A Wamatec 1500. eladott gépével segíti a Micro-Metál Kft. működését

A Micro-Metál Kft. kis- és közepes szériagyártás során számos fémforgácsolást igénylő alkatrészt gyárt, illetve értékesít, többek között az élelmiszeripar részére is. Alkatrészeik nagy része exportra megy, ami megköveteli a gyors és pontos munkavégzést. Ebben nyújt nagy segítséget a Wamatec Hungary Kft.-től vásárolt új megmunkálóközpont is, amely a gépkereskedő 1500. értékesített gépe volt. Interjúnkban Kovács Lászlóval, a Micro-Metál Kft. ügyvezető igazgatójával, valamint a Wamatec két képviselőjével, Magony Tamás társtulajdonossal és Fekete Gergő értékesítővel beszélgettünk.

2022_11_29_-_Micro_Metal_23_feature

CNCMedia: Összefoglalná, hogy mivel foglalkozik a Micro-Metál Kft.? Paramétereit tekintve mekkora cégről beszélhetünk?

Kovács László: Családi vállalkozásként indult a cégünk, amely 1979 óta foglalkozik alkatrészgyártással. Kezdetben az Ikarusz buszok sebességváltóinak hátramenetkapcsolóihoz gyártottunk kapcsolóházakat. Az évek során automata esztergáink segítségével dübeleket, kötőelemeket is gyártottunk. A dübelek tekintetében alapítónak számítottunk a Mátra Metál szakcsoporton belül, hiszen mi voltunk az első gyártók, akik a MAGÉV-nél ezen alkatrészek gyártásával és forgalmazásával foglalkoztunk. Kezdetektől fogva a fémforgácsolás a fő tevékenységünk, viszont termékeink számos helyen kerültek felhasználásra. Gyártottunk húzószerszámokat a siroki Mátravidéki Fémművek részére, hegyezőtüskéket lőszergyártáshoz, alkatrészeket láncgyártáshoz.

Édesapám szerszámkészítő volt. Az a fajta szakember, aki még reszelővel és nagyítóval dolgozott, de már akkor is századmilliméter pontossággal tette ezt. Manapság ezeket a készülékeket, szerszámokat jóval rövidebb idő alatt, és sokkal könnyebben el lehet készíteni egy huzal tömbszikrával. Számomra mégis édesapám a követendő minta, hiszen akkoriban olyan kézügyességgel bírtak a szakemberek, amelyet ma már nem lehet utánozni sem. Ennek mentén ma is egyedi, kis- és közepes szériagyártással foglalkozunk, így hűek maradtunk a cég alakulásához, kezdeti értékeihez. Jelenleg 18 fő dolgozik nálunk. 25 gép áll rendelkezésünkre, amelyek segítségével összetett, bonyolult alkatrészeket is elő tudunk állítani, a 3 milliméter átmérőjűtől egészen a 300 milliméter átmérővel rendelkezőkig.

Kovács László, a Micro-Metál Kft. ügyvezető igazgatója

Kovács László, a Micro-Metál Kft. ügyvezető igazgatója

CNCMedia: Önök nemrégiben vásároltak egy új gépet a Wamatec Hungary Kft.-től. Milyen jellegű alkatrészek gyártásához, illetve mely ipari szegmens kiszolgálásához volt szükség a gép beszerzésére?

K.L.: Élelemiszeripari gépek részegységeit gyártjuk, ami igényli az 5-tengelyes, helyenként a szimultán 5-tengelyes megmunkálást is. Korábban már vásároltunk egy hasonló eszközt a Wamatec-től, egy DN Solutions (Doosan) VC630/5AX függőleges 5-tengelyes CNC megmunkálót. Időközben azonban az egyik vevőnk részéről hasonló technológiai igények érkeztek, és úgy ítéltük meg, hogy az alkatrészek legyártásához a meglévő konstrukciótól modernebb, nagyobb tudású gépre van szükségünk. A mozgástartományt ki kellett bővítenünk, ezért kifejezetten 2×120 fokos billenésű asztalt kerestünk, és így esett a választásunk a DN Solutions DVF 6500 megmunkáló központra. Az új géppel már meg is történt az első sorozat gyártása, és azt tapasztaltuk, hogy az általunk használt mélyhoronyban nem volt egy századmilliméteres eltérés sem, ami kimagasló teljesítményt jelent.

