Az EuroBLECH magyar különlegessége a szabadalmaztatott élhajlító cella a PMT-től

A hannoveri EuroBLECH a lemezmegmunkálási technológia vezető szakvásárának számít már évek óta. Az idei kiállításon egy magyar fejlesztéssel is találkoztunk a Vartek Machinery standjánál. Interjúnkban a PMT Szerszámgép Zrt. két munkatársával, Major Istvánnal és Koncz Edvárddal beszélgettünk, akik bemutatták nekünk a cég saját fejlesztésű robotos élhajlító celláját és a szabadalmaztatott szerszámcserélő rendszerét.

2022_EuroBLECH_-_PMT_3

CNCMedia: Eddigi tapasztalatok alapján hogyan értékelnétek a kiállítást? 

Major István: A magyar kiállításokhoz képest sokkal több ember van és nagyobb volumenű. Számunkra ez az első külföldi rendezvény, ahol kiállítóként vagyunk jelen, korábban vendégként vettünk részt Stuttgartban és Hannoverben. Magyarországon a MACH-TECH-en állandó kiállítónak számítunk, kivétel csak a COVID-időszak volt.

CNCMedia: Most a Vartek standján egy új fejlesztéssel vagytok jelen. Milyen érzés, hogy saját megoldást mutathattok be egy nemzetközi kiállításon? Érdeklődnek iránta?

Koncz Edvárd: Igen. A hétfői napon sok megkeresése volt a Varteknek a lengyelektől kezdve a litvánokon át egészen a mexikóiakig. A projekt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal által kiállított K+F minősítéssel rendelkezik. Ez a szabadalom a versenytársaknak is új volt. Meglepődve fogadták, hogy működik az általunk létrehozott rendszer. Kis cégként büszkék vagyunk rá, hogy kiállíthattuk a cellát, az pedig még büszkébbé tesz bennünket, hogy a kínai gyártók is érdeklődtek iránta.

M.I.: Bízunk abban, hogy ez a szabadalom egy ideig marad a miénk és nem lesik el a versenytársak a titkot. Erre van esély, hiszen a belsejét még nem ismerik. Személy szerint én arra számítok, hogy ha valakinek megtetszik a megoldásunk, akkor kollaborációra kerülhet sor a jövőben.

2022_EuroBLECH_-_PMT_6

CNCMedia: Honnan indult a cellaépítés ötlete, milyen alapkoncepciót követtetek a projekt során?

M.I.: Az előző beszállítónknál láttuk, hogy saját robotos élhajlítót kezdtek el gyártani. Akkor volt is néhány megkeresés országon belül, de csak nagyon drága árajánlatokat tudtunk adni. Ekkor jött az ötlet, hogy saját cellát fejlesszünk a KKV szektor részére, megfizethető áron.

K.E.: A piacon fellelhető élhajlító gépek nagyon nagy arányban két szerszámrögzítési rendszert használnak, a WILA-t és az US-t (Unió Standard), vagyis az Amada-Promecam rendszereket. Kezdetben mi is szétnéztünk ezen a téren, viszont ezek nagyon drága, prémium megoldások, nekünk pedig a költéshatékonyság volt a fő célunk. Jelenleg a WILA B.V. által gyártott szerszámcserélő gripper a legnépszerűbb a piacon. Ennek mentén indultunk el, hogy egy a felhasználók számára megfizethetőbb élhajlító cellát építsünk, robottal és megfogóval együtt, amely tudja kezelni ezeket a szerszámtípusokat is. Végül egy év alatt sikerült egy működő rendszert létrehoznunk. Ehhez mondhatni a COVID-időszak is hozzájárult, hiszen az idő alatt volt időnk a fejlesztéssel foglalkozni.

2022_EuroBLECH_-_PMT_1

CNCMedia: Voltak előre felállított követelmények, amelyek támaszpontokat jelentettek a fejlesztés során?

K.E.: Igen. A berendezést úgy alakítottuk ki, hogy az képes legyen a manuális és automatikus üzemmódra is. A kettő között 10 másodperces átállási időt hoztunk létre. Az automatikus üzemmódhoz olyan munkafeladatokat adtunk hozzá, mint az alkatrészfelvétel, a különböző hajlítási lépések elvégzése, forgatás és végül az alkatrész leadása. A gépet úgy alakítottuk ki, hogy különböző élhajlító szerszámokat tudjon kezelni, elsősorban a már említett WILA és US szabványokat, emellett azonban egyedi szerszámok megfogására is alkalmassá tettük. A szerszámmegfogás pontosságát 0,2 mm-ben határoztuk meg.

M.I.: A berendezéssel szemben támasztott további célkitűzésünk az univerzális kialakítás volt.

CNCMedia: Mely részek alkotják az élhajlító cellát?

K.E.: Maga az élhajlító berendezés, robot fogadására lett kialakítva. Továbbá a cella tartalmaz alkatrész pozícionálót, alapanyagtárolót és egy aktív lemezvastagság mérőt is, valamint a késztermékek kiadásához és tárolásához is kialakítottunk egy csúszdát és egy megfelelő tárolórendszert.

M.I.: Vastagságmérő kapcsán sem standard eljárást alkalmaztunk, hanem egy 3D nyomtatott lézeres mérőt terveztünk. Az ehhez szükséges alkatrészek gyártásához vásároltunk egy Stratasys F170 3D nyomtatót, ami nagyban megkönnyítette a gyártási folyamatainkat.

