A CAD-CAM rendszerek egyesülése: Tervezés és gyártás egy fedél alatt

Az elmúlt néhány évben egyre inkább elmosódik a határ a tervező és a gyártást támogató szoftverek között. Az egyes programok képességei már-már rávilágítanak arra, hogy hamarosan érdemes lesz újragondolni a mérnöki szoftverek felhasználási terület szerinti elnevezését. Nézzük, hogyan is jutottunk el a mai komplex szoftverekig, melyek a mérnöki munka jókora területét képesek lefedni.

cadcam_1

Fúzió 360 fokban

Az Autodesk a múlt évtizedben kezdődő felvásárlási hulláma nyomán olyan szoftverekre tett szert, mint például a Moldflow, és a HSMWorks. Előbbivel a fröccsszerszámok áramlási viszonyait lehetett szimulálni, utóbbi pedig CAM szoftverként működött. Az évek során a további szoftverek, a Delcam, a Netfabb és a CAMplete is beépültek a rendszerbe. Mára ezekből az összetevőkből alakult ki az Autodesk általános tervezőprogramja, a Fusion 360.

A HSMWorks korábban a SolidWorks-höz lett kifejlesztve, de az a mai napig elérhető különálló plug-inként is a független CAD szoftverekhez.

A Moldflow – amely vitathatatlanul a legkiforrottabb volt a felvásárolt technológiák közül – két különböző oldalt szolgál ki: Egy korlátozottabb szakértelemmel rendelkező mérnököt és egy olyan szakértőt, akinek komplex elemzések elvégzésére van szüksége a fröccsöntő szerszámok tervezéséhez. A mérnököknek szánt Moldflow Advisorban a szoftver a topológia alapján bizonyos feltételezéseket tesz a folyamat egyszerűsítése érdekében.

A főleg szakértőknek szánt Moldflow Insightban azonban a felhasználó hozhatja meg a kritikus döntéseket. 2020-ban az Autodesk integrálta a Moldflow solver szolgáltatást is a Fusion 360-ba, így a tervezőprogramból közvetlen hozzáférést biztosít az alkatrész- és szerszámelemzéshez.

A nagyszámú integráció, és a Fusion 360 bővítése nyomán látható az is, hogy a mérnöki szféra egyre nagyobb tapasztalattal rendelkezik a CAM rendszerek terén is.

Szilárd alapok

Az Autodesk lépése a SolidWorks fejlesztőjét, a Dassault Systèmes-t is cselekvésre késztette, mely végül a sokéves partner termékét, a CAMWorks-t építette be rendszerébe. A SolidWorks CAM 2017-ben mutatkozott be, támogatva a 2,5D megmunkálást. Manapság a standard verzió már alapfelszereltség a SolidWorks előfizetésben, hiszen egyre inkább fontossá válik, hogy a gyártás megvalósíthatóságát már a tervezési fázisban is ellenőrizni lehessen.

Kézfogás a felhőben

2022 szeptemberében a PTC pedig a CloudMilling felvásárlásával mutatta meg, milyen is, ha egy CAD szoftver valódi CAM környezettel is bővül. A Mike és Rylan Johnson által, hobbistáknak és szakmabelieknek egyaránt fejlesztett rendszere 2-től 5 tengelyig képes pályagenerálásra. A PTC böngészőalapú terméke az Onshape 2019-es felvásárlása szintén a szoftverek egyesítésének történelmi eseménye volt. Ezután számos stratégiai döntés is született, mely mind az Onshape kínálatának bővítését szolgálta. Így lettek részei a felületnek a Migenius és Arena Solutions felvásárlásával a Render Studio, PCB Studio, és egyéb, PLM eszközök is. A TrueSOLID szoftveren alapuló szimulációs megoldások is bekerültek, melyek a generatív design startup, Frustum termékei voltak. Az is látható, hogy a CloudMilling is hamarosan jó eséllyel az Onshape Pro és Enterprise része lesz, ami még tovább bővítheti az eredetileg böngészőalapú CAD szoftver tulajdonságait.

cadcam_2

Mi lesz a CAM modulok jövője?

A különálló szoftverek alkalmazása egyre inkább háttérbe szorul, hiszen azon töprengeni, hogy importálásnál, újratervezésnél, vagy egyéb esetekben hogyan reagálnak a szoftverek, vagy modellek, minden bizonnyal elvesztegetett szellemi kapacitás. Az integrált CAD-CAM rendszerek esetén ez a probléma fel sem merül, a munka tehát gördülékenyen folyhat. Éppen emiatt, a szélesebb körű, általános CAM szoftverek fejlesztőinek igencsak át kell gondolniuk K+F tematikájukat, ha továbbra is széleskörű, és eltérő programokat akarnak kiszolgálni, hiszen minden egyes alapszoftver verzióváltást nem egyszerű dolog lekövetni a modulok fejlesztőinek.

 

Források:

https://www.ptc.com/en/blogs/corporate/ptc-brings-cloud-native-cam-to-onshape

https://www.3ds.com/

https://adsknews.autodesk.com/news/au22-manufacturing

Megosztás
[
    ]