Három szegmensével és TaeguTec szerszámainak köszönhetően biztos alappal néz a jövőbe a H.T.M.

A H.T.M. Szerszámgyártó Zrt. idén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, amely kapcsán szerkesztőségünk ellátogatott a cég székesfehérvári telephelyére. Radics Attilával, területi vezetővel beszélgettünk a vállalat működéséről, majd ezt követően a H.T.M. technológusai vezettek minket körbe és mutatták be a szerszámgyártás során alkalmazott megoldásaikat és az általuk használt TaeguTec szerszámokat.

2022_10_10_-_HTM_4

Interjúnk első felében, Radics Attilával, területi vezetővel beszélgettünk a H.T.M. működéséről, a szerszám-és szériagyártásról és a piac helyzetéről.

CNCMedia: Első körben kérlek mutasd a be a céget. Honnan indultatok, mivel foglalkoztok?

Radics Attila: Idén ünnepelte 30. évfordulóját a H.T.M. Szerszámgyártó Zrt. 13-15 fős cégként kezdtünk bele a szerszámgyártásba annak idején, mára közel 160 fő dolgozik nálunk. Egy osztrák cégcsoporthoz, a HAIDLMAIR Grouphoz tartozunk, aminek magyarországi leányvállalataként szolgáljuk ki ügyfeleinket. 30 év alatt elértük azt, hogy három fő pillére van a H.T.M.-nek, a szerszámgyártás, a szerszámházgyártás, valamint széria alkatrészek gyártása az energiaipar részére. Ezen a vonalon egy olyan amerikai vállalat számára szállítunk be, amely gázturbina alkatrészek gyártásával is foglalkozik. 

CNCMedia: Első pillérnek a szerszámgyártást említetted. Azon belül milyen típusú szerszámokat gyártotok?

R.A.: Fröccsöntő- és öntőszerszámokat. Jelenlegi legnagyobb arányban az autóipar számára gyártunk alumíniumöntő szerszámokat. Ezt a pillért két részre osztottuk. Egyrészt gyártunk új szerszámokat is, de nagyon dinamikusan fejlődik a szerviz és karbantartási ágazatunk is. A tervezéstől a szerszámpróbáig minden folyamatot biztosítunk ügyfeleinknek, akár speciális körülmények között is.

2022_10_10_-_HTM_1

CNCMedia: A gyártás és javítás aránya hogyan oszlik meg?

R.A.: Arra törekszünk, hogy 50-50% legyen, de jelenleg 70-30 arányban az új szerszámok felé billen a mérleg nyelve. A 30%-ban kisebb és nagyobb szerszámok mind benne vannak, akár egy 20 tonnás szerszámot is meg tudunk mozdítani, hiszen megfelelő nagyságú csarnok és daru is rendelkezésre áll hozzá.

2x2x1,5 méteres a legnagyobb alkatrész, amit fel tudunk rakni a legnagyobb megmunkáló gépünkre. Ezt általában 5-tengelyes marógépen munkáljuk meg, de üzemünkben található tömbös és huzalos szikraforgácsoló és köszörűgép is. Ez jól mutatja, hogy házon belül is rengeteg munkafolyamatot képesek vagyunk elvégezni, de ennek ellenére kiépítettünk egy beszállítói kört is arra az esetre, ha túl lennénk telítve munkákkal.

2022_10_10_-_HTM_20

CNCMedia: A 160 fős csapat mennyi szerszámot készít el egy évben?

R.A.: Nagyjából harmincat. Plusz, mint említettem gyártunk szerszámházakat is, fazonos betéteket, azok Ausztriába, az anyavállalathoz kerülnek. 

CNCMedia: Normáliákból készítitek a szerszámházat?

R.A.: Nem, az alapanyagot beszállítótól vásároljuk. A beérkezett tömb megmunkáláson esik át, azután azt Ausztriába szállítjuk, ahol többek között rekeszszerszámok gyártásához kerül felhasználásra.  

