Rekordgyorsasággal függesztették fel a vállalkozások energiahatékonyságát segítő programot

Mint az Indexen megjelent cikkből is kiderül, az előzetes 150 milliárdos támogatási keret valamivel több, mint negyedóra alatt talált gazdára. A keretbővítés lehetősége fennáll, kérdés lesz-e forrás.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) alá tartozó Gyármentő Programot kedden indították el, azonban 18 perc regisztrációs felület elég volt arra, hogy az energiaberuházási támogatást igénylő vállalkozások lecsapjanak a potomnak nem nevezhető 150 milliárdos támogatási keretösszegre.

gyarmento_program

A Gyármentő Programot illetően Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check (ECC) Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet Kft. ügyvezetője korábban nyilatkozott az Indexnek a támogatás elindításáról, amiben felhívta a figyelmet a lehetséges versenyhelyzetre. Az ügyvezető arról is beszélt, hogy bár ez a támogatás a nagyvállalatok számára lesz előnyös, a KKV szektorban is nagy igény van hasonló energiatámogatási projektekre.

Ez nem is maradt el, hiszen a Gyármentő Programmal párhuzamosan útjára indult a ’Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022’ segítőcsomag is, aminek pályázati követelményeiről korábban írtunk is. Ezt az alábbi linken olvashatják el. Az ’A’ (75 milliárd) és ’B’ (25 milliárd) komponensből álló program célja, hogy a kis- és középvállalkozások számára biztosítson vissza nem térítendő energiahatékonyságuk fejlesztésére irányuló támogatást. A pályázatra december 26-a a benyújtási határidő, a kérdés csupán az, kiindulva a Gyármentő Programból, hogy mennyire gyorsan fogy el az előzetesen felállított keretösszeg.

Bő negyedóra alatt fogyott el a Gyármentő Program 150 milliárd forintja, ahogy arról az Index számolt be a korábbiakban.

El is fogyott a Gyármentő Programra szánt forrás, befagyasztották a regisztrációt – írja az Index (A kép forrása: Yoray Liberman / Getty Images)

El is fogyott a Gyármentő Programra szánt forrás, befagyasztották a regisztrációt – írja az Index. (A kép forrása: Yoray Liberman / Getty Images)

Ami a Gyármentő Programot illeti, 150 milliárd ilyen gyorsan még talán soha nem fogyott el. Mint azt előzetesen is nyilatkozta az ECC ügyvezetője, valóban nagy volt a versenyhelyzet, a támogatásból nagy valószínűséggel a nagyobb hazai vállalkozások fognak profitálni.  

Az Indexen megjelent cikk azonban kitér a támogatás lehetséges bővítésére is. Ez 10%-os emeléstől kezdve, egészen a támogatási keret megduplázását is jelentheti, természetesen csak akkor, ha a szabadul fel elég forrás ennek a finanszírozására a KKM és HIPA kasszájában. A bővítésről még hivatalosan nem jelent meg hír, de a programmal kapcsolatos információkat a HIPA honlapján lehet követni, ahol egyelőre csak a lezárult regisztráció üzenete fogadja az érdeklődőket.

orange

Pályázatírással kapcsolatos bővebb információ az ECC honalpján.

ForrásECC

Kérjen segítséget a pályázáshoz! A pályázatok megírását a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban vállalja!

Az ECC eredményei: 

  • 154 milliárd forintot meghaladó elnyert támogatás,
  • nagyságrendileg 100 %-os nyerési arány,
  • több, mint 3.630 beadott pályázat,
  • közel 40 fős szakmai háttér,
  • 19 éves működés és
  • iparági szakértők.

További információ:

european

Tóth Ádám Ferenc
ügyvezető
info@european.hu

Megosztás
[
    ]