2022_11_29_-_Micro_Metal_2

CNCMedia: A csarnokbejárás közben több Doosan gépet is láttunk. Ön mikor találkozott először ezzel a márkával, illetve annak magyarországi képviselőjével, a Wamatec Hungary Kft.-vel?

K.L.: 2005-ben találkoztunk először, amikor egy megkeresés kapcsán 5-tengelyes gépre volt szükségünk. Megnéztünk több konstrukciót is, de végül a Mori Seiki MT modellje mellett döntöttünk. Ekkor egy svájci cég számára gyártottunk, azonban ez a vonal bizonyos okok miatt elhalt. Ezt követően kiállításokon jártunk, más gépeket is megvizsgáltunk, és így jött képbe a Wamatec által forgalmazott Doosan. Paramétereiben megegyezik sok más gyártó gépével, FANUC hajtással és vezérléssel rendelkezik – ami fontos szempontnak számít -, de a döntő faktor a gép mellé adott szolgáltatás, nevezetesen a szervizcsoport volt, ami 24 órán belül tud segíteni bármilyen probléma esetén. Számos elsőosztályú gépgyártóval találkoztunk, de az említett szolgáltatást nem mindegyik tudta nyújtani. Pedig ez nagyon fontos, hiszen a gépek működése közben lehetnek ütközések, törések vagy éppen geometria állításra lehet szükség, esetleg új alkatrész beszerzésére, beépítésére, újratelepítésére.

CNCMedia: Miért fontosabb a szerviz, mint a gép műszaki paraméterei?

K.L.: A jó minőségű gyártást csak akkor lehet biztosítani, ha megfelelő támogatást kapunk hozzá. A Wamatec személyében egy olyan szervizcsoporttal állunk szemben, ahol 10-15 éves szakmai háttérrel rendelkező szakemberek dolgoznak. Szerintem fontos, hogy a fluktuáció ne legyen nagy egy cégnél, így az hosszabb távon képes professzionális szolgálatást nyújtani az ügyfeleinek.

2022_11_29_-_Micro_Metal_9

CNCMedia: A Wamatec képviselőihez intézem a következő kérdést, tekintettel arra, hogy a legutóbbi volt az 1500. eladott gépetek. Milyen érzés van most bennetek? Milyen volt a közös munka, amely megelőzte a gépértékesítést?

Fekete Gergő: A Doosan esetében – bár DN Solutions néven új tulajdonosi háttérrel rendelkezik – a technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos hozzáállás töretlennek mondható, és ez nem változott az 1500. gép eladásakor sem. Az adásvételt megelőzően Kovács Úrral hosszas és alapos műszaki egyeztetéseken vettünk részt. A Wamatec mindig igyekszik a lehető leghatékonyabb és legkomplexebb megoldást nyújtani ügyfeleinek, amely során a műszaki, technológiai feladatokat a partnerrel közösen szeretjük kidolgozni. Kovács Úr személyében egy szakavatott ügyféllel álltunk szemben, akinek konkrét elképzelése volt, ez pedig nagyban segítette a megfelelő gép kiválasztását. Alaposan körbejártunk minden lehetőséget szerkezeti, műszaki szempontból, figyelembe vettük a méreteket, a felszereltséget, az asztalok rögzítését, hajtását, forgatását, a csapágyazást, a hűtést. Tehát egy alapos előkészítő munka előzte meg a gép megrendelését, de utána már nem volt más dolgunk, mint várni arra, hogy beigazolódjanak az előzetes elvárásaink. Örömünkre szolgál, hogy Kovács Úr meg van elégedve a géppel, és zökkenőmentes a működése.