CNCMedia: Az általad említett 3 pillér egyenlően oszlik el arányaiban?

R.A.: Igen. Ez egy nagyon egészséges struktúra. Ha az egyik visszaesik, akkor a másik kettőre tudunk támaszkodni. Évek óta ezt a filozófiát követjük. 

CNCMedia: Az autóipari munkáitok során milyen tapasztalatokat szereztek mostanság? Láttok-e visszaesést vagy a ti megrendelőiteknek van elég munkája?

R.A.: Mindkettőre van példa. Mint említettem az autóiparnak főleg aluöntő szerszámokat gyártunk és ott az az általános tapasztalat, hogy mindenki próbálja elosztani a munkáit.

2022_10_10_-_HTM_18

CNCMedia: Az energiaipari alkatrészek szériagyártására miért van szükség? A nagyobb likviditási igény miatt?

R.A.: Az energiaipari alkatrészeinkből több is VMI programban megy. A megvásárolt alapanyagra sokszor 35-36 hetet kell várni. Ennek az az oka, hogy kevés erre kvalifikált üzem van, hiszen olyan alkatrészeket gyártunk, ami 1-2%-ban tartalmaz csak vasat. Nikkel- és kobaltbázisú szuperötvözetekről van szó, amit marással, tömbszikraforgácsolással és hűtőfúrással állítunk elő. Ezek az alkatrészek, mint említettem a gázturbinákba kerülnek. Ott az élettartam és a hatékonyság növelése úgy érhető el, hogy bevonatokat alkalmaznak vagy pedig hűtőfuratokkal látják el az alkatrészeket.

Hasonlóképpen kell elképzelni, mint a startlyukfúrást. 0,3 mm-től egészen nagy átmérőig készülnek a furatok. Speciális befogókkal, szálvezetőkkel gyártjuk ezeket az alkatrészeket. A furatok száma nagyon változó, 15-től 450 furatos alkatrészik minden előfordul. Minden attól függ, hogy a turbina melyik részébe kerül az adott alkatrész és ott milyen hőhatásnak van kitéve. Ez a terület fellendülőben van most nálunk. Több gépet is vásároltunk hozzá, de még további fejlesztések elé nézünk ezen a téren.   

CNCMedia: Mióta foglalkoztok szériagyártással?

R.A.: Idén ünnepeltük 20 éves együttműködésünket az amerikai vállalattal. Részükre készítettük el az első nikkel-és kobaltbázisú öntvényeinket, azóta pedig minden évben egyre nagyobb volumenben vettük ki a részünket a szériagyártásból.

2022_10_10_-_HTM_17

CNCMedia: Eltekintve a technológiai paraméterektől, akkor egy gyártó számára mindig kulcsfontosságú kérdés a munkaerő. Mik a tapasztalatok ezen a téren? Érzékeltek-e munkaerőhiányt és ha igen, akkor hogyan próbáltok tenni ellene?

R.A.: Magyarországon mindenhol munkaerőhiány van, Székesfehérváron is. Rengeteg munkánk van, ezért folyamatosan keresünk új szakembereket. A piacról nehéz felvenni jó szakembert, ezért workshopokat rendezünk, illetve évek óta képzünk tanulókat is egy program keretében. Két középiskolával vagyunk szerződésben, ahonnan szakmai gyakorlatra érkeznek hozzánk. A tanműhelyben 3 és 5-tengelyes marógépen oktatjuk őket, illetve NX licenceinken keresztül programozást is tanulnak. Az oktatást követően a műszakban levő kollegák mellé kerülnek gyakorlatra, tapasztalatszerzésre.

CNCMedia: Működik ez a struktúra? Vannak kézzelfogható eredményei?

