10 éven belül általános eljárás lehet a vezeték nélküli gyártás

A Let's Talk Science előadásából megtudhatják a résztvevők, hogyan is kell felkészülni az 5G technológiára.

5G-kutatás a Kaiserslauterni Egyetem Gyártástechnológiai és Termelési Rendszerek Intézetében (FBK). (Forrás: Thomas Koziel)

5G-kutatás a Kaiserslauterni Egyetem Gyártástechnológiai és Termelési Rendszerek Intézetében (FBK). (Forrás: Thomas Koziel)

„Az 5G gyártási megoldásokhoz szükséges hardver két-három éven belül a piacon lesz.” – jósolja Jan Mertes az FBK Kaiserslauterntől. A termelési kutatóasszisztens az „5G Kaiserslautern” projekt menedzsereként az 5G különböző felhasználási lehetőségeivel foglalkozik. „Ez sokkal több vállalat számára teszi lehetővé termelésük rugalmasabbá tételét, hiszen a jelenleg bevett szokásokhoz képest jelentős mennyiségű idő, erőfeszítés és költség takarítható meg.” A 2023. január 25-én 11:30-kor kezdődő Let’s Talk Science című rész bemutatja, hogyan működik és milyen potenciált rejt az 5G a gyártásban.

„Az ipari gyártás a kis tételméretek és a testreszabott termékek irányába tolódik el. A jövőben az 5G mobilkommunikációs szabványnak köszönhetően ez az irány reális ajánlattá válhat a kisebb cégek számára is – beleértve azon cégeket is, amelyek egyébként nem engedhetik meg maguknak a moduláris gyártásra való átállást.” – mondja Mertes. Ezenkívül sokkal egyszerűbbé és olcsóbbá teszi az olyan alkalmazások használatát, mint a (de)centralizált vezeték nélküli vezérlés, a szenzor alapú felügyelet vagy akár a vezető nélküli szállítórendszerek (AGV). Jelenleg azonban még mindig van néhány kihívás, amit le kell küzdeni a rugalmas gyártásra történő átállás során.

Jan Mertes, az FBK Kaiserslautern kutató munkatársa és az „5G Kaiserslautern” alprojekt menedzsere. (Forrás: FBK Kaiserslautern)

Jan Mertes, az FBK Kaiserslautern kutató munkatársa és az „5G Kaiserslautern” alprojekt menedzsere. (Forrás: FBK Kaiserslautern)

Magas szintű hálózatépítésre van szükség gépek és rendszerek között ahhoz, hogy a kiberfizikai termelési rendszerek (CPPS) újrakonfigurálhatóak és rugalmasan használhatóak legyenek. A hálózatépítés során eddig is számos kommunikációs technológiát használtak már. Az ehhez szükséges kábelezés nem csak a költségeket növeli meg, hanem nehezen kivitelezhető is – különösen a meglévő gyártórendszerekben. A vezeték nélküli megoldások ezzel szemben még nem felelnek meg a kommunikációs követelményeknek számos ipari felhasználási területen. Különböző technológiák bevonására van tehát szükség. Azonban ezek a különböző rádiótechnológiák olyan interferenciát okozhatnak, amely megzavarja a gépek működését. A technológiák megvalósítása szintén nagyon összetett, éppen ezért költséges is. Az 5G mobilkommunikációs szabvány megoldásokat kínál ezekre a problémákra, ami azt eredményezi majd, hogy az 5G lesz az ipari kommunikáció szabványa, – vagyis a vezeték nélküli megoldások-, ezzel párhuzamosan a kábelek pedig elavulnak az elkövetkező évtizedben. Az EMO Hannover 2023 havi előadásainak januári száma felvázolja az 5G szabvány és a hardver fejlesztésének előrehaladását, azt, hogy milyen lépéseket lehet vagy kell már megtenni, és milyen kihívások vannak a teljesítményjellemzőkkel kapcsolatban.

Szóba kerülnek továbbá azok a lehetséges alkalmazások, amelyekre két-három éven belül sor kerülhet.

Halgassa meg Ön is Jan Mertes előadását:

Let’s Talk Science, 25 January 2023, 11:30 am

ForrásVDW

További információ:

Az EMO Hannover hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]