Fekete Gergő, a Wamatec Hungary Kft. kelet-magyarországi régiójának értékesítője

Fekete Gergő, a Wamatec Hungary Kft. értékesítője

CNCMedia: Mire van szükség ahhoz, hogy egy gépkereskedő cég a viszonylag szűk magyar piacon el tudjon adni 1500 gépet? Reálisan hogyan lehet ilyen célt kitűzni? Amennyiben pedig ez teljesül, mi lehet a következő cél?

Magyon Tamás: Amikor 1998-ban elindítottuk a társaimmal a céget, akkor még az 1000 eladott gép is hatalmas számnak tűnt, most pedig itt vagyunk, és értékesítettük az 1500-at is. Ehhez elsősorban olyan ügyfelekre van szükség, mint Kovács Úr, aki hajlandó invesztálni ezekbe a megoldásokba. Nyilván rengeteg pénzről van szó, de ez a befektetés megtérül. Mi igyekszünk olyan színvonalú szolgáltatást nyújtani, ami segíti az ilyen cégek professzionális működését. Az értékesítés csak egy része a történetnek, hiszen mi arra fókuszálunk, hogy az ügyfeleink cégeivel közösen tudjunk fejlődni, együtt tudjunk elérni olyan mérföldköveket, mint most az ezerötszázadik eladott gép. Következő célként mondhatom a kétezredik gépet is, de emellett szeretnénk a jelenlegi színvonalat megtartani, sőt akár tovább is fejleszteni, és ez a DN Solutions új tulajdonosának a jövőképében is szerepel. A fejlesztéshez tisztában kell lennünk a piaci trendekkel. Senkinek nem kell bemutatni a munkaerő jelenlegi helyzetét, ami az automatizálás irányába fókuszálja az ügyfelek gondolkodását. Ezzel kapcsolatban rendszerintegrációval kezdtünk el foglalkozni néhány éve, illetve három éve a Doosan saját kollaboratív robotjait is forgalmazzuk már.

Magony Tamás, a Wamatec Hungary Kft. társtulajdonosa

Magony Tamás, a Wamatec Hungary Kft. társtulajdonosa

CNCMedia: A cobotok értékesítése terén számoltok-e áttöréssel a közeljövőben?

M.T.: Ez egy rendkívül gyorsan fejlődő piac. Célként most azt fogalmaztuk meg, hogy évről évre szeretnénk megduplázni a teljesítményünket ezen a területen. Ambiciózus tervként ezt tűztük ki magunk elé. A magyar kkv-k is egyre nyitottabbak az automatizálás felé. Én azt érzem, ha valaki meg meri lépni az első lépést ezen a téren, akkor azzal egy lavinát tud elindítani a gondolkodásban, de a beruházásban is. Ezt látom közeli jövőnek.

CNCMedia: Az egyedi alkatrészeknél talán nehezebb automatizált folyamatokat bevezetni. A Micro-Metálnál várhatók-e cobotos megoldások a csarnokban?

K.L.: Egyértelműen. Megvizsgáltuk, hogy mi lehet az a mennyiségi határ, ahol már érdemes robotokat bevezetni. 50-100 darab esetében már előfordulhat, hogy robotizálni kell. Szeretnénk vásárolni egy nagyobb méretű gépet – egy SMX3100-as esztergaközpontot -, amely a 300 kg-os gyártmány mozgatása miatt kifejezetten robotos támogatást fog kapni. A kisebb alkatrészeknél pedig használhatóak a cobotok. Keresem a legegyszerűbb formáját annak, hogy a nálunk dolgozó szakemberek milyen képzések során tudják legkönnyebben elsajátítani a programozást. A műhelyen belül már beszéltünk erről, a kollektíva tagjai nyitottak erre.

2022_11_29_-_Micro_Metal_13

CNCMedia: A térségben milyen a munkaerő helyzete? Önök mit tudnak tenni annak érdekében, hogy ne legyen munkaerőhiány a gépsorokon?

