Használt hobbigép vásárlása – tanácsok és buktatók

Manapság az interneten fellehető videók egyre közelebb hozzák a forgácsolást az érdeklődőkhöz. Na de mit is tegyen az, aki úgy dönt, esztergagép vásárlására adja a fejét?

forgacsmuhely_1

A Forgácsolás gyakorlata YouTube-csatorna már bő egy éve látja lel hasznosabbnál hasznosabb oktatóvideókkal az internetet. Huszár tanár úr a gép forgácsolás – különösen az esztergálás – alapjaitól kezdve egészen az egyedibb, sorozatgyártásban ritkán előforduló agyagok megmunkálásáról is érdekes tudásanyagot oszt meg. A videók stílusa az otthoni, hobbiként forgácsolással foglalkozó közönségnek is kedvez. Emiatt előbb-utóbb adja is magát a szándék, hogy az érdeklődő eltöprengjen egy használt esztergagép beszerzésén. Azonban melyek azok a szempontok, melyeket laikusként, kezdőként érdemes figyelembe vennünk? Lássunk néhány fontos tanácsot!

 

Szánszerkezet ellenőrzése:

A keresztszán és szánszekrény siklását és annak rögzítettségét egyszerűen ellenőrizhetjük egy deszka befeszítésével az orsószekrény és a szánszekrény közé. Ha a szánszekrény elemelkedik a gépágyról, akkor jelentős kopásra kell számítanunk. Azonban előfordul, hogy utánállítással ez a hiba még kiküszöbölhető.

Főorsó ellenőrzése:

A munkadarabok pontosságát elsősorban a főorsó megfelelő beállítottsága határozza meg. Ezt egy mérőóra és fa léc segítségével tehetjük meg. A lécet erőkarként használva megemeljük a tokmányt, mely pár század milliméter elmozdulást engedhet meg. Ezt mérőórával ellenőrizhetjük.

Szegnyereg vizsgálata:

A munkadarabok megtámasztásához, és fúráshoz fontos a szegnyereg megfelelő beállítottsága. Munkadarabon próba-központfúrással egyszerűen megállapítható a játék a fúró ütéséből.

Próbaesztergálás:

Az esztergálás során is fény derülhet számos problémára, hiszen a gép hibái rámásolódnak a munkadarab felületére. A forgácsolás után a munkadarab körkörösségéből és felületi érdességéből is sok mindenre következtethetünk.

Csapágy zörejek:

A főorsó pontatlanságához elsősorban annak rossz csapágyazása járulhat hozzá. Ezt legegyszerűbben egy csavarhúzóval, azt az orsószekrényhez és a fülünkhöz tartva vizsgálhatjuk meg. Így a rezgéseket felerősítve hallhatjuk.

Ezek mellett a külső behatásokat, felverődések, kopások nyomait is érdemes szemrevételezni. A szánszerkezetnek simán kell futnia, egyenletes tekerés mellett mindig, ugyanakkora erő mellett. A vezér- és vonóorsók állapota is kiemelten fontos. Érdemes a gépet felnyitni és a cserkerekekre is vetni pár pillantást.

forgacsmuhely_2

A tanár úr a vásárlás filozófiájáról is megoszt pár hasznos tanácsot, például, hogy legyen nálunk a vételár készpénzben, és keltsük határozott, kellő műszaki ismeretekkel rendelkező érdeklődő benyomását. Ezután a szemrevételezést és próbákat figyelembe véve kell megbecsülnünk, hogy mennyit érdemes alkudni a gép árából, illetve figyelembe kell vennünk azt is, hogy a hibás gép esetén később milyen felújítási-, javítási költségekkel kell számolnunk. Ezért is fontos, hogy ha egy nagyobb összeget szeretnénk szerszámgépre költeni, akkor már a megtekintésre is a megfelelő eszközökkel érkezzünk. Így elkerülhetjük, hogy utólag csalódás érjen minket vásárlás után.

 

Forrás:

Forgácsolás gyakorlata – YouTube-csatorna

Megosztás
[
    ]