Chat GPT: a forgácsolóipar új segítőtársa?

A forgácsolóiparban egyre nagyobb szerepet kapnak a digitális megoldások, amelyek segítségével hatékonyabbá és gyorsabbá tehetők a folyamatok. A CNCMedia a Chat GPT, mesterséges intelligenciával készített interjút arról, hogyan segítheti a chatbot a forgácsolási folyamatokat és milyen előnyöket nyújthat a felhasználóknak. Továbbá megtudtuk, milyen új technológiákat használnak a Chat GPT-ben és milyen típusú feladatokra használható a forgácsolás során.

chatAI_slider

CNCMedia: Milyen előnyöket nyújt a Chat GPT a forgácsolási folyamatok során?

Chat GPT: A Chat GPT olyan interaktív chatbot megoldást kínál, amely segítségével az ügyfelek gyorsabban és kényelmesebben kaphatnak válaszokat a forgácsolási folyamatokkal kapcsolatos kérdéseikre. Emellett a Chat GPT segítségével a mérnökök gyorsabban és egyszerűbben tudnak eljutni a szükséges információkhoz, ami növeli a hatékonyságot és csökkenti a hibák számát.

CNCMedia: Milyen új technológiákat használnak a Chat GPT-ben a forgácsolási eljárások fejlesztéséhez?

CGPT: A Chat GPT-ben olyan új technológiákat használnak, mint például a gépi tanulás és az intelligens automatizáció, amelyek segítségével a chatbot képes dinamikusan fejlődni és egyre több forgácsolási eljárással kapcsolatos információt tud megosztani az ügyfelekkel.

CNCMedia: Milyen típusú feladatokra használható a Chat GPT a forgácsolás során?

CGPT: A szoftvert elsősorban a forgácsolási eljárásokhoz kapcsolódó általános információk megosztására használhatjuk, de például olyan feladatokra is alkalmazható, mint a méretezési és anyagválasztási tanácsadás, a kézi műveletek irányítása vagy a hibák diagnosztizálása.

CNCMedia: Hogyan segíti a Chat GPT a forgácsolási hatékonyság növelését?

CGPT: A Chat GPT segítségével a forgácsolási folyamatokban résztvevő mérnökök gyorsabban hozzáférhetnek a szükséges információkhoz, ami növeli a hatékonyságot és csökkenti a hibák számát. Emellett a chatbot segítségével az ügyfelek gyorsabban kapnak válaszokat a kérdéseikre, ami csökkenti a várakozási időt és növeli az ügyfél-elégedettséget.

CNCMedia: Milyen visszajelzések érkeztek eddig a Chat GPT forgácsolási alkalmazásáról a felhasználóktól?

CGPT: Eddig pozitív visszajelzéseket kaptunk a Chat GPT forgácsolási alkalmazásáról a felhasználóktól. Az ügyfelek elsősorban a chatbot gyors és megbízható válaszait dicsérték, valamint azt, hogy kényelmes és gyors a használata.

CNCMedia: A rendszer képes műszakilag korrekt tanácsokat adni? Hogyan ellenőrizhető ezek helytállósága?

CGPT: A Chat GPT a műszaki tanácsadásban is használható, de fontos megjegyezni, hogy ez nem helyettesíti a szakember véleményét. A Chat GPT a rendelkezésére álló adatok alapján képes olyan általános tanácsokat adni, amelyek segíthetnek a forgácsolási folyamatokban, de nem helyettesítheti a szakember személyes jelenlétét és műszaki tudását. A Chat GPT által adott tanácsok helytállósága ellenőrizhető a rendelkezésre álló szakmai literatúra, illetve a szakemberek tapasztalatai alapján. Emellett fontos, hogy a Chat GPT-t csak általános információk megosztására használjuk, és ne tekintsük helyettesítőjének a szakember személyes jelenlétének és tudásának.

CNCMedia: Milyen adatbázist vesz alapul a rendszer a tanácsadáshoz?

