11 NX tipp a Siemenstől

Annak érdekében, hogy a Siemens NX-felhasználók sikerre vigyék gyártási és tervezési projektjeiket, a Siemens Digital Industries Software bemutat néhány hasznos trükköt, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják az NX-ben végzett munkát.

 

1. Ctrl billentyű az NX Sketch-ben
Egy geometria gyors másolatának elkészítéséhez jelölje ki a geometriát egy Sketch-ben, nyomja le a Ctrl billentyűt, és dinamikusan húzza oldalra a kijelölt geometriát. Mind a görbék, mind a méretek benne maradnak a másolatban, de akár módosíthatóak is.
9 Hacks mit NX_Hack 1_1

2. Az NX párbeszédpanelek gyors be- és kikapcsolása, kicsinyítése vagy bővítése az F3 billentyűvel.
Ha az alaksajátosság létrehozása közben lenyomja az F3 billentyűt, a dinamikus beviteli párbeszédpanelek ideiglenesen elrejtődnek a grafikus ablakban. Ez növeli az áttekinthetőséget, amikor egy összeállításban tervez. Ha másodszor is megnyomja az F3 billentyűt, akkor a párbeszédpanel elrejthető. Harmadszori megnyomása az összes panelt visszahozza.

9 Hacks mit NX_Hack 2_1
3. A nagyítás befolyásolja a jellemző bemeneti értékeket
A dinamikus húzás során a funkcióbeviteli mezőkre hatással van, hogy mennyire van nagyítva vagy kicsinyítve az NX grafikus ablak. Minél távolabbra van zoomolva, annál nagyobb lépésekben változnak az értékek, míg minél közelebb van az objektumhoz, annál kisebb lesz az érték.

9 Hacks mit NX_Hack 3_1

4. A Ctrl billentyű és az egér középső gombja
Ha több azonos típusú elemet hoz létre, nem kell minden alkalommal mozgatnia az egeret az „Apply” gomb kiválasztásához. Ehelyett nyomja le egyszerre a Ctrl billentyűt és az egér középső gombját, miközben még mindig a grafikus ablakban van, és hozza létre a következő elemet. Így kevesebb egérmozdulatra van szükség a tervezés befejezéséhez.

9 Hacks mit NX_Hack 3_2
5. Ctrl billentyű és 3-as egérgomb
Ha nincs szabad hely az NX grafikus ablakában, mert ráközelített egy alkatrészre vagy egy összeállításra, akkor a Ctrl billentyűvel és az egér 3-as gombjával aktiválhatja az NX View Shortcut menüt. Ez hozzáférést biztosít számos nézetparancshoz és kijelölési szűrőhöz.

9 Hacks mit NX_Hack 5

6. Alt billentyű és dinamikus húzás
Ha a méretmegadási panel dinamikus húzása közben lenyomja az Alt billentyűt, akkor finomhangolhatja a kívánt értéket.

9 Hacks mit NX_Hack 6

7. Függőleges igazítás az F8 billentyűvel
Jelöljön ki egy sík felületet a modellen, majd nyomja meg az F8 billentyűt a nézetnek a felületre merőlegesen történő igazításához.

9 Hacks mit NX_Hack 7

8. Radiális eszköztárak
A Ctrl+Shift+Egér gomb 1, 2 vagy 3 megnyomásával a grafikus ablakban megjelenik a radiális eszköztár. Ezek teljesen testre szabhatók az egyéni vagy vállalati szabványoknak megfelelően, és felgyorsítják az interakciót. A menük tartalma a különböző szerepkörökben változhat.

9 Hacks mit NX_Hack 8_1

9. 3D dobozkijelölés
A 3D doboz kiválasztása egy gyors és dinamikus módja annak, hogy egyszerre sok alkatrészt válasszon ki egy összeállításban. A doboz méretét változtatva, a kiválasztott alkatrészek száma frissül a Belső vagy Belső/metszett kijelölési kritérium alapján.

9 Hacks mit NX_Hack 9

10. Minden, kivéve a kijelölés
Ha például egy test belső térfogatát szeretné eltávolítani az áramláselemzéshez, akkor ezt egyszerűen megteheti a „All except the selected” kijelölési típussal és a „Delete area” opcióval kombinálva.

9 Hacks mit NX_Hack 10_1

11. Dupla kattintás üres helyre
Ha ráközelített egy alkatrészre vagy részegységre, és a teljes geometriát újra meg szeretné jeleníteni a grafikus ablakban, egyszerűen kattintson duplán az egér 1-es gombjával a grafikus ablak bármelyik üres helyére. A geometriát a Ctrl billentyű lenyomásával és az egér 1-es gombjával történő dupla kattintással illesztheti be a grafikus ablak bármely pontján, ha nincs üres hely.
9 Hacks mit NX_Hack 11_2

Forrás: https://www.konstruktion-entwicklung.de/11-hacks-mit-nx

A Siemens Xcelerator portfóliójába tartozó NX további részleteiért kérjük, látogasson el a következő weboldalra: NX for Manufacturing és NX for Mechanical Design.

Megosztás
[
    ]