Go Green – fenntarthatóság a szerszámgépek világában

November 8 és 10. között rendezték meg a Mazak Nyílt Napokat a cég sóskúti kiállítótermében. Az esemény fókuszában a Go Green program mellett a fenntarthatóság és az energiatakarékosság állt, valamint sor került a Mazak új NEO szériás lézervágó gépeinek a bemutatására is. A rendezvény során interjút készítettünk Török Lászlóval, aki a cég magyarországi fióktelepének ügyvezető igazgatója, valamint a kelet-európai térség regionális vezetője is egyben. Szó esett a fenntarthatóságról, a lézergépekről, a magyar piac helyzetéről, és a Mazak jövőbeli terveiről is.

2022_11_08_-_Mazak_4

CNCMedia: Milyen elvárásokkal és célkitűzéssel rendeztétek meg a mostani Nyílt Napokat? Mi a fő tematikája a kiállításnak?

Török László: Évek óta mindig ősszel rendezzük meg a Mazak Nyílt Napokat, hiszen ebben az időszakban jelennek meg az új technológiák, innovációk. Az idei rendezvényre speciális témaként a fenntarthatóságot választottuk, illetve a Go Green programunk bemutatását tűztük napirendre. A Yamazaki Mazak már évtizedek óta törekszik a hatékonyság elérésére innovációin keresztül, amelynek mutatói a CO2-kibocsátásban, és a gyártás fenntarthatóságában jelennek meg. Már az energiaválságot megelőzően a vállalatcsoporttal párhuzamosan az angol központunk is úgy gondolta, hogy ezt a témát kiemelten kell kezelnünk, hiszen napjaink egy nagyon fontos kérdéséről van szó.

Nyugodtan mondhatom, hogy a Mazak új gépeivel, fejlesztéseivel jelentős energiahatékonyság érhető el, függetlenül attól, hogy miként változtak az energiaárak az elmúlt időszakban. A most bemutatott NEO széria energiafogyasztása 22%-kal hatékonyabb az előző modellhez képest. A Nyílt Napokon szerettük volna a fenntarthatósági terveink ismertetése mellett azt is bemutatni ügyfeleinknek, hogy az Energy Dashboard segítségével az energiafelhasználás akár munkadarabonként is mérhető. Ez árajánlatadásnál is egy nagyon fontos szempont tud lenni, tekintettel az üzleti világ felgyorsulására.

2022_11_08_-_Mazak_6

CNCMedia: Az energiatakarékosságról talán elmondható ugyanaz, mint a digitalizációról. Korábban már szó volt az Ipar 4.0 igényekről, de valójában a COVID-időszakban kezdtek el digitalizálni a cégek. A jelenlegi krízisben – az első számlák után – az energiatudatosság terén is változás tapasztalható a vállalatoknál. Hogyan látod, ezeket az akadályokat könnyebben veszik most az ügyfeleitek, vagy van még hova fejlődni az energiatakarékosság terén?

T.L.: Az biztos, hogy a COVID nagyot mozdított a digitalizáció terén, hiszen rengeteg TEAMS-megbeszélést eredményezett, kevesebbet kellett utazni, és rámutatott arra, hogy így is lehet egy vállalatcsoportot vezetni. Most az energiaárak emelkedése újabb változtatások szükségességére hívja fel a magyar kis- és középvállalkozások figyelmét. Vannak egyébként pionírnak számító vállalatok, akik korábban beruháztak ezen a téren, ezáltal pedig hatékonyabbá váltak. Többnyire viszont azt látom, hogy az érdeklődési szint jóval magasabb az innováció iránt, mint a megvalósítási arány.

