Technológiafejlesztéssel növeli versenyképességét a neutronfizikai kutatócég

A martonvásári MIRROTRON Kft. GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2021-03409 azonosítószámú projektje mintegy 157,2 millió Ft feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatást nyert el, amivel a csaknem 286 millió Ft értékű vállalásainak több mint felét fedezte.

MFF kedvezményezetti infóblokk keretes-1

A neutronfizikai kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozó cég a megvalósuló beruházások keretében egy új gyártócsarnokkal, valamint egy nagy, 2000x800x800 mm-es megmunkálóterű, öttengelyes CNC megmunkálóközponttal bővíti gyártókapacitását.

A jelenleg rendelkezésre álló géppark alappillérei a speciális, üveg- és kerámia-alapanyagok gyémántszerszámos köszörülésére, „forgácsolására” kifejlesztett, nagy pontosságú CNC megmunkálóközpontok, amelyek 3 vagy 5 tengellyel és nagy, akár 1000x600x600 mm-es megmunkálótérrel bírnak. A síkpolírozó műhelyben üveg- vagy akár fémlapok is polírozhatók D700 mm-es felületen, üveg esetében 2-5 angström felületi érdességig.

A precízen előkészített alapanyagok a bevonatolólaborban PVD vagy PE-CVD technológiás vékonyréteggel láthatók el.

image1551436918

Az újonnan beszerzésre kerülő megmunkálóközpont jól kiegészíti a már meglévő, korszerű gépparkot, és méltó tagja lesz a fémforgácsoló műhelynek, amelyben természetesen már helyet foglalnak kisebb megmunkálóterülettel bíró CNC megmunkálóközpontok, esztergák. A jövőbeli fejlesztési irány pedig egy ellenorsós, hajtott szerszámos CNC eszterga beszerzése felé mutat.  

Dr. Mezei Ferenc, a MIRROTRON Kft. ügyvezetője, Széchenyi-díjas magyar fizikus, részecskefizikus, egyetemi tanár, a fizikai tudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja szerint a beruházásokkal a vállalat

orange

„a 95%-ban exportra szállított neutronoptikai eszközök saját gyártási részarányát 50%-ról 80%-ra emeli.”

orange

A GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 pályázat által lehetővé tett fejlesztés keretében sor került egy a vállalatra szabott szervezeti-diagnosztikai vizsgálatra is, amely rámutatott, hogy melyik vállalati egységek fejlesztése szükséges. Ezenkívül a szellemi munkát végző dolgozók idegennyelvi képzése is az európai uniós projekt keretein belül valósul meg.

A fentiek mellett egy 50 kW teljesítményű napelemrendszer telepítése is folyamatban van, mellyel a kutató- és gyártóvállalat nemcsak mérsékli energiafogyasztását, hanem megújuló energiaforrás használatával csökkenti ökológiai lábnyomát is.

A Széchenyi Terv Plusz keretében megvalósuló projekt hatására a MIRROTRON Kft. nagy mértékben növeli martonvásári telephelyének kapacitását, valamint a jelentős technológiafejlesztésnek köszönhetően képes lesz fokozni versenyképességét a célpiacán.

Az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet közreműködésével elnyert pályázatról és a megvalósuló fejlesztésről bővebben a MIRROTRON Kft. weboldalán olvashatnak.

www.mirrotron.com 

Megosztás
[
    ]