Az ideális élhajlító, mindennapi használatra

Az automatikus beállítás és szerszámcsere a Salvagnini B3.AU-TO élhajlító két legnyilvánvalóbb erőssége. Az elektromos és a hidraulikus megoldások jellemzőit és előnyeit egyesítve tervezték. A B3.AU-TO jelentősen növeli az élhajlító rendelkezésre állását, autonómiáját és rugalmasságát.

B3.AU-TO

Még a fejlett, precíz és gyors technológiák esetében is a kézi élhajlítókat olyan tényezők korlátozzák, mint az átállási és beállítási idők, valamint a lemezadagolással, programozással, alkatrészkezeléssel és ellenőrzéssel kapcsolatos leállások. A Salvagnini B3.AU-TO a végleges megoldás lehet minden olyan vállalat számára, amelynek meg kell haladnia ezen korlátokat, hogy megbirkózzon a dinamikus piaccal, amely egyre kisebb tételeket, vagy nagyon rövid átfutási idővel rendelkező sorozatgyártást követel. Az AU-TO automatikus szerszámcsere és az ATA automatikus szerszámbeállító, amely a szerszám hosszát állítja be, jelentősen csökkenti az élhajlító átállási időit, növelve az autonómiát és a termelékenységet, valamint csökkentve az átfutási időt.

Az élhajlító, magán a gépen is programozható a FACE ember-gép interfész segítségével, de a Salvagnini az irodában történő programozást még inkább ajánlja: a STREAMFORMER szoftver automatikusan létrehozza a hajlítási szekvenciákat, a beállító- és a hajlítóállomásokat, tökéletesen integrálva ezeket az AU-TO és az ATA eszközökkel, növelve a teljesítményt és a termelékenységet, mivel amíg a programozó az irodában a programokkal foglalkozik, addig a gépkezelő továbbra is végezheti a hajlítási műveleteket. A fő cél a várakozási idők minimalizálása, ezzel az élhajlító lehető leghatékonyabbá tétele. A B3.AU-TO négy variációban kapható, 3 vagy 4 méteres maximális hajlítási hosszal és 170 vagy 220 tonna maximális préselési erővel.

AU-TO: maximális automatizáció, maximális hatékonyság

A Salvagnini által szabadalmaztatott felső és alsó automatikus szerszámcserélő egység a B3.AU-TO modell igazi megkülönböztető jegye. Az AU-TO csökkenti a beállítási időt és növeli a gép rendelkezésre állását: a műveletek gyorsan és cikluson belül is elvégezhetők, ami hozzájárul a hajlító hatékonyságának további növeléséhez. A fedett szerszámtároló a B3 hátsó részén található, akár 24 méternyi, max. 1000 mm hosszú szerszámot is tartalmazhat szegmentálás nélkül, amely az élhajlítót a legkisebb alapterületű megoldássá teszi a piacon. Az AT a felső és alsó hajlítószerszám hosszának megváltoztatására és automatikus beállítására használnak, időt takarítva meg és növelve a termelés hatékonyságát. Az AU-TO és az ATA exkluzív, szabadalmaztatott eszközök, míg a szerszámok tekintetében teljes rugalmasságot biztosítanak. 

Adaptív technológia

A hatékonyság növelése a szerszámcsere és a beállítás során nem jelenti a pontosság szem elől tévesztését. A Salvagnini az összes B3 élhajlítóhoz a MAC2.0-t kínálja, ami több integrált intelligens technológia eggyüttese. Az S-Crowning egy mechanikus kompenzáló rendszer, amely a teljes hajlítási hossz mentén egyenletes hajlítási szögeket biztosít: ahogy a paraméterek – anyag, vastagság, hossz és így a szükséges hajlítóerő – változnak, az alsó asztal tényleges görbülete valós időben, a kezelő beavatkozása nélkül mérések alapján kompenzálásra kerül. Az AMS, a lézeres szögmérő rendszer érzékeli és korrigálja a hajlítási szögnek a lemezek visszarugózásából eredő eltéréseit. Függetlenül az élhajlító és a megmunkálandó alkatrész hosszától, a szöget mindig egyetlen pontban mérik: ez a megközelítés segít csökkenteni a ciklusidőt anélkül, hogy az a pontosság rovására menne, amit az AMS és az S-Crowning közötti összhang garantál.

Még nagyobb fenntarthatóság, biztonság és jobb termelékenység

A B3 egy hibrid élhajlító, amely egyesíti a piacon elérhető elektromos és hidraulikus megoldások előnyeit: a hidraulikus hajlítókra jellemző préselőerőt az elektromos prések sebességével éri el. A szerszám mozgását vezérlő Direct Drive két független, közvetlen meghajtású, kefe nélküli motorból áll, amelyek csak szükség esetén aktiválódnak. Ezek lehetővé teszik, hogy a szerszám gyorsan működjön mindkét irányba, a B3 modelljétől függően akár 250 mm/sec sebességgel. A Salvagnini másik, saját fejlesztésű rendszere a KERS, amely képes visszanyerni a felesleges energiát, majd újrahasznosítani azt a következő lépésekben. A teljes biztonság érdekében a B3 egy másik fontos jellemzővel, radarberendezésekkel is büszkélkedhetnek. Az automatikus beállítás során a hajlítási zónát védő fizikai burkolatok nélkül az ultrafrekvenciás radarok érzékelnek minden mozgást a biztonsági zónában: például képesek érzékelni az emberi légzést – még abban az esetben is, ha például a kezelő megpróbál mozdulatlanul állni. Emellett egy használati tárgy, mondjuk egy zsámoly, vagy fémlemez gond nélkül a biztonsági területen belül maradhat.