K.L.: Még országos viszonylatban is nehéz új szakembert találni, de nekünk relatíve stabil csapatunk van. A családias jelleg, a barátságos légkör a fő oka annak, hogy meg tudtuk tartani ezeket a munkavállalókat. Figyelünk a problémáikra, a szabadságolásra, akiben pedig van nyitottság a programozás irányába, oktatást biztosítunk számára. Sokukkal oly régóta dolgozunk, hogy együtt ünnepeltük a húszéves jubileumunkat. A munkaszeretet is egy döntő tényező, hisz több munkavállaló tért már vissza multitól, mert fontosabb számára az, hogy ebben a környezetben tud önálló, egyedi, kreatív munkadarabokat készíteni, mint egy gépsor mellett két-három műveletet ismételni. Jelenleg kétműszakos munkarendben dolgozunk, illetve hétvégi napon is abban az eseten, ha határidős munka van. Szeretnénk még néhány gépet vásárolni annak érdekében, hogy a nappali műszakot tudjuk teljes egészében kihasználni, megtámogatva ezt a 150 kW teljesítményű napelemrendszerrel.

2022_11_29_-_Micro_Metal_14

CNCMedia: Mennyire látja Magyarországon reálisnak a nyugaton terjedő quiet quitting trendet, vagyis, hogy nem minden a pénz, inkább csak annyit dolgozik egy munkavállaló, amennyire feltétlenül szükség van?

K.L.: A négynapos munkahétről is hallottunk már, ami egyelőre távolinak tűnik, de idővel megoldható lesz. Esetünkben nagyban korlátozza ezt a határidős munka, hisz olykor vasárnap is bent kell lenni. Amíg hajóval történik a szállítás, addig nem késhetünk a munkával. A mi alkatrészeink 80%-a exportra megy, tehát ez egy kritikus pont a gyártásunkban.

CNCMedia: A jelen helyzetben nagyon sok vállalkozónak kérdéses a jövője. Önök hogyan állnak a 2023-as évhez? Optimista forgatókönyvre számítanak, vagy óvatosnak kell lenni?

K.L.: Inkább óvatosnak kell lenni. Bár vannak megrendeléseink, de sok ügyfelünk nem tudja megmondani az éves volumen beosztását vagy mennyiségét. Az energiaválság miatt rengeteg beruházás tolódik el. A pótalkatrészeknél nincs ilyen jellegű probléma, a meghibásodásokat javítani kell, de az új alkatrészek gyártása késik. Ebből adódóan óvatosak vagyunk. Ami a szerencsénk, hogy a vevőink egy része megújuló energia előállításához, valamint energiahordozók kitermeléséhez gyárt berendezéseket, amiknek az előállításához kis mértékben mi is hozzájárulhatunk.

2022_11_29_-_Micro_Metal_5

CNCMedia: A Wamatec részéről hogyan látjátok a magyar piacot? Az ügyfelek milyen helyzetben vannak, milyen problémákkal szembesülnek? Hogyan tudtok a segítségükre lenni?

M.T.: Egyértelmű, hogy most nem a legkedvezőbb feltételekkel lehet hitelt felvenni, és ez nagyban szűkíti az új beruházások volumenét. Kihívásokkal teli évnek ígérkezik 2023. Viszont az is látszik, hogy a pályázatokon túl is van élet. Egy normális gazdasági vagy ipari működésben is kell beruházásokat eszközölni, és mi jelen vagyunk ezen a piacon. Folyamatosan fejlesztjük a szolgáltatásunkat, szervizünket annak érdekében, hogy az ügyfeleknek segíteni tudjunk.

F.G.: Az ügyfeleink természetesen első kézből tapasztalják a gazdasági változásokat. Ha csak egy valuta árfolyamváltozás is történik, azt rögtön megérzik. Mi ott állunk mögöttük, mint stratégiai partner és gépbeszállító. A hosszabbtávú vízióval rendelkező cégeket – főleg multikat – kevésbé befolyásolják ezek a tényezők. Nagyon bizonytalan világban élünk, az elmúlt két-három év problémái ezt nagyban megmutatták. Régebben az volt a jellemző, hogy akár tíz évre előremenőleg biztos üzleti tervet tudott készíteni valaki, manapság ez egyáltalán nem lehetséges. A megoldás talán az alkalmazkodásban van. Gyorsan kell reagálni a változásokra, szükség van beruházási, gyártási tervre és kapcsolati hálóra. Általánosságban most a kivárás és a megfontolt beruházás a jellemző.

