Kétirányú teljes hozzáférés a folyamatlánchoz

A 2009-ben alapított NASHERO könnyű repülőgépeket és repülőgép-alkatrészeket tervez, fejleszt, gyárt és értékesít. Ugyanakkor a vállalat technikai know-how-ját arra is felhasználja, hogy segítse azokat az ügyfeleket, akiknek nagy pontosságú és összetett alkatrészekre van szükségük az igényes iparágak számára, mint amilyen az orvosi ágazat. A NASHERO a DMG MORI szerszámgépeit használja az ilyen termékek hatékony gyártásához, amelyek többek között acélból, alumíniumból, titánból vagy szénszálból készülnek. 2017-ben a vállalat egy automatizált 3. generációs DMU 50-t telepített, amely a Digitális Gyártási Csomaggal van felszerelve.

 

Nagy pontosság a repülőgépipar számára

Dr. Naresh Sharma biztonságos, hatékony és hibátlan repülőgépek kifejlesztéséről álmodott. „A fejlesztés alapja az űrkutatásban szerzett sokéves tapasztalatunk volt” – mondja a kezdeti időkre visszatekintve. „A szerzett tapasztalatok megmutatták, hogy milyen hasznos és kívánatos biztonsági elemekre van szükség.” Mára a csapat túlszárnyalta kezdeti álmát. A könnyű sportrepülőgép mellett a vállalat a legkorszerűbb gyártási technológiákat kínálja a repülőgépipar OEM-gyártóinak. „Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy minden folyamatot házon belül tartsunk, hogy biztosítsuk a munkánk minőségének teljes ellenőrzését” – magyarázza Dr. Sharma. A követelmények rendkívül magasak, mivel a NASHERO összetett alkatrészeket gyárt kis mennyiségben és a szerszámgépek képességeinek határán lévő tűrésekkel.

DMG_ketiranyu_folyamatlanc_1

Dr. Naresh Sharma A NASHERO alapítója és vezérigazgatója

Digitális gyártási csomag: Bármilyen gép elhelyezhető egy hálózatba kapcsolt környezetben

A szerszámgép a folyamatlánc egyik eleme, amely a gyártott alkatrész kívánt minőségét biztosítja. „A megmunkálási stratégia, a szerszámtartók, a szerszámok és kezelésük ugyanolyan fontos” – mondja Dr. Sharma. „A DMG MORI egyike azon keveseknek, akik kétirányú teljes hozzáférést tesznek lehetővé a folyamatlánchoz”. A 3. generációs DMU 50 a DMG MORI digitális gyártási csomagjával van felszerelve, amely minden gépet képes hálózatba kapcsolni: „Az adat minden vállalati környezetben a legfontosabb. Különösen a kétirányú adathozzáférés teszi lehetővé számunkra a maximális hatékonyságú munkavégzést.” A digitalizálási megoldás révén a gépek hozzáférnek a vállalat ERP-rendszeréhez és az adattárolóhoz, amely a gyártás számára fontos adatokat szolgáltat a szerszámokról, programokról és alprogramokról.

DMG_ketiranyu_folyamatlanc_7

Dr. Naresh Sharma doktori fokozatot szerzett 1997-ben a TU Delft repülőmérnöki és számítástechnikai karán.

Közvetlen hozzáférés a szerszámgéphez

A programozók is hozzáférhetnek ugyanazokhoz az adatokhoz és az ERP-rendszerhez a munkaállomásaikról. Ők és az üzemvezető saját munkaállomásukról a VNC protokollon keresztül férhetnek hozzá a szerszámgép CELOS paneléhez. Ez a kapcsolat lehetővé teszi a csapat számára, hogy szimulációkat végezzen mind az NX CAM-ben, mind a gépen – akár a programozó munkaállomásáról is. A megmunkálási program ezután gyártásra kerül, ha átmegy a szimuláción.

DMG_ketiranyu_folyamatlanc_2

Egy könnyű szerkezetes repülőgép alkatrésze.

Valós idejű adatok a szerszámgép szenzoraitól

A kétirányú hozzáférés mellett a Digitális Gyártási Csomag más előnyöket is kínál, amelyek optimalizálják a NASHERO mindennapi feladatait. „A digitális megoldások szinte valós időben szolgáltatnak állapot- és folyamatadatokat a legtöbb szerszámgép-érzékelőtől” – teszi hozzá Dr. Sharma. A futó program állapota is megjelenik a Digitális gyártási csomagon keresztül. A DMG MORI Messenger bármikor részletes áttekintést nyújt a gépről.

DMG_ketiranyu_folyamatlanc_3

Az acélból, titánból vagy alumíniumból készült összetett munkadarabok a NASHERO egyik fő kompetenciája, amely szénszálas alkatrészekhez is gyárt szerszámokat.

A NASHERO a digitalizálási megoldásokat a megrendelés beérkezésétől a teljesítésig használja. „Integráltuk belső ERP-rendszerünket a folyamatláncba, az árajánlat elkészítésétől az első cikk ellenőrzésén át egészen az inline minőségellenőrzésig és a kész alkatrészek ERP-rendszerünkbe történő beviteléig.”

Automatizálási és digitalizálási megoldások a jövő számára

Dr. Sharma biztos abban, hogy a DMU 50 3. generációjával és a Digitális Gyártási Csomaggal a DMG MORI termékei a jövőben is fontos szerepet fognak játszani a beszerzésekben: „Mivel technológiaorientált vállalat vagyunk, továbbra is tervezzük a nagy pontosságú gépekbe való beruházást.” A digitalizáció és – a piaci fejlemények függvényében – az automatizálási megoldások is fontos tényezőt jelentenek majd. „Kétszámjegyű növekedésre számítunk, amint a jelenlegi COVID-19 világjárvány véget ér.”

NASHERO SRL TÉNYADATOK

  • 2009-ben alapították San Giovanni in Croce-ban.
  • Könnyű repülőgépek és repülőgép-alkatrészek fejlesztése és gyártása
  • Forgácsolási megbízásokat vállal a repülőgépipar és a védelmi szektor számára

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]