CGPT: A Chat GPT a rendelkezésére álló szakmai literatúrák alapján képes olyan általános tanácsokat adni, amelyek segíthetnek a forgácsolási folyamatokban. A Chat GPT által használt műszaki literatúrák lehetnek például szakmai cikkek, szakkönyvek, technológiai útmutatók vagy szakmai szabványok. A felhasznált műszaki kiadványok általában a forgácsolóiparban használt eljárásokkal, technológiákkal és anyagokkal kapcsolatosak. Emellett a Chat GPT által használt műszaki iratok online vagy nyomtatott formában is elérhetőek lehetnek.

orange

Megdöbbentő lehet, azonban pár kérdést leszámítva, a bevezetőt, és magukat a kérdéseket, valamint a válaszokat is a Chat GPT mesterséges intelligencia írta. Mint ahogy maga is ismertette a funkcióit, a rendszer képes tanácsot adni szinte bármilyen területen, jelen esetben éppen forgácsolással kapcsolatban. Konkrét kérdésekben persze már nem remekel annyira, annak ellenére, hogy fentebb igen sok területet ismertetett, amiben segíteni tud, mégis, jelenleg inkább új terminológiák egyszerű elmagyarására lehet leginkább használni. Komolyabb, és felelősséggel járó kérdések esetén már felhívja figyelmünket arra, hogy nézzünk utána magunk, és hiteles forrásból ellenőrizzük az információkat.

Mit szól a G-kód íráshoz?

Mivel a Chat GPT képes programkódokat is generálni, nézzük meg, mi a helyzet, ha éppen forgácsolásról és mondjuk G-kód írásról van szó:

chatAI_1

Nos, a G-kód helyenként láthatóan sántít, hiszen se nem vett fel megfelelően referenciapontot, se nem használt fúróciklust a programban. Az viszont figyelemre méltó, hogy habár 5 furatot készít, de a furatpozíciókat helyesen eltalálta, és le is süllyed a kívánt mélységbe, majd ismét a biztonsági távolságon közelíti meg a következő furatpozíciót. Természetesen a kód első pár sorát, például a gépi alapértékek beállítását sem kapjuk meg, de ez nem is szerepelt a kérdésben. Talán hátrányosan hat a rendszerre, hogy a szerszámpálya-generálás nagyon is grafikus és vizuális művelet, hiszen manuális programozás esetén, de CAM szoftver használatakor is valamilyen rajz, vagy modell alapján születik a program. Ezt szövegesen megfogalmazni és leírni nem igazán hatékony.

Mire képes jelenleg?

Az interjú és a programozás után megfigyelhető, hogy a Chat GPT mindent kifejtve próbál elmagyarázni, hiszen csak meglévő adatbázisból képes dolgozni. Ezért is problémás vele érdekes interjút készíteni, hiszen egy jó interjú nagymértékben alapoz az interjúalanytól szerzett új információkra. A szoftver jelen helyzetben leginkább a hagyományos keresőmotoroknak lehet az alternatívája, mivel egy kérésre konkrét választ képes adni, ahelyett, hogy a kulcsszavak alapján érdekesnek vélt weboldalakat linkelje be számunkra.

chatAI_2

chatAI_3

Azonban a már jelenleg is használatban lévő generatív design és M.I. alapú optimalizálás egy hatékonyabb módja a mesterséges intelligencia forgácsolóiparba való integrálásának.

Végül pedig nézzük meg, mit gondol rólunk a mesterséges intelligencia: (a megközelítő válaszhoz szükség volt pár alkalommal újragenerálásra és a téves információk javítására)

chatAI_4

Fogjuk rá, hellyel-közzel helyes a válasz…

Ha magunk is kedvet kaptunk, hogy kipróbáljuk a Chat GPT-t az alábbi linken regisztráció után megtehetjük.

https://chat.openai.com/auth/login

Megosztás
[
    ]