2022_11_29_-_Micro_Metal_8

CNCMedia: Napjaink egyik legszembetűnőbb jelensége talán az autóipar átalakulása, az e-mobilitás előretörése, aminek eredményeképpen kevesebb autó, kevesebb alkatrész kell majd a jövőben. A Wamatec piaci részesedéséből mekkora részt hasít ki az autóipari ügyfélkör? Mennyire kell nektek az előbb említett változáshoz, illetve trendhez alkalmazkodni, és hogyan teszitek azt meg?

M.T.: Bár pontos, megbízható statisztika nem érhető el Magyarországon az eladott szerszámgépeket illetően, mégis nyugodtan állíthatom, hogy szerszámgép értékesítés terén a három legnagyobb között vagyunk a hazai piacon. Célunk, hogy ezt a piaci részesedést megőrizve tudjunk fejlődni, mert sok ügyfélnél tapasztaljuk, hogy a gyors növekedésnek megvannak az áldozatai. Ez talán párhuzamba állítható az e-mobilitással is. Kétségtelen, hogy kevesebb alkatrész kell majd az elektromos autókba, mint a hagyományos benzinmotorosokba, de jelenleg még nagyon sok kihívást és kérdést látok körülötte. Terv szerint 2030-ra meg kell szüntetni a belső égésű motorok gyártását, és át kell állni az elektromos autózásra. Ez belátható időn belül van, és rengeteg olyan probléma merül fel ezzel kapcsolatban, amire még az autógyártók sem tudják a megoldást. Például, hogy ezen felhasználás mellett mi lesz az elektromos hálózatainkkal, vagy éppen hogyan oldható meg a töltésük ezeknek a járműveknek. Szerintem ez még nem a végleges irányvonal, hanem egy izgalmas kihívás a magyar és európiai ipar számára egyaránt.

F.G.: Jómagam a kelet-magyarországi régióban vagyok értékesítő, ahol rengeteg olyan partnerrel találkozom, akinek semmi köze nincs az autóiparhoz. Szerintem vannak olyan kreatív és előrelátó vállalkozók, akik már foglalkoztak ezzel az autóipart érintő problémával – ami 2019 körül erősödött fel nagyon –, és ennek hatására más irányokba is elindultak. Jellemzően az élelmiszeripar vagy a mezőgazdaság jelenthet ezeknek a cégeknek alternatívát, de számos egyéb terület létezik, ahova fémalkatrészek sokaságára van szükség, és csak részben kötődnek az autóiparhoz.

2022_11_29_-_Micro_Metal_18

CNCMedia: A Micro-Metál Kft.-nek milyen céljai vannak rövid, illetve hosszú távon az alkalmazkodás tekintetében? A Wamatec milyen szerepet vállal ebben?

K.L.: A következő mérföldkő az új gyártmány bevezetése. Kihívás lesz, mert nagyméretű alkatrészt még nem gyártottunk, mindig a kézzel mozgathatóságra törekedtünk. Ahogy korábban említettem, most egy 300 kg-os alkatrész tömeggyártása kezdődik majd meg az üzemünkben, amihez szükség van a nagy teherbírású, ipari robotra. Ha ez sikeresen megvalósul, akkor boldog leszek.

F.G.: Kovács Úr ezen projektjében már az előkészületekből is igyekszünk kivenni a részünket. Más ügyfeleknek is szeretnénk megmutatni, hogy nemcsak a gépvásárlásnál számíthatnak ránk, hanem széleskörű és komplex szolgáltatást nyújtunk. Ez abban is megnyilvánul, hogy már a projekttervezés fázisától jelen vagyunk, hogy a kezdetektől segíthessük ügyfeleink elképzeléseinek a megvalósítását. 

 

További információ:

A Micro-Metál Kft. hivatalos honlapján.

A Wamatec Hungary Kft. hivatalos honlapján.

A DN Solutions hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]