R.A.: Abszolút. Egyrészt a tanműhely is gyárt piacon értékesíthető alkatrészeket. Másrészt pedig minden évben kerül ki kollega a tanműhelyből. Ausztriában is van tanműhely, a két cég között pedig lehetőség van az átjárásra. A tanulóink és munkavállalóink előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy kimenjenek az anyavállalathoz dolgozni. Természetesen ez fordítva is igaz.

CNCMedia: Említettük az autóipart, de nem csak ott vannak változások, hanem az egész piacon. A H.T.M. mégis három lábon áll, saját maga képez szakembereket. Ezekre alapozva az utolsó kérdésem az lenne, hogy milyen jövőképre számítasz az elkövetkezendő 1-2 évben? Van-e optimista és pesszimista forgatókönyv?

R.A.: Sorozatgyártást nézve, 2024 január-februárra van már forecast. Véleményem szerint az aluöntő szerszámoknak van jövője. Az elektromos autókba egyre több alumíniumból készült alkatrész fog kelleni, amihez egyre több szerszámot kell majd gyártani. Ezen a területen tehát nagyon bizakodók vagyunk. Emellett természetesen számítunk arra is, hogy a régi szerszámokat fogják felújíttatni, szervizeltetni az ügyfelek. A H.T.M. ezen a téren is igyekszik egyre több munkát behozni majd.

2022_10_10_-_HTM_15

orange

A cégbemutatást követően Takács Balázs, Varju István technológusok és Belányi Péter, CAM technológus vezetett minket körbe a H.T.M. gyártócsarnokában, miközben szót ejtettünk, a szerszámgyártásról, az energetikai alkatrészekről, a CAM-es programozásról, a TaeguTec termékeiről és a két cég közötti kapcsolatról.

CNCMedia: Első körben kérlek mutassátok be a szerszámgyártást. Mely paraméterek szerint dolgoztok, hogyan kell elképzelni a gyártási folyamatot?

Takács Balázs: Jelenleg a kisgépes területen tartózkodunk, ahol formabetétek és a szerszámokhoz tartozó kisebb alkatrészek gyártása zajlik. Anyagminőséget tekintve előnemesített és edzett acélokat valamint bronz anyagokat munkálunk meg pl: Dievar, Orvar, Supreme, Toolox 44. Ezekből az anyagokból főként a formaadó részek készülnek. Elektróda marásnál grafit és réz alapanyagokból dolgozunk. A kisgépes területen TaeguTec lapkás gyorsmarókat használunk.

Belányi Péter: Természetesen a szerszámházak gyártásában nagy tapasztalatunk van, hiszen az anyacégünknek sok ilyen terméket szállítunk be. Ennek megfelelően a nagyobb csarnokban nagyméretű műanyag fröccsöntő szerszámokhoz gyártunk formalapokat. Az anyacég fő profilja a rekesz és raklapszerszám, ehhez különböző betéteket és oldalmagokat is gyártunk, de sok esetben a fúrástól kezdve a komplett szerelésig mi biztosítjuk az alkatrészeket.

2022_10_10_-_HTM_7

CNCMedia: Normália lapokat használtok?

B.P.: Természetesen, ha valamit könnyebb megoldani normáliával, mint párhuzamba köszörüléssel, de az egyedi méreteknél síkköszörülést alkalmazunk, 3000×900 mm-ig.

T.B.: A nagyon nagy méretű lapokat szoktuk marni. Az nem igényel köszörülést, hiszen megfelelő pontossággal képesek vagyunk síkot marni.

CNCMedia: Mekkora volt a legnagyobb méretű vagy tömegű lap, amivel eddig dolgoztatok?

T.B.: A 2000-es évek elején gyártottunk nagyméretű műanyag raklap fröccsöntő szerszámot. A szerszám összsúlya 20-30 tonna volt.

2022_10_10_-_HTM_16

CNCMedia: Attila említette, hogy szimultán 5-tengelyes megmunkálásra is képesek vagytok. Arányait tekintve mekkora részt ad a standard 3+2 tengelyes megmunkálás a szimultán 5-tengelyes programokhoz képest?

