A Flexiv robotját immáron avantgárd művészeti installációban is alkalmazzák

A legmodernebb robottechnológiát és egy kísérleti művészeti installációt egyesíti Stavros Didakis görög művész víziója.

avant_garde_robot_1

Az általános felhasználású robotikai megoldások terén világelső Flexiv büszkén mutatja be együttműködését a nemzetközileg elismert művésszel, Stavros Didakisszal legújabb, Xenoforms című művészeti installációjának létrehozásában.

Akadémikusként, kutatóként és művészként Stavros munkája elsősorban a technológiai jövőre összpontosít, különös tekintettel az építészeti kiegészítésre, az érzékszervi kapcsolatokra és a technológiai keretrendszerekre, mint az emberi környezet kiterjesztéseire.

Legújabb munkája egy Flexiv Rizon 10 adaptív robotot tartalmaz, amely véletlenszerűen kiválaszt egy 3D nyomtatott modellt, elhelyezi azt egy talapzaton, majd visszahelyezi azt az eredeti helyére.

A hét szabadsági foknak és a páratlan erőérzékenységnek köszönhetően a Rizon 10 teljes művészi szabadságot biztosított Stavrosnak. Az emberi karral azonos mozgástartományú robot így tulajdonképp egy műalkotást tudott létrehozni.

„Ez egy spekulatív elgondolás, amely bemutatja, hogyan követi egy autonóm M.I. rendszer a saját stratégiáit az építészeti tér kolonizálására és a későbbi emberi szinbiontává válásra.”

avant_garde_robot_2

A Stavros Rizon 10 nagyfokú precizitással és felügyelet nélkül, szinte folyamatosan üzemel, mióta az installációt november 15-én üzembe helyezték.

„Soha nem gondoltunk arra, hogy a robotjaink a kreatív kifejezésmódot szolgálni is képesek lesznek” – mondta Cewu Lu, a Flexiv vezető M.I. kutatója. „Legtöbbször ipari környezetben látjuk őket, általában a gyártási folyamatot segítik csavarozással, alkatrészek beszerelésével vagy anyageltávolítással. Ezért lenyűgöző látni, ahogy Stavros Didakis egy Rizon 10-et egy valódi műalkotás létrehozására használt.”

Az Elements drag-and-drop programozási alkalmazással percek alatt át lehetett állítani a feladatokat, így a telepítés robotikus része kevesebb mint egy nap alatt elkészült.

avant_garde_robot_3

Stavros Didakis, az IMA művészeti vezetője a NYU Sanghajban, elmondta: „Nagyszerű élmény volt a Flexiv csapatával együtt dolgozni. A mérnökeik segítettek optimalizálni a különböző algoritmusokat, hogy a robot mozgása a lehető legtermészetesebb legyen. A Rizon 10 volt a legmegfelelőbb számomra a kialakítása, mérete és funkciói tekintetében. Ráadásul, mivel hét szabadságfokkal rendelkezik, sokkal inkább képes kezelni a projektet, annak összetettségéből eredően.”

A Rizon 10 a Flexiv új adaptív ipari robotja, mely már előrendelhető a cég honlapján. A szerkezet minden szempontból sok újdonságot kínál, 10 kg-os hasznos terhelhetőséggel, 840-1050 mm-es munkatérrel és 250 N szabályozható erőkifejtéssel.

Nem ez az első alkalom, hogy ipari robotot különös környezetben láthattunk. Amellett, hogy a filmiparban a motion-control kamerarendszerekkel foglalkozó vállalkozások körében is elterjedtek ezek a gépek, már más művészt is megihlettek a különös mozgásra képes szerkezetek. A több múzeumban is bemutatott, elkerített térben a Kuka robotja is mozgó installációként látható. A „Can’t help myself” című művet Sun Yuan és Peng Yu alkotta meg.

ForrásFlexiv

További információ:

A Flexiv hivatalos honlapján.

Stavros Didakis hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]