METALID szerszámkészítés – Modern és erős gyártás a FANUC gépeivel

A METALID d.o.o. szerszámgyártó vállalat az esztergálástól a köszörülésen át egészen az erodálásig széles portfólióval szolgálja ki a szlovén és a nemzetközi piacot is. Számtalan FANUC megoldás van használatban az üzemben, köztük 5 szikraforgácsoló gép is, amivel a kapacitás 30%-os növekedését érte el a cég.

 

A Metalid d.o.o. egy 1990-ben megalakult családi vállalkozás, amely magántőke felhasználását követően az évek, évtizedek során bővült, korszerűsített, mára pedig már minőséget jelent a szerszámgyártás terén mind a szlovén, mind pedig a nemzetközi piacon. „Kicsi, dinamikus és sikeres cég vagyunk a mérnöki és szerszámgyártási szektorban, ahol nagy hagyományokkal rendelkezünk. Jelenleg 55 főt foglalkoztatunk.” – mondta David Rojko, a Metalid technológiai menedzsere.

A cég széles termékportfólióval rendelkezik a szerszámkészítést illetően, amibe beletartozik a hagyományos kézi munkavégzés és a legmodernebb CNC technológiák alkalmazása is a precíziós megmunkálóközpontokon. A változatos gyártás nagyobb és diverzifikáltabb gépparkot igényel, amihez a Metalidnek nagyobb és kompatibilisebb helyre volt szüksége a bővülés és fejlődés végett, így a 2016-os év egy fordulópont volt, amikor a cég elfoglalta új gyártóüzemét a Hoče ipari zónában.

FANUC_Metalid_gyartas_1

2016-tól itt, a Hoče ipari zónában gyárt a Metalid d.o.o.

Gyártási feladatok és FANUC megoldások

A Metalid szerszámgyártói feladatai nagyon széles skálán mozognak, hiszen az esztergáláson és maráson túl a köszörülés, a hónolás és az erodálás is meghatározó tevékenységnek számít a mindennapjaikban. Természetesen a szerszámok gyártásán és fejlesztésén túl komplett szerszámkészítési szolgáltatással igyekszik a Metalid támogatni partnereit.

A szlovén és leginkább nemzetközi piac kiszolgálásához azonban minőségi megoldásokra van szükség, amire a Metalid magában is garancia, a FANUC-kal való partnerség pedig csak a tortán a cseresznye. „A FANUC partnereként kerestük a megoldást a formázószerszámok lapkáinak simító-megmunkálására. Ezeknél az alkatrészeknél nagyon fontos számunkra, hogy a megmunkáló központ rendkívül pontos legyen, és nagyon magas megmunkálási ismételhetőséget biztosítson” – tette hozzá David Rojko.

FANUC_Metalid_gyartas_4A FANUC a probléma kiküszöbölésére a ROBODRILL megoldást ajánlotta, amely rendkívül gyors és precíz munkavégzést biztosít a gépkezelőknek. A Metalid jelenleg két ROBODRILL-t alkalmaz, mindkettőt M, vagyis közepes méretben, a jövőben viszont tervezik egy nagyobb típus beszerzését is.

FANUC_Metalid_gyartas_7A ROBODRILL gépeken túl egyéb FANUC megoldások is rendelkezésre állnak a Metalid gyártásában. A ROBOCUT huzaleróziós gépeit például már 15 éve használják, eddig osztatlan sikerrel.

FANUC_Metalid_gyartas_2Mindezek mellett pedig további 5 FANUC huzalos szikraforgácsoló gép is telepítésre került az évek során a Metalid üzemében.

FANUC_Metalid_gyartas_6Eredmények és célok

A FANUC-kal való együttműködésnek köszönhetően a Metalid gépeinek teljesítménye megugrott, a teljes gyártási kapacitást 30%-kal sikerült növelni. Ebben nagy szerepet játszik az 5 huzalos szikraforgácsoló gép, hiszen azok napi 24 órában üzemelnek, a hét minden napján. A Metalid jövőbeli célja jelenleg a feldolgozási szegmens modernizálása és erősítése, amelyhez a FANUC partnersége kiváló alapot biztosít.

ForrásFANUC

További információ:

A METALID hivatalos honlapján.

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]