Programozás a gépen és az irodában egyaránt

Egy szakértő gépkezelő általában képes a kívánt alkatrészek elkészítésére. A Salvagnini azonban egyértelmű fordulatot tapasztalt ebben a tendenciában, ha a STREAMFORMER CAM-szoftver rendelkezésre áll az irodában, az lehetővé teszi a tevékenységek párhuzamos elvégzését, mert amíg az egyik alkalmazott a programokat készíti, a kezelő folytathatja a hajlítást. Ez szinte képes nullára csökkenteni a programozási idő hatását a gép gyártási hatékonyságára. A hajlítási sorrend automatikus létrehozása mellett a STREAMFORMER meghatározza a állomásokat és a szerszámbeállításokat is, integrálódva az AU-TO és az ATA eszközökkel. Ha a STREAMFORMER nem áll rendelkezésre, a programozás közvetlenül a gépen is elvégezhető a FACE ember-gép interfész segítségével, amely nemcsak a hagyományos numerikus programozást teszi lehetővé, hanem a PRESSTUDIO segítségével a grafikus programozásra is lehetőség van.

Bármely technológia programozása, egyetlen kooperatív környezetben

A STREAMFORMER, a Salvagnini STREAM programozási csomagjának része, és lehetővé teszi, hogy az élhajlító egy integrált gyártási folyamatba illeszkedjen. Az 5 különböző, egy-egy technológiához tartozó CAM szoftvercsomag mellett a STREAM a VALUES és a PARTS programcsomagokat is tartalmazza. A VALUES a gyártási költségek pontos becslését biztosítja, míg a PARTS a vállalat termékeinek teljes adatbázisát kezeli, meghatározza az egyes alkatrészek gyártási folyamatait, központilag kezeli az összes információt, és egyetlen pontot biztosít a programozó számára a programozási tevékenységek ellenőrzéséhez és végrehajtásához. Az olyan alkatrészek esetében, amelyek nem gyárthatók teljes egészében az élhajlítón, a PARTS lehetővé teszi a STREAMBEND és a STREAMFORMER együttműködését, hogy vegyes programot kapjunk. STREAMBEND automatikusan kidolgozza a panelhajlító programot; utána a STREAMFORMER pedig a további programot a többi élhajlításhoz. A műhelyben a panelhajlító és az élhajlító egy szoftver interfészen keresztül van összekötve, amely lehetővé teszi, hogy a B3 automatikusan betöltse a programot, amint a hajlítási ciklus befejeződött a panelhajlítón. Az élhajlító önállóan előkészíti a szerszámokat, és a kezelőnek csak az előre betöltött programot kell futtatnia: ez az interfész tehát javítja a folyamat hatékonyságát és termelékenységét, és drasztikusan csökkenti a hibalehetőségeket. Mint minden Salvagnini technológia, a B3.AU-TO is ideális megoldás az Ipar 4.0 paradigmához, és könnyen integrálható a vállalati ökoszisztémába.

Az újraszerszámozási szoftver optimalizálása

Az olyan fejlett eszközök, mint az AU-TO és az ATA rendelkezésre állása önmagában nem jelent abszolút garanciát a hatékonyságra; a rendezetlen gyártási folyamat és a nagyszámú szerszámváltások mindenképpen csökkentheti az élhajlító termelékenységét. E kritikus problémák megoldása érdekében a Salvagnini az offline szoftverét további fejlesztette, amely a gyártási folyamatra hat, képes irányítani azt, elvégezve így azon munkákat, amelyek általában a legképzettebb szakemberek feladata, akiket egyre nehezebb pótolni. A STREAMFORMER és a PARTS lehetővé teszi a listában szereplő alkatrészek automatikus programozását, csökkentve ezzel a különböző gépek közötti átprogramozások számát. A szoftver az új és eltérő átszerszámozás meghatározása előtt mindig megpróbálja azt a szerszámozást használni, amelyet már korábban használtak más gyártmányokhoz. Az OPS, a Salvagnini gyártásirányításra szolgáló moduláris szoftverének B3 verziója rendelkezik egy olyan funkcióval, amely automatikusan optimalizálja a gyártási sorrendet, hogy minimalizálja a teljes átszerszámozási időt. Az OPS kihasználása az élhajlító termelékenységének javulását eredményezi, mely a piacon egyedülálló és kiemelkedő megoldás. Ez a két szoftveres automatizálási lehetőség nagyszerű újdonság, amelyet az EuroBLECH-en világpremierként mutattak be, ami teljessé teszi az élhajlító rendelkezésre állásának, autonómiájának és rugalmasságának kihasználását.

Kiemelkedően hatékony élhajlító

A B3.AU-TO az ideális élhajlító olyan vállalatok számára, amelyeknél a napi forgalom magas, és a termékek rendkívül hagyományosan sok átszerszámozást igényelnek. Az AU-TO és az ATA készülékek csökkentik a ciklusidőt, így a gyártás könnyebben előre jelezhető, tervezhető és ellenőrizhető. A WILA szerszámok vegyes átszerszámozáshoz, az integrált adaptív technológiák, a Direct Drive, a KERS és a szoftver által kínált új lehetőségek tovább növelik az élvonalbeli élhajlító teljesítményét. A B3.AU-TO gyártási ciklusba való integrálásának közvetlen következménye a nagyobb folyamathatékonyság és a nagyobb reakcióképesség, ami nagyobb napi termelékenységet és ezáltal nagyobb profitabilitást eredményez.

ForrásSalvagnini

További információ:

Az SHM Consulting hivatalos honlapján.

A Salvagnini hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]