Ez a technológiai átállás hosszas folyamatainak köszönhető, ami akár évekig is eltarthat. Komoly beruházási döntésekről van szó, nem csupán egy alkatrész vagy esetlegesen egy beszállító lecseréléséről. Azok, akik nem csak a jelenlegi külső hatásokra kezdtek el energiahatékonyságra törekedni, hanem már előtte is gondolkoztak és léptek is ezen a téren, most mindenképpen előnyben vannak. Már jó ideje azt vallom, hogy le kell cserélni Magyarországon is a régóta használatban lévő szerszámgépeket. Új technológiákra van szükség, amivel a gyártási költségek akár a felükre csökkenthetőek. Az elmúlt évtizedben nemcsak energiatakarékosabb, hanem pontosabb, gyorsabb és hatékonyabb gépek jelentek meg. Ezek a fejlesztések mindenképpen előnyt jelenthetnek, a szomszédban zajló konfliktus viszont nagyon rányomja a bélyegét a beruházási kedvre.

2022_11_08_-_Mazak_3

CNCMedia: Mondhatjuk, hogy kockázatkerülőbbek a vállalkozások?

T.L.: Egyrészt igen, másrészt pedig a magyar vállalkozások megszokták azt, hogy nem kell 100%-os önerőből finanszírozni a projekteket. Sokszor szembesültem azzal, hogy az vezérelt egy adott beruházást, jár-e arra támogatás vagy sem. Nekem erről az a véleményem, hogy egy új technológiát akkor is be kell vezetni, a beruházást akkor is meg kell lépni, ha éppen nincs hozzá uniós vagy egyéb támogatás, hiszen a fejlesztéssel előnyt lehet szerezni a piacon, és az idővel megtérül.

CNCMedia: Az új szerszámgépek beszerzésekor általános jelenség, hogy a cégek a vételáron túl nem számolnak sem a fenntartási, sem a karbantartási költségekkel. Az ügyfeleiteknél tapasztalod-e azt a gondolkodásmódot, hogy azért választanak például egy magasabb minőséget képviselő japán gépet, mert az időállóbb, és három-öt év távlatában kisebb költséggel jár a fenntartásuk?

T.L.: Látom valamennyire, de nem ez a jellemző. Napjainkban még inkább beszerzési árakról beszélünk. Én 25 évig foglalkoztam beszerzéssel, és már akkor total costs koncepcióban gondolkoztunk. Szerintem mindig meg kell nézni a teljes költséget a szerszámozással, a karbantartással együtt, egészen a gépamortizációval bezárólag. Jelenleg inkább nagy cégek gondolkodnak hasonlóan, ez a kkv-k esetében még nem jellemző. Számukra is igyekszünk népszerűsíteni ezt a témát, próbáljuk formálni látásmódjukat, például a mostani rendezvényünkön is.

2022_11_08_-_Mazak_2

CNCMedia: Új gépek, termékek kapcsán nemrég volt az EuroBLECH Hannoverben, ahol a Mazak is kiállított. Van olyan gép, technológia vagy szoftveres megoldás, aminek esetleg ott volt a premierje?

T.L.: A NEO szériát, vagyis a FG-400 NEO-t és az OPTIPLEX 3015 NEO 15 kW-ot ott mutattuk be először, amelyek nagyon nagy sikert arattak. Mindkét gépről elmondható, hogy a Mazak forradalmi Laser Beam Shaping és Fiber technológiáját használja, amely hatékony és fenntartható lézervágást tesz lehetővé. A lézertechnológiában egyébként hatalmas változások voltak az elmúlt időszakban. Nagyon erős a fejlesztési verseny, ugyanis számos kínai, török, dél-koreai – a háború előtt még orosz gyártó is – jelent meg a piacon, nagy árelőnnyel, de technológiában alacsonyabb minőséget képviselve.

CNCMedia: Konkrétan a lemezipari szerszámgépek területén?

T.L.: Igen, a lézergépek terén. A Mazak több évtizede a szerszámgépgyártás területén jeleskedett a termékeivel, melyek robosztus, gyors és pontos gépek. Ez adja az alapot a Mazak Lézergépek fejlesztéséhez is. Ennek az árnyoldala az, hogy magasabb árat képviselünk azon a piacon ahol számos kisebb gyártó is jelen van gyengébb és olcsóbb gépkonstrukciókkal.

CNCMedia: Főleg a jelenlegi árak mellett nagyon meg kell fizetni a beépített anyagot.

T.L.: Így van. Tartottak is attól a kollegák, hogy lesznek vetélytársaink, de a hannoveri kiállításon tapasztaltak megnyugtattak minket. Ott pozitív visszajelzéseket kaptunk arról, hogy a gépeinknek még mindig helyük van a piacon. Az ügyfeleink is megnyugodhattak, hogy a csőlézer-megmunkálás, és a 3D-s lézervágások terén továbbra is nagyon erősek vagyunk, így a gyártásuk biztos kezekben van. Ehhez természetesen szükség van az értékesítő kollegák megfelelő tájékozottságára és elhivatottságára. Lévén, hogy értékesítő-szolgáltató cég vagyunk, ügyfeleinknek az jelenti a legnagyobb biztonságot, ha az értékesítőink és az alkalmazástechnológus mérnökeink kellően felkészültek és elkötelezettek az adott megoldás mellett, így őszintén ki tudnak állni a technológia mellett. A hannoveri kiállítás ilyen szempontból az elmúlt évek egyik legfontosabb eseménye volt számunkra, és annak ellenére, hogy én nem tudtam részt venni rajta, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a résztvevőktől.

2022_11_08_-_Mazak_1

CNCMedia: Mint mondtad, az EuroBLECH-en nem vettél részt, de van olyan kiállítás, ahova személyesen elutazol?

T.L.: Igen. Most megyek majd a JIMTOF-ra. Három napig leszek ott, nagyon kíváncsian várom. Nem vettem még részt rajta korábban, ezért nagyon érdekel, hogy egy japán nemzetközi ipari kiállításon miket fogok tapasztalni, hiszen ahogy említettem, most a lézertechnológia terén nagyon gyorsan változnak a trendek, ugyanakkor az automatizálás és digitalizáció terén is újdonságok várhatóak.

CNCMedia: Említetted a kínai és török konkurenciát, hogy árprést generálnak. A kínai munkabérek már megegyeznek a magyarral, a török ipari infláció pedig három számjegyűre nőtt az elmúlt időszakban. A magyar piacon azok, akik új gépet szeretnének beszerezni, meg fogják ezt érezni?

T.L.: Néhány éve – előző munkakörömből adódóan – részt vettem egy kínai gyárépítésben, és már akkor, ugyanarra a termékre a kínai gyártási rezsióra mértéke 97% volt a magyarhoz képest. Ami olcsóbbá tudja tenni a gyártási folyamatot Kínában, az az alapanyag és az energia. Ők más formában jutnak hozzá az energiához, ugyanakkor azt is látom, hogy a fenntarthatóság, és a CO2-kibocsátás szempontjából az ügyfelek meggondolják a kínai kitettségüket.

10-15 éve én is azon dolgoztam, hogy miként lehet kivinni Kelet-Európából az öntvényeket, a megmunkálást, az öntödéket, és a rozsdamentes acél beszerzéseket. Ennek a kitettségnek még mindig van árelőnye, de már régen nem 40-50%-os arányról beszélünk. Ha pedig csak a 10-15%-ot éri el, akkor már komolyan el kell gondolkodni a logisztikán és a környezettudatosságon. Jól látszik, hogy ha nem is teljesen, de second source szintjén már visszatelepülés van lengyel, cseh, szlovák, magyar, román és bolgár vonalon is. Talán pont ez a szerencsénk abban, hogy a COVID ellenére is pozitívan zártuk az elmúlt éveket. Bár tartottunk a háborús kockázatoktól, recessziótól, egyelőre optimisták vagyunk, szerintem idén is sikeres évet tudhatunk majd magunk mögött. 

2022_11_08_-_Mazak_8

Törökországról talán még annyit, hogy az értékesítési szervezetünk alapján Törökország is az európai menedzsmenthez tartozik és az inflációtól függetlenül nagyon sikeresek vagyunk a török piacon. Nagyon pörög a török gazdaság, mi a terveinkhez képest kétszer annyi gépet értékesítettünk. Elmondhatjuk, hogy ez nemcsak időszakos eredmény, hanem konstans. Visszatérve az eredeti kérdéshez, a lézergépek terén a törökök most sokkal nagyobb nyomást jelentenek, mint a kínai gyártók.

CNCMedia: A Mazak lézergépei közül melyeket láthatták a mostani rendezvényen a látogatók?

T.L.: Általában 4 vagy 6 kW-os gépeket szoktunk kiállítani, most pedig prezentáltunk egy 8kW-osat. Igyekszünk a nagyobb teljesítményű gépeinket is megmutatni, hiszen lézergépeink között már 15 kW-os változat is elérhető ügyfeleink számára. 

CNCMedia: Milyen volt az érdeklődés a rendezvény iránt? Hány főt regisztráltatok?

T.L.: A háromnapos rendezvényünkön 60-70 főt köszönthettünk naponta. Kevesebbre számítottam, de nagyon örültem annak, hogy szép számban jöttek el azok a régi ügyfeleink, akiket mindig szeretettel várunk. Természetesen mellettük számítunk az olyan potenciális ügyfelekre is, akik számára a Mazak egy új technológiát jelent. Szeretnénk őket is meggyőzni arról, hogy a japán technológiával elérhetik sikereiket.

2022_11_08_-_Mazak_9

CNCMedia: A 2023-as évre milyen terveitek, céljaitok vannak?

T.L.: Regionális vezetőként nemcsak a magyar, hanem a cseh, a lengyel, valamint a román területet is látom, és folyamatosan tapasztalom, hogy ott miként gondolkodnak. Ebben a négy országban hasonló technológiai központ működik, míg a többi országban disztribútorokon keresztül vagyunk jelen. Látom a bizonytalanságot, félnek a recessziótól. Azonban tartom magam ahhoz, hogy az 5-20%-os visszaesés még nem akkora probléma, az igazi krízis akkor lesz, ha ez az arány eléri az 50-60%-ot – hasonlóan a 2008-2009-es gazdasági válsághoz. Igyekszem optimista lenni, és ezt erősíteni a többi fióktelep, menedzsment munkavállalóiban is.

 A 2021-es év rekordszintű volt a cseh és a bolgár területen. A 2022-es év hozama eddig alacsonyabb volt ugyan az előzőhöz képest, de még mindig terven felülire sikerült. Idén még mindenképpen növekedni szeretnénk az elmúlt évhez képest. Bízunk abban, hogy szükség van az új gépekre, már csak a fenntarthatóság szempontjából is. Ha nem is lesz sok új projekt, de maga a replacement business – a 20-30 éves technológiák lecserélése – a tudatosság jegyében esélyt jelent számunkra, főleg akkor, ha esetleg EU-s támogatás is társul ehhez a projekthez.

CNCMedia: Zárógondolatként áruld el, hogy van-e valamilyen különlegesség, amire számíthatnak az ügyfeleitek a közeljövőben?

T.L.: Igen, van. Február vége, március eleje körül készülünk bemutatni a digitalizáció terén az iCONNECT rendszerünket. A korábban megjelent SMART Factory szoftverrendszerünk már biztosította több gép együttes működésének a vezérlését, és most erre dolgoztunk ki egy új rendszert, ami tesztelés alatt van. Ezt szeretnénk majd szélesebb körben bemutatni ismét egy nyílt nap keretében. Optimistán állok hozzá, remélem, hogy ismét megtisztelnek majd ügyfeleink a jelenlétükkel, akárcsak most. Elöljáróban annyit, hogy ez a konstrukciónk egy olyan újdonság lesz, amely azáltal növeli a géphatékonyságot, hogy nemcsak egy gépről, hanem a teljes termelési volumenről ad transzferenciát. 

 

További információ:

A Mazak hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]