Kis karbantartási igény, nagy pontosság – egy igazi univerzális tokmány

A tokmányok cseréje és karbantartása igen fontos feladat egy műhely életében, azonban a feszített munkaidő alatt nehéz sort keríteni a tényleges, átható szervizezésre. A Schunk eszterga-maró központokhoz fejlesztett tokmányával megoldást nyújt a problémára.

Titan_schunk_tokmany_1

A tokmányok karbantartása mindig is az egyik legutolsó számontartott feladat egy műhelyben. Ha dübörög a termelés, gyakran épphogy van elég időnk a befogóeszközök megfelelő kenésére és tisztítására, valamint a szerszámozásra, ami után már neki is kell látni a forgácsolásnak. A Titans of CNC Youtube-csatorna most bemutat egy olyan tokmánymegoldást, mely számos előnnyel rendelkezik a karbantarthatóság, energiatakarékosság, és nem utolsó sorban a hozzáférhetőség terén.

 

A Schunk Rota THW3 tokmány a korábbi modell, a THW Plus előnyeire épít és még több praktikus tulajdonsággal rendelkezik. A visszafelé kompatibilis tokmánypofák és a köztük lévő bemarás nagyobb mozgásteret biztosítanak a meghajtott szerszámok számára. Emiatt kisebb kinyúlású, rövidebb szerszámokkal is dolgozhatunk, melyek sokkal nagyobb szilárdságot adnak a megmunkálás során. A súlycsökkentésben nem csak a síkolások, de a hátulról kimunkált furatok is szerepet vállalnak, ezzel a tokmány kevesebb energiát igényel a felpörgetéshez, valamint jobb gyorsulásokat és megállást képes elérni. A tokmánypofák hornyaiban kaparólemezek találhatóak, melyek eltávolítják még a finom, apró forgácsokat is a csúszóelemek útjából, a tisztaság tehát garantált. A gyors pofacsere az ellenorsós gépeken is előnyös, amennyiben gyakran van szükség a sokféle munkadarab miatti átállásokra. A teljesen zárt, egy pontos zsírzás is a kompakt kivitelt erősíti. A pofánkénti, külön zsírzószemek használata helyett a tokmányt egyetlen ponton lehet zsírozni, egy másik ponton pedig a légtelenítést végezhetjük. A zárt rendszer előnye az egyszerű kenés lehetősége, valamit az, hogy még nagy fordulatszámtartományokban is minimalizálható a kenőanyagveszteség.

Titan_schunk_tokmany_2

A hasonló egyedi, vagy kisebb szériákat gyártó műhelyekben, ahol az általános, univerzálisan használható befogóelemek biztosítják a termelés alapját, emellett azonban megbízható pontosság is szükséges, ott a Schunk új fejlesztése segíthet megteremteni a biztos gyártás alapját.

További információ:

A TITANS of CNC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]