5 tanács, hogyan legyünk jobb CNC programozók

Az iskolákban, egyetemen megszerzett tudás sokszor csak az alapok elsajátításához elég, az ipari versenyben ezzel a tudással nehéz labdába rúgni. Melyek hát azok a szempontok, amit szem előtt tartva, bárkiből messze jobb programozó válhat az átlagnál?

titan_cnc_programozo_1

A Titans of CNC csapata ismét ösztönző tanácsokkal látja el a forgácsolást tanulókat, vagy éppen a szakmában régóta tevékenykedő veteránokat. Ideje hát, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból és megnézzük, mi mindent érhetünk el, ha változtatunk megszokott tevékenységeinken.

1. Legyünk rugalmasak

Ne higgyük, hogy az oktatásban megszerzett tudásunk életünk végéig elég lesz. A világ, így a forgácsolás világa is folyamatosan változik. Aki nem marad naprakész az nagyon gyorsan lemarad a piaci versenyben. A sokéves forgácsolásban töltött tapasztalat is csak az egyik fele a sikernek, hiszen az újabbnál újabb szerszámok, bevonatok, készülékezési módszerek napról napra kínálnak alternatívát a hatékonyabb munkavégzéshez. Fontos az is, hogy adjunk kollégáink véleményére függetlenül attól, hogy hány éves tapasztalattal és milyen oktatási háttérrel rendelkeznek.

titan_cnc_programozo_2

2. A változó paraméterek megértése

A szerszámgépek világában rengeteg olyan érték van, amelyet figyelembe kell venni a hatékony megmunkálás érdekében. Ismernünk kell a gépet, a főorsó jellegét, a szerszámot és szerszámbefogót, a készüléket, az anyag tulajdonságait, a megfelelő fordulatszámokat és előtolást. Ez mind-mind rengeteg adat, melynek együttes ismeretében tudunk csak optimális megmunkálást elérni. Egy adott teljesítményű gépen egy bizonyos szerszámot is csak bizonyos körülmények között tudunk megfelelően kihasználni. Az optimális nagyolás eléréséhez például merev szerszámbefogóra van szükség. Ugyanakkor, ha ezt a szerszámot jelentősen kilógatjuk akkor már csökkenteni kell az előtolás értékeket a vibráció elkerülésének érdekében. A ciklusidő hosszabb lesz. Hasonló a helyzet különböző anyagok megmunkálásakor is. Ritkán fordul elő, hogy ugyanazt a programot fogjuk tudni használni mondjuk acél, vagy réz megmunkálásakor. Ugyanez igaz a készülékre is, amely egyik esetben kellő merevséget adhat, de a máskor már módosítást fog igényelni. Törekedjünk a szerszámpályák gondos tervezésére is. Ha elkerüljük, hogy a szerszám minimális időt töltsön a levegőben, akkor az átlagnál máris jobb megmunkáló programot hoztunk létre.

titan_cnc_programozo_3

3. Legyünk proaktívak, tervezzünk előre

A programozók vagyunk és a gépet egy másik munkatárs kezeli, ne higgyük azt, hogy tisztában van ugyanazokkal a dolgokkal, mint mi. Ne feltételezzünk semmit, inkább készítsünk számukra részletes technológiai leírást. Programozóként minden eshetőséget figyelembe kell vennünk, mert ami megtörténhet az általában meg is történik. Ha az előre látható problémákat már a programozás fázisában átlátjuk és el tudjuk kerülni, az sok időt takarít meg megmunkálás során és kevesebb selejtet is eredményez. Tudnunk kell, hogy mikor éri meg órákat szánni arra, hogy minimálisat faragjunk a ciklusidőből. Kis darabszámnál belefér a gyors programozás, de nagy volumenű sorozatgyártásnál minden paramétert optimálisan kell beállítani.

titan_cnc_programozo_4

4. A szerszámok ismerete

Ismerjünk meg minden szerszámot, még azokat is, amelyeket ritkán, vagy egyáltalán nem használunk. Fontos, hogy tisztában legyünk a határaikkal és pontos alkalmazási területükkel. A különböző szerszámok összehasonlítása segíthet abban, hogy eldöntsük melyiket használjuk a cél elérése érdekében, melyik képes több anyagot leválasztani, vagy melyik ad jobb felületi minőséget. Ehhez átfogó ismeretre van szükség. Használhatjuk akár a legolcsóbb szerszámot, de felmerül a kérdés, hogy azzal tényleg kihasználom szerszámgépem kapacitását? Vagy megvehetem a piac legdrágább szerszámát, de vajon megéri-e a ráfordítás a végzett feladathoz viszonyítva? A hasonló dilemmák eldöntéséhez és a kategóriák megfelelő belövéséhez is elengedhetetlen forgácsoló szerszámok ismerete.

titan_cnc_programozo_5

5. Egy teljes megmunkálás felépítése

Tanuljuk meg a munkadarab technologizálását. Bárki képes betölteni egy modellt a CAM-szoftverbe és generálni egy G-kódot. Azt is egyszerűen meg lehet tanulni, hogy milyen gombokat nyomjuk meg a gépen. Átlátni viszont azt, hogy a rajz láttán hogyan jutunk el az előgyártmánytól a kész termékig, már komplexebb ismereteket igényel. Ebből is látszik, hogy a tapasztalatszerzés a legfontosabb. Minél több legyártott terméke áll mögöttünk, annál több ismerettel fogunk rendelkezni. Azonban limitált, hogy egymagunk mekkora tudást vagyunk képesek felhalmozni. Így, ha van rá lehetőség mindenképp kérdezzünk és igyekezzünk tanulni a nálunk tapasztaltabb kollégáktól. Kérdezzünk sokat és figyeljük a többieket. Ha időnk engedi, figyeljünk meg, min dolgoznak és próbáljuk meg eldönteni a rajz alapján, mi hogyan végeznénk el az adott megmunkálást, és ha eltérő eredményt tapasztalunk, kérdezzük meg őket miért úgy csinálták ahogy. Lehet, hogy tisztában vannak egy fontos lépéssel, vagy anyagtulajdonsággal, ami nekünk eszünkbe sem jutott. Mindig járjunk nyitott szemmel és kerüljük el a csőlátást, mert a változó világban csak az lehet sikeres, aki minden feladathoz képes alkalmazkodni.

titan_cnc_programozo_6

További információ:

A TITANS of CNC hivatalos honlapján.

 

Megosztás
[
    ]