Jó hír – könnyítést hoztak a pályázati elszámolásokban

Az előzetesen felállított 60% helyett elég a 30%-os támogatási elszámolás is – derül ki az Indexen megjelent cikkből és a Magyar Közlöny hétfői számából.

Bajban_a_palyazok_1

Technológiaváltó Támogatási Program, avagy GINOP Plusz 1.2.1

A főként feldolgozóipart segítő pályázatra tavaly hihetetlen mértékű kereslet volt, több, mint 4000 pályázati kérelem érkezett be a rendszerbe. A program elbírálását követően végül 1709-en részesültek támogatásban, összesítve pedig 209 milliárdod meghaladó pénzösszeget osztottak ki a gyártó cégek között.   

Időközben kormányzati segítség érkezett a pályázatot elnyerők számára, ugyanis az elnyert összeg 60 százalékának megfelelő támogatástartalommal kellett elszámolnia a cégeknek. Természetesen a több sebből vérző magyar és alapvetően európai gazdasági helyzetben sok cég így sem tudta időben vagy megfelelően teljesíteni a pályázati feltételeket, ami azt eredményezte volna (ha nincs a jelenlegi könnyítés), hogy az előzetesen felállított visszafizetési kötelezettség további többletköltséget vont volna maga után, ami a felmérések alapján akár 800 céget is érinthetett volna, akiknek nagy része nem tudott volna teljesíteni ekkora költségelszámolást egy olyan helyzetben, amikor a szállítások sem érkeznek meg időben.

Összefoglalva tehát a pályázatot elnyert cégek egy olyan helyzetben találták magukat, ahol 60%-ban határozták meg a támogatási pénzek elszámolását. Mindezt megfejelve a kamatokkal és további projektköltségekkel olyan arány rajzolódott ki, hogy a nyertes vállalkozások közül minden második abban a helyzetben találja magát, hogy nem tud időben elszámolni ekkora résszel, többek között a COVID-helyzet és a szomszéd konfliktus okozta beszállítói problémák miatt.  

A pályázati visszafizetéssel kapcsolatban a napokban az Indexen jelent meg egy cikk, ami részletesebben kifejti, hogy kikre és milyen arányban vonatkozik az előzetesen meghatározott 60%-os elszámolási kötelezettség:

Bajban a pályázók, vissza kell fizetniük a támogatást – írja az Index.

index_palyazat_1

60-ról 30: Nagy megkönnyebbülés a pályázóknak

2022.11.08-án lépett hatályba a hétfői Magyar Közlönyben is megjelent rendelet, amely bizakodásra ad okot a pályázóknak. A kormányrendelet értelmében a korábbi 60% helyett, már az előleg legalább 30%-ával megegyező mértékű időközi kifizetési kérelem benyújtása is elegendő a támogatási előleg kifizetésétől számított 12 hónapon belül. Ez a módosítás természetesen minden már megkezdett és folyamatban lévő GINOP Plusz pályázati konstrukció esetében érvényes.

A rendelet két pontban tér ki arra, hogy mely esetekben köteles a pályázó visszafizetni a támogatási előleget, mégpedig, ha:

  • ha nem nyújt be a kifizetett támogatási előleg legalább 30%-ával megegyező mértékű időközi kifizetési kérelmet a támogatási előleg – vagy annak első részlete – kifizetésétől számított 12 hónapon belül, vagy
  • az időközi kifizetési kérelem vagy más körülmény a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználását bizonyítja.

orange

ForrásECC

Kérjen segítséget a pályázáshoz! A pályázatok megírását a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban vállalja!

Az ECC eredményei: 

  • 154 milliárd forintot meghaladó elnyert támogatás,
  • nagyságrendileg 100 %-os nyerési arány,
  • több, mint 3.630 beadott pályázat,
  • közel 40 fős szakmai háttér,
  • 19 éves működés és
  • iparági szakértők.

További információ:

european

Tóth Ádám Ferenc
ügyvezető
info@european.hu

Megosztás
[
    ]