FANUC automatizációs megoldások a porcelángyártásban

A romániai Apulum üzemében porcelán termékek gyártása zajlik ipari mennyiségben, olyan vállalatok számára, mint például az IKEA. Az elmúlt években a FANUC automatizált megoldásait kezdték el az üzemben alkalmazni, a jövőben pedig még több robotizált alkalmazást terveznek használni a termelékenység növelése érdekében.

Az S.C. APULUM S.A. egy több, mint 50 éves múlttal rendelkező porcelángyártó cég Romániában. A nagy precizitást igénylő termékek 160 ezer nm2-en közel 1100 fős létszám mellett készülnek el. Az Apulum éves szinten 50 millió porcelánt gyárt le és olyan cégeknek szállít be, mint az IKEA, a Villeroy en Bosch vagy éppen a Fiskars Italy.

 

Az Apulum által gyártott termékek minőségét a kiváló alapanyag teszi lehetővé, amelyet a modern technológia legkorszerűbb megoldásaival igyekeznek ötvözni. A cég gyártási volumenét 2000 kerámia modell adja meg, melyet a digitális nyomtatási technológia segítségével hívnak életre. „A minőség nagyon fontos az APULUM vásárlói számára. Jelenleg a teljes termelés 94%-át csúcsminőségű termékekkel sikerült elérni.” – mondja Dan Dorogan az Apulum képviseletében.

FANUC_porcelan_1

Az Apulum sorain évente 50 millió termék kerül legyártásra.

FANUC megoldások az gyártásban

A porcelán és kerámia termékek magas minőségének elérése érdekében a gyártás folyamatos és pontos ellenőrzésére van szükség. Ebben nagy segítséget tud nyújtani az automatizáció, amely a gyártási előkészületek beállításába, a folyamatok vizsgálata és az esetleges hibák szűrése során is alkalmazható.

FANUC_porcelan_2

FANUC robotok általi automatizáció az Apulum gyártósorain

Az Apulum éppen ezért már 2014-ben megkezdte az üzem automatizálását az első FANUC robotok telepítésével. Első körben M-10iA/12 robotok kerültek a gyártásba, melyek 12 kg-os teherbírásukkal és 1420 mm-es kinyúlásukkal tökéletesen illeszkednek a porcelángyártás munkafázisaihoz. Ezek a robotos megoldások jelenleg főként a termékek befejező folyamatában segédkeznek, az Apulum pedig ezt a jövőben szeretné kiterjeszteni és a feldolgozás egyéb folyamataiba is bevonni akár még több FANUC robotizált megoldást.

FANUC_porcelan_4

FANUC M-10iA/12 a termék felesleges felületeinek eltávolítása közben

Természetesen az Apulum a robotokon kívül a FANUC ügyfélszolgálati és szervizelési támogatását is használja. Az együttműködés keretében a FANUC gyors javítási munkálatokat képes nyújtani, ami az esetek többségében az alkatrészcserét jelenti. Az Apulum az eddigi tapasztalatokra alapozva azonban erősíteni és bővítené szeretné a két vállalat együttműködését. „Egy képzési együttműködést szeretnénk elindítani, erős gyakorlati alkalmazással üzemünkben…Van elérhetőség, rugalmasság, reakciósebesség. Észrevettem az APULUM igényeihez való finomabb reagálást is, ezért most egy 4 éves szolgáltatási szerződésen dolgozunk.” – foglalta össze a cég terveit Dan Dorogan.

FANUC_porcelan_5

Az automatizált folyamatokhoz szükséges vezérlőegységek

FANUC_porcelan_7

A kiváló minőséget képviselő késztermékek olyan neves üzletekbe kerülnek, mint az IKEA vagy a Fiskars Italy.

Célok a jövőben

A már említett szolgáltatási együttműködési terv fontos helyet kapott az Apulum jövőbeli tervei között, ugyanakkor nem ez az egyetlen fejlesztés vagy előrelépés, amit kitűztek maguk elé. A már meglévő robotizált megoldásokat is szeretné bővíteni a porcelángyártó cég, több munkafolyamatba is szeretnék bevonni ezeket az alkalmazásokat. Dan Dorogan következőképpen foglalta össze az Apulum terveit: „A jövőben szeretnénk robotokat bevezetni a csomagolás területén, hogy némileg javítsuk csomagolási folyamatunkat. Úgy gondoljuk, hogy van még mit tanulnunk, különösen a robotok munkaprogramjainak optimalizálása terén is.”

ForrásFANUC

További információ:

Az APULUM hivatalos honlapján.

A FANUC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]