B.P.: Formabetéteknél és szerszámházaknál leggyakrabban a 3+2 tengely a jellemző. Egyedi gyártásban egy szimultán program elkészítése adott esetben több időt vesz igénybe, mint maga a megmunkálás. Szuperötvözetek esetében többször használunk szimultán megmunkálást a minél kisebb szerszámkopás eléréséért. Illetve pont azért, mert ebben az esetben nem egy darabos megrendeléseket kapunk, általában visszatérő szériamunkáink vannak, ahol megéri a hosszabbtávú fejlesztés, illetve a hosszabb programozás idő a jobb darabidő elérése érdekében.

2022_10_10_-_HTM_8

CNCMedia: A szuperötvözeteknek mennyivel nagyobb a szerszámigénye a szerszámgyártásétól?

T.B.: A nikkelbázisú alapanyagoknál 8-10-szeres szerszámigényről beszélünk ugyanannyi anyag leforgácsolásához mint acéloknál.

CNCMedia: A szerszám- és szerszámházgyártástól azért alapvetően nagyban különbözik a szériagyártás és az energiaipari alkatrészek megmunkálása. Mások az igények is.

T.B.: Számos tesztet végeztünk különböző bevonatokkal, keményfém alapanyagokkal. Kísérleteztünk a Taegutec-el közösen, illetve kooperáltunk a koreai anyacégükkel is.

CNCMedia: Az elmúlt évekből tudtok olyan szerszámot mondani, ami sok fejtörést okozott?

B.P.: Méretben a raklap szerszámok, amelyek összeszerelve a több tíz tonnát is elérték, de bonyolultságban a fűnyírókhoz készített műanyag fröccsöntő szerszámok, amik a teljes fűnyíró burkolatot gyártották.

T.B.: Általában nagy gépes vonalon az 5 tonna feletti szerszámok a problémásabbak. Ott a forgácsolási idő már jóval hosszabb, illetve ekkora méretnél vetemedés is van, ezért nagyolni és simítani is kell.

2022_10_10_-_HTM_19

CNCMedia: Programozói oldalról milyen különbség van a két technológia között? Egy öntőszerszám betétet vagy egy energiaipari alkatrészt egyszerűbb programozni?

B.P.: Technológiai oldalról nézve a betéteteket egyszerűbb, mert a megmunkálhatóság nem okoz olyan nagy nehézséget, mint a szuperötvözetek esetén, ahol a forgácsolhatóság nagyon korlátolt. Nagyon nagy a szerszám igénybevétele, ami rosszabb esetben akár 10-20 mp. után törést is okozhat. Ilyenkor a programozásnál törekedni kell a lehető legkisebb szerszám terhelés
elérésére.

CNCMedia: Tehát nem maga az alkatrész geometriája a probléma, hanem a technológia.

B.P.: Igen, a geometriai általában nem annyira bonyolult, mint egy műanyag vagy aluöntő szerszámnál, nincsenek olyan nehezen megmunkálható 3D-s felületek. Technológiailag viszont jóval nagyobb kihívás, ilyenkor a nehezen vagy egyáltalán nem megmunkálható területeken ideális választás a szikraforgácsolás a szerszámköltség csökkentése érdekében.

2022_10_10_-_HTM_23

CNCMedia: Programozásnál milyen típusú CAD/CAM szoftvert használtok?

B.P.: Tervezésre, megmunkálásra, kompletten mindenre NX-t használunk. Az anyacég is ezt használja, így a szoftveres oldalon is összefonódott a két cég. Központi szerverek vannak, tehát a megmunkálás során van átjárhatóság, hiszen mindenki látja az adatokat.

CNCMedia: Ha szoftveresen egység is van, maga a két terület vagy szegmens tervezés, gyártásidő, szerszámozás tekintetében nem okoz cégen belül problémát?