2022_EuroBLECH_-_PMT_5

CNCMedia: Pontos paramétereket tudtok mondani a most kiállított darabról?

M.I.: A cella alapterülete 4×5 méter, a gép teljes szerszámozottsága 2050 mm, a gép pedig 40 tonna nyomóerejű. 4-tengelyes ütközővel rendelkezik, a robot pedig 6 tengelyes + van egy 7. szimultán tengely, ami a robot gépen történő mozgásáért felel.

K.E.: Egyébként pont a 7. tengely kialakítása volt talán a kritikus pont a fejlesztés során, hogy az stabilan működjön.

CNCMedia: A cellának van-e olyan különlegessége a szabadalmon túl, amit kiemelnétek?

K.E.: Egyrészt egy univerzális megoldásról van szó, ami azt jelenti, hogy robotos üzemmódról 10 másodperc alatt képes átállni operátoros CNC-élhajlító géppé. Másrészt pedig helytakarékos, ideális méretű cellának számít. Ez azért van, mert maga az élhajlító és a gép mondhatni egységet képez, ugyanis a robotot az élhajlítóra telepítettük. Így nincsen szinkronprobléma, elmozdulásból adódó hiba. Ez egyedi megoldásnak számít, kiállításon mi még nem találkoztunk hasonlóval.  

2022_EuroBLECH_-_PMT_7

CNCMedia: Ha már a telepítésnél tartunk. Ez egy automatizált robotos cella, automatizálásnál pedig mindig fontos, hogy felhasználóbarát legyen a kezelőfelület és a programozás? Ti hogyan oldjátok meg ezeket?

M.I.: A szoftvert még most keressük, de pont a kiállításon sikerült érzésem szerint megtalálni a megfelelő offline szoftvert. Ennek az előnye, hogy egy olasz vezérlőre már rendelkezik a process-el. Tehát számunkra könnyebbség, hogy nem kell az élhajlító számára is post-proccesst iratni, hanem ez egy kész megoldás. Bízunk benne, hogy a robot számára is megfelelő lesz a program.

CNCMedia: A robotprogramozást házon belül kell elképzelni?

K.E.: Nem. A robotcellaépítésben és a PLC programozásban nagyon nagy részt vállalt a FIPA Magyarország Kft. Lényegében ők hozták létre a PLC robotprogram keretét, amely a kommunikációt biztosította. Mondhatni könnyű volt velük együtt dolgozni hiszen, az itt látható gép Mitsubishi vezérléssel van ellátva és a FIPA-nál is Mitsubishi szoftverekkel dolgoznak, így nagyban egyszerűsödtek a munkafolyamatok.

M.I.: A vákuumos megfogófejeket is a FIPA-tól vásároltuk, hiszen vákuumtechnikában ők a legprofibbak a hazai piacon.

2022_EuroBLECH_-_PMT_9

CNCMedia: A létrejött cella kulcsrakész megoldásnak számít? Egyénre szabjátok az ügyféligények alapján vagy pedig katalógus jellegű termékként lesz elérhető?

K.E.: A cellákat lehetőség szerint a cég termék palettájára alakítjuk ki, de hosszútávon az a cél, hogy legyenek kulcsrakész rendszerek opcionális megoldásokkal.

M.I.: Az, hogy az aktuális cella hagyományos hidraulikus élhajlítóval van ellátva egyébként nem lényeges. Szóval ez nem jelent kötöttséget, szeretnénk testre szabható megoldást biztosítani a felhasználóknak. Következő lépésként egy hibrid élhajlító robotos integrálása a cél, igyekszünk mi is követni az energiatakarékos megoldásokat. A Vartek Machinery-vel közösen döntöttünk így, hiszen a gépeik megfizethetők, jellemző rájuk a stabil működés és megbízhatóság.

2022_EuroBLECH_-_PMT_11

CNCMedia: Közeljövő terveiről néhány zárógondolat. Milyen néven fogják megtalálni a felhasználók a cellát? Mely piacot vagy piacokat célozzátok meg vele és milyen árkategóriát fog képviselni?

K.E.: Ezzel a robotcellával nem a magyar piacot célozzuk meg elsősorban, de van már érdeklődő Magyarországról is. Az olaszoknál például most nagyon nagy beruházások vannak automatizálás terén, szóval az egy potenciális terület, valamint más nyugat-európai piacok is szóba jöhetnek.     

M.I.: Egyelőre a PMroboT – Automated Bending Cell név a befutó, amit a cég nevéhez igazítottunk. Igyekszünk egy olyan megoldást a piacra dobni, ami felismerhető, akár csak a nagy gyártók termékei. Árban a prémium gépek fele körül helyezkedik majd el. Jelenleg piackutatást végzünk, de azt látjuk, hogy lesz helye a piacon, lesz rá vevő. A kiállításon például a főként nyugat-európai cégek mutattak nagyobb érdeklődést. Ők az elmondottak alapján hagyományos élhajlítással már kevésbé dolgoznak, inkább automatizált megoldásban gondolkoznak. Úgyhogy őket mindenképp potenciális ügyfeleknek gondoljuk.

 

További információ:

A PMT hivatalos honlapján.

A FIPA hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]