a feladathoz. A különböző nemzetek anyagjelölésének kavalkádjában eligazodni azonban nem egyszerű feladat. Cikkünkben hoztunk néhány példát a különböző szisztémák alkalmazására, azokat összevetve egyértelműbbé válik a helyzet, ha esetleg legközelebb ismeretlen ötvözetek jelölésével találkoznánk.

https://www.cnc.hu/2022/09/acelok-nevezektana-mit-takarnak-a-jelolesek/

Műhelyindítás

Tavaly elindult a CNCMedia első podcastje. A Tűrésmező névre hallgató műsor első adásában a műhelyindításról esett szó, mely betekintést enged a garázsműhelyek mindennapjaiba. A beszélgetés során felmerültek olyan témák, mint az első gépek beszerzése, helykihasználás, szerszám- és alapanyag menedzsment, melyek mind jó tanácsként szolgálnak az otthoni műhely indításán gondolkodó szakembereknek.

https://www.cnc.hu/2022/04/muhelyinditas-es-elso-gepek-vasarlasa/

bevonatolas_kisokos

Fémbevonatok

Adott egy alapanyag, melyből szerszámunk, vagy termékünk készül, de szeretnénk azt extra tulajdonságokkal is felruházni. A bevonatolás erre az ideális megoldás. Legyen szó a korrózióállóság növeléséről, formaleválasztásról, a kopásállóság növeléséről, vagy csak egyszerűen az esztétikai megjelenés javításáról, majdnem minden felhasználási területre létezik megfelelő bevonatolási eljárás. Ezeket – kezdve a galvanizálástól, egészen a festésig – tavalyi cikkünkben mind összefoglaltuk.

https://www.cnc.hu/2022/06/bevonatolasi-kisokos-1-resz-titan-nitrid-tin/

hobbigep

Használt szerszámgép beszerzése

Az internetnek hála egyre közelebb kerül az átlagemberhez a forgácsolás, így sokan kedvet kaphatnak a hobbi-forgácsolásra. Azt, hogy milyen gépet érdemes beszerezni, és azt milyen módon kell ellenőriznünk és szemrevételeznünk, a Forgácsolás Gyakorlata YouTube-csatorna videójából derült ki.

https://www.cnc.hu/2022/12/hasznalt-hobbigep-vasarlasa-tanacsok-es-buktatok/

Megosztás
[
    ]