Varju István: Nem okoz problémát, mert a két területet szétválasztottuk szerszámozás szempontjából is. Külön raktárkészleten tároljuk a sorozatgyártás és az egyedigyártásnál használt szerszámokat. Ennek az-az oka, hogy a szuperötvözeteknél használt szerszámok élettartalma rövidebb, ezért itt nagyobb fogyás is jelentkezik. A két automatára azért is van szükség, mert folyamatos műszakban dolgozunk, amihez megfelelő szerszámellátottság szükséges. Az automata megkönnyíti ezt a munkát. Az automatáknál bevezettünk egy egyedi kódrendszert, ami alapján a dolgozók fel tudják venni az éppen szükséges szerszámokat.

2022_10_10_-_HTM_11

CNCMedia: A szerszámkiadó automatákat mióta használjátok?

V.I.: Több mint 10 éve használunk szerszámkiadó automatát. A Taegutec 4 évvel ezelőtt hozott saját automatát, amivel nagyon meg vagyunk elégedve.

B.P.: Átlátható, könnyen lehet riportálni, hogy egy-egy munkaszámra mennyi szerszám fogyott.

CNCMedia: A forgácsoló szerszámok gyorsan fogynak? Gyakran kell utántölteni az automatákat?

V.I.: A szerszámok elég gyorsan fogynak. Az automata által rendelt szerszámok egy-két nap alatt érkeznek be.

CNCMedia: Ti tárazzátok be vagy pedig a TaeguTec kollégái?

V.I.: A beérkezett szerszámokat a mi raktárosaink töltik be. Szinte majdnem mindennap érkezik be csomag, így nem oldható meg az, hogy a Taegutec-től érkezzen egy kolléga betölteni az automatába. A szerszám felvételnél munkaszámot, területet és gépet is meg kell adni. A szerszámok vonalkóddal vannak ellátva, ami nagyban megkönnyíti a szerszámok betöltését a raktárosainknak.

2022_10_10_-_HTM_10

CNCMedia: A TaeguTec részéről mely szerszámokat használjátok?

T.B.: Edzett anyaghoz megfelelő váltólapkáik vannak, amiket gyorsmarás során használunk, 12-es átmérőtől egészen 63-as átmérőig. Ezen kívül T-horonymarót, síkmarót és váltólapkás gömbmarót is igénybe szoktunk venni.

CNCMedia: A TaeguTec részéről használtok fúrókat? Esetleg tömör keményfém fúrót?

T.B.: Tömör keményfém fúrót nem használunk de váltólapkás telibefúrót igen.

V.I.: Használunk még DRILL RUSH szerszámot, ami egy becsavarozható heggyel
rendelkező fúró.

CNCMedia: Az tényleg felgyorsítja a szerszámbeállást?

V.I.: Igen. Az-az előnye, hogy az új DRILL RUSH fúró hegye már önközpontozó élkialakítással készül, így nem kell előmarni a fúrás előtt. Az új modell megspórolja ezt a műveletet, ami költségcsökkentést és termelékenység növekedést okoz.

2022_10_10_-_HTM_9

CNCMedia: Zárógondolatként mi a véleményetek a TaeguTec-ről? Mióta dolgoztok együtt?

V.I.: Most már közel 10 éves az együttműködés a két cég között, s elmondhatjuk, hogy nagyon szép sikereket értünk el együtt.

B.P.: Az első együttműködéskor pont egy nehezen megmunkálható ötvözetre kerestünk forgácsolási megoldást, ahol egy TaeguTec szerszám bizonyult a legjobbnak. Az a projekt sikeres lett, és azóta is töretlen az együttműködés. Az évek során sokat fejlesztettük a technológiáinkat, amiben a TaeguTec mindig is partner volt.

 

További információ:

A H.T.M. hivatalos honlapján.

A